Πισίνα: Tips και tricks για να μην "πνιγείτε"

Η κατασκευή μιας πισίνας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι ίσως λιγότερο δαπανηρή από όσο πιστεύατε. Απαιτεί χρόνο, υπομονή και πάνω απ' όλα ιδιαίτερη προσοχή. Για να μην την "πατήσετε", μοιραζόμαστε μαζί σας όλα τα μυστικά για μια επιτυχημένη και λειτουργική κατασκευή.
Πισίνα: Tips και tricks για να μην πνιγείτε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μεγάλο ατού μιας μονοκατοικίας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, είναι σίγουρα η ύπαρξη μιας πισίνας που θα δροσίσει -έστω προσωρινά- οικοδεσπότη και καλεσμένους. Μπορεί το σχήμα και η διακόσμηση της κάθε πισίνας να διαφέρουν από σπίτι σε σπίτι, με εκατοντάδες διαθέσιμα σχέδια και προεκτάσεις, ωστόσο τα συστήματα ανακυκλοφορίας νερού είναι δύο. Το στοιχείο που τα κάνει να ζεχωρίζουν είναι ο τρόπος με τον οποίο συλλέγουν το επιφανειακό νερό και το οδηγούν στο μηχανοστάσιο για το φιλτράρισμα. Οι δύο κατηγορίες που έχουμε να επιλέξουμε λοιπόν, είναι το σύστημα ανακυκλοφορίας με σκίμμερ και το σύστημα με υπερχείληση.

Οι συμβουλές που ακολουθούν αφορούν πισίνες που πρόκειται να κατασκευαστούν με σύστημα σκίμμερ, μιας και πρόκειται κατά βάση για πιο οικονομικό σύστημα. Αυτό γιατί, με την τοποθέτηση των σκίμμερ δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε περιμετρικό ή πλευρικό κανάλι υπερχείλισης στην πισίνα και δεν απαιτείται ο επιπλέον χώρος της δεξαμενής που εκτός του ότι ανεβάζει αρκετά το κόστος, επιπλέον χρειάζεται και την κατάλληλη μόνωση για να μην υπάρχουν διαρροές. Το σύστημα σκίμμερ λοιπόν, ενδείκνυται για μικρούς χώρους (εκτός και αν θέλετε να κατασκευάσετε πισίνα ξενοδοχειακών προδιαγραφών) και συγκριτικά με το τελικό κόστος της πισίνας υπερχείλησης εξοικονομεί περίπου 20-30% των εξόδων.

Το ότι μια πισίνα σκίμμερ είναι πιο οικονομική δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν είναι και ιδιαιτέρως απαιτητική. Τα λάθη μπορούν να γίνουν με το παραμικρό και κυριολεκτικά από το... πουθενά και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή τόσο κατά τον σχεδιασμό της πισίνας, όσο και κατά την διάρκεια την κατασκευή της. Ρωτήσαμε λοιπόν, τους... ειδικούς και μάθαμε όλα τα μυστικά για την κατασκευή μιας σωστής και λειτουργικής πισίνας. Ακολουθώντας τις συμβουλές μας θα ελαχιστοποιήσετε τις περιπτώσεις να πάει κάτι στραβά και θα απολαύσετε το φετινό καλοκαίρι χωρίς περιττά έξοδα και με μπόλικο κολύμπι!

* Το πιο σημαντικό από όλα: Επιλέξτε την περιοχή όπου θα γίνει η εκσκαφή για την πισίνα, αφού πρώτα λάβετε υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

* Η εξωτερική πισίνα μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο με την τελική στάθμη εδάφους ή να είναι υπερυψωμένη. Στη δεύτερη περίπτωση δημιουργείται χώρος για αποθήκη και μηχανοστάσιο με εύκολη πρόσβαση για τον οποίο όμως χρειάζεται να πάρετε οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης εξωτερικών σωληνώσεων για τα skimmers, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε αν υπάρχουν διαρροές.

* Στον χώρο του μηχανοστασίου φροντίστε να φτιάξετε φρεάτιο άντλησης υδάτων και αποχέτευσης με την κατάλληλη ρήση ώστε να μην έχετε λιμνάζοντα νερά.

* Καλό θα ήταν να δημιουργήσετε ένα αποστραγγιστικό σύστημα περιμετρικά των τοιχίων της πισίνας, ώστε να αποφύγετε την τυχόν συσσώρευση υπόγειων υδάτων.

* Όταν γίνεται το καλούπωμα στους τοίχους της πισίνας, η εταιρεία που έχετε επιλέξει εγκαθιστά τις σωληνώσεις, οι οποίες "πρεσσάρονται" για να ανιχνευτούν τυχόν διαρροές από τις ενώσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφήστε να περάσει ικανό χρονικό διάστημα ΠΡΙΝ υπογράψετε το χαρτί του ελέγχου, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα διαρροών, οι οποίες μπορεί να είναι μικρές και να μην φανούν στην αρχή.

* Προσέξτε ιδιαίτερα τη δόνηση του μπετόν, ώστε να μη διαταραχθεί το σύστημα των σωληνώσεων. Διατηρείτε τους σωλήνες υπό πίεση και ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Βεβαιωθείτε ότι το μπετόν δεν παρουσιάζει ασυνέχειες (κουφάλες).

* Προστατεύστε οπωσδήποτε τους σωλήνες που προεξέχουν από το μπετόν (αναμονές), γιατί κάποιος απρόσεκτος μπορεί να τους σπάσει στην διάρκεια των εργασιών της οικοδομής.

* Προβλέψτε για τον καλό εξαερισμό του μηχανοστασίου. Η υγρασία επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία των αντλιών και των ηλεκτρονικών συστημάτων.
* Σε μικρές πισίνες (4x8τ.μ ή 5x10τ.μ) εξετάστε την δυνατότητα τοποθέτησης συστήματος αντίθετης κολύμβησης. Λειτουργεί με βάση την αρχή του διαδρόμου των γυμναστηρίων και αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για έντονη outdoor άθληση. Τέτοια συστήματα μπορείτε να βρείτε εδώ, εδώ και εδώ, ή από την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή της πισίνας σας.

Η τοποθέτηση των skimmers πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα καταστρέψει τη μόνωση και τη στεγανότητα του μπετόν.

*  Προσέξτε ιδιαίτερα τη στεγανοποίηση του μπετόν πριν το βάψιμο της πισίνας ή την επίστρωση με πλακάκια. Ελέγξτε το σύστημα για τυχόν διαρροές μέσα από το μπετόν ή τους σωλήνες.

Αν αγοράσετε ανοξείδωτη σκάλα, κάντε το λίγο πριν λειτουργήσει η πισίνα. Υπάρχει πιθανότητα οξείδωσης (σκουριάσματος) σε ορισμένα σημεία, οπότε θα σας καλύπτει η εγγύηση.

* Δεν χρειάζεται να βάλετε θέρμανση στην εξωτερική πισίνα. Θα σας κοστίσει αρκετά ακριβά και πιθανότατα να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σκληραγωγηθείτε!

* Φροντίστε να υπάρχουν στο χώρο του μηχανοστασίου οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές αναμονές που συνιστά η εταιρεία καθώς και η αντικραδασμική βάση.

* Επιλέξτε μέθοδο χλωρίωσης ή καθαρισμού του νερού, που να χρησιμοποιεί αλάτι ή όζον (είναι πιο ακριβό). Δείτε πια μέθοδος ταιριάζει καλύτερα για την πισίνα σας εδώ.

Προσπαθήστε να καταλάβετε τον τρόπο λειτουργίας της πισίνας, ώστε να ασχολείστε με τον καθαρισμό της. Είναι μια ευχάριστη απασχόληση που αποφέρει και κάποιο οικονομικό όφελος.

* Ο έλεγχος διαρροών μέσα από το μπετόν μπορεί να γίνει χωρίς να σταματήσει η λειτουργία της πισίνας ως εξής:

Τοποθετείστε ένα κουβά με διαφανή τοιχώματα σε κάποιο σκαλοπάτι της σκάλας και γεμίστε τον με το νερό της πισίνας έτσι ώστε η στάθμη του νερού μέσα και έξω από τον κουβά να είναι ίδια. Μετρείστε τη διαφορά στη στάθμη μέσα και έξω από τον κουβά σε τακτά χρονικά διαστήματα (πχ ανά 12 ώρες). Αν η στάθμη μέσα στον κουβά είναι υψηλότερη από την εξωτερική (στάθμη πισίνας), τότε η πισίνα έχει διαρροή μέσα από το μπετόν.

* Ο έλεγχος διαρροών μέσα από τους σωλήνες μπορεί να γίνει αφού σταματήσει η λειτουργία της πισίνας ως εξής:

Αν οι σωλήνες των skimmers είναι προσβάσιμοι, τότε εύκολα ελέγχεται η διαρροή μέσα από αυτούς. Αν δεν υπάρχει διαρροή και παρόλα αυτά η στάθμη του νερού στον κουβά δείχνει διαρροή, τότε αφού αφαιρέσετε την τυχόν διαρροή από το μπετόν, κατεβάστε τη στάθμη του νερού της πισίνας κάτω από τα skimmers, ενώ η πισίνα παραμένει κλειστή. Αν εξακολουθεί να χάνει τότε πιθανότατα υπάρχει διαρροή από τις γραμμές του πυθμένα. Αν συνεχίσετε το πείραμα αυτό μπορείτε να ελέγξετε διαρροές μέσα από τα φωτιστικά ή τη γραμμή σκούπας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v