Tα πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά projects στην Αθήνα

Πήγαμε μια βόλτα στα πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά projects που υπάρχουν στην Αθήνα και είμαστε να σκάσουμε από τη ζήλια μας που δεν μένουμε εκεί.
Tα πιο ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά projects στην Αθήνα

Η Αθήνα είναι μια πόλη που όσο τη ζεις τόσο ανακαλύπτεις ομορφιές κρυμμένες στις γειτονιές της. Υπάρχουν πάρα πολλές γωνιές που κουβαλάνε χιλιάδες χρόνια ιστορίας κι εκεί ορθώνονται συχνά μοναδικά κτίρια που συνδυάζουν ομορφιά κι αρχιτεκτονική έμπνευση. Μια βόλτα αρκεί για να συναντήσεις μια σειρά από διατηρητέα νεοκλασικά αλλά και πάρα πολύ ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά projects των τελευταίων ετών. Σου παρουσιάζουμε λοιπόν κάποια από τα αυτά τα υπέροχα κτίρια για να σκάσουμε όλοι μαζί από τη ζήλια μας που δεν μένουμε εκεί.

Το Λευκό Διαμέρισμα της Μακρυγιάννη

Ένα από τα πιο όμορφα σπίτια της Αθήνας, το φτιάξανε οι άνθρωποι του Hiboux Architecture και η περιγραφή όσων έκαναν είναι αποστομωτική σχεδόν, χωρίς να χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.

«Η αρχική ανοιχτότητα επέτρεπε σε μια σαρωτική θέα της  αθηναϊκής πόλης να “εισβάλει” στον χώρο και υπήρξε καίρια για τις συνθετικές αποφάσεις. Από την μια πλευρά στέκει ο λόφος του Φιλοπάππου, οι αθηναϊκές πολυκατοικίες, και το κυριότερο ο σκουρόχρωμος όγκος του νέου μουσείου Aκρόπολης που υπογραμμίζει κυριολεκτικά την θέα του ναού του Παρθενώνα. Από την άλλη πλευρά  βρίσκονται ακάλυπτοι αθηναϊκών πολυκατοικιών, η λεωφόρος  Συγγρού και στο βάθος ο Υμηττός.

Aυτή η ροή που διαπερνά τον ορθογώνιο χώρο δεν έπρεπε να ανακοπεί από πρόσθετους τοίχους ούτε εξωτερικά ούτε εσωτερικά. Οι όψεις, δηλαδή οι στενότερες πλευρές, αποφασίστηκε  να παραμείνουν “ανοικτές” σ’ όλο το μήκος, με την χρήση μεγάλων γυάλινων κουφωμάτων. Εσωτερικά, διαμορφώθηκε μια τελείως ανοιχτή κάτοψη, χωρίς διαχωριστικούς τοίχους, που ενισχύει τη διαμπερότητα του χώρου. Επιφάνειες από λευκή, ματ λάκα παράλληλες με τις μακριές πλευρές του αρχικού ορθογωνίου, διαμορφώνουν εκατέρωθεν του διαμερίσματος δυο ζώνες όπου ¨κρύβονται¨ οι κλειστοί χώροι: τα λουτρά, ένα bar, μια οθόνη προβολής, η βιβλιοθήκη, το wall bed και η κουζίνα.  Οι λειτουργίες αυτές εξαφανίζονται στο πάχος των πλαϊνών πλευρών».

The Den στο Παγκράτι



Η ομάδα του Studiomateriality έφτιαξε στο Παγκράτι ένα διαμέρισμα μοναδικής αισθητικής, όπου θα θέλαμε πάρα πολύ να μέναμε. Εκεί που η έμπνευση συναντά τη δημιουργία βρίσκεται το Den, το οποίο μοιάζει με κινηματογραφικό πλατό, στον χώρο του οποίου θα δεις να διαδραματίζεται κι ένα διαφορετικό επεισόδιο από κάποιο αγαπημένο μας φιλμ. Πρόκειται για ένα σπίτι με πολλά επίπεδα, χώρους που λειτουργούν ως καθιστικά και τρία μπάνια. Παράλληλα η τραπεζαρία είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό μέρος του σπιτιού, που έχει μεγάλη καψούρα για την ποπ κουλτούρα για αυτό και υπάρχουν σχεδόν παντού αναφορές της στον χώρο. Η λέξη εντυπωσιακό ίσως δεν είναι αρκετή να το περιγράψει.

Το Λοκάλι



Ναι, το ξέρουμε. Το Λοκάλι δεν είναι σπίτι, μα θα είναι μεγάλο ψέμα να μην παραδεχτούμε ότι θα θέλαμε σαν τρελοί να μένουμε εκεί. Σε μια ιδιαίτερη γωνιά του ιστορικού κέντρου, στου Ψυρρή επί της οδού Σαρρή, θα βρεις μια ελληνική Pub που πρόκειται να ερωτευτείς με την πρώτη ματιά. Οι Cluster Architects που βρίσκονται πίσω από το αρχιτεκτονικό project πήραν το μαγικό ραβδάκι τους και μετέτρεψαν τον χώρο, σε ένα τόπο συνάντησης για χιλιάδες θαμώνες.

Παίρνοντας ως αναφορές την ελληνική παράδοση, μπόλιασαν το φολκλόρ με τη ροκ αισθητική μιας Pub που σέβεται τον εαυτό της. Ο υπέροχος κήπος στην αυλή του σε προϋπαντεί για ένα μοντέρνο και καλαίσθητο εσωτερικό χώρο που είναι γεννημένος για να γεμίζει καρδούλες ο Instagram λογαριασμός σου.

Η μικροσκοπική μπλε μονοκατοικία στους Αμπελόκηπους



Αν περιδιαβείς ποτέ τους Αμπελόκηπους ίσως σταθείς τυχερός και περάσεις μπροστά από ένα εκ των πιο ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών projects του αστικού κέντρου. Σε έναν χώρο που μετά βίας χωρούσε ένα γκαράζ, τα παιδιά από το Cadu Architects κατάφεραν να φτιάξουν μια υπέροχη μπλε μονοκατοικία, που είναι αν μη τι άλλο ζηλευτή. Ο λόγος σε εκείνους: Το ιδιαίτερα στενό οικόπεδο οδήγησε στην πλήρη εκμετάλλευση της κάλυψης του υφιστάμενου κτίσματος. Το πρόβλημα του φωτισμού και αερισμού λύνεται με την χωροθέτηση ενός αιθρίου σε γειτνίαση με το παιδικό δωμάτιο. Το μέτωπο της οικοδομής διαμορφώνεται με τρόπο που να συμβάλλει στη συνέχεια του πυκνού αστικού ιστού.

Η επιβεβαίωση με λίγα λόγια του «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο».

Διαμέρισμα στη Βούλα από το Micromega



Φεύγουμε λίγο από το κέντρο και πάμε προς Παραλιακή μεριά για να δούμε την σαγονοπεσιματική δουλειά που έκαναν οι άνθρωποι πίσω από το MicroMega όπου υπάρχει ένα τεράστιο διαμέρισμα που θα έκανε τη Βίκυ Καγιά να αναφωνήσει ξανά και ξανά «Συγκλό All the Way!».

Mε ένα μοναδικό σχέδιο και διαρρύθμιση που φέρνει στο μυαλό σούπερ λουξ ξενοδοχείο, πρόκειται για μια κατοικία που φωτίζεται από παντού και γεμίζει με φυσικά χρώματα. Μέσα από τη γεωμετρία του χώρου και τα εντυπωσιακά μπαλκόνια, είμαστε σίγουροι πως θα έδινες αντιπαροχή το σπίτι σουτ και το εξοχικό άμα έχεις, για να περάσεις λίγο χρόνο σε αυτό το κομψοτέχνημα. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

Μονοκατοικία στα Μελίσσια από το South

Ας πάρουμε τώρα ένα υποθετικό σενάριο. Καταφέρνεις στη ζωή σου, με κάποιο τρόπο να συγκεντρώσεις πολλά χρήματα. Δεν μας ενδιαφέρει το πώς και το γιατί. Αν τα είχες τότε είμαστε σίγουροι πως θα ήθελες να φτιάξεις ένα σπίτι σαν αυτό που κατασκεύασαν οι αρχιτέκτονες του South στα Μελίσσια.

Αν περιηγηθείς στο site του South θα καταλάβεις και τους λόγους που θα συμβεί αυτό. Μοντέρνο λειτουργικό, πνιγμένο στο φυσικό φως, πρόκειται για μια αισθητική οικιακή απόλαυση, που δύσκολα μπορείς να ξεχάσεις.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v