Τα λάθη που κάνεις στη διακόσμηση του σπιτιού

Η μία και μοναδική πηγή φωτός, τα υπερβολικά πολλά μικροαντικείμενα που πνίγουν τον χώρο, και άλλα λάθη που κάνουμε όλοι.
Τα λάθη που κάνεις στη διακόσμηση του σπιτιού
Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν άνθρωποι που το σπουδάζουν το interior design. Είναι μια ολόκληρη επιστήμη από μόνο του, όπως ίσως έχεις διαπιστώσει αν έχεις μείνει έστω και μια φορά σε ένα ακριβό Airbnb για να διαπιστώσεις την διαφορά στην ποιότητα ζωής που σου παρέχει. Τα καλά νέα είναι πως ένα απολύτως λειτουργικό, φιλόξενο σπίτι δεν είναι απαραίτητα ακριβό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αποφύγεις συνηθισμένα λάθη, όπως τα παρακάτω.

Έχεις μόνο μία πηγή φωτός



Κι αυτή είναι το φωτιστικό στο ταβάνι. Εκτός από το ότι μερικές φορές θέλεις λιγότερο/ περισσότερο/ πιο ρομαντικό φωτισμό, η κατεύθυνση του φωτισμού από πάνω προς τα κάτω αδικεί τον χώρο σου, κάνοντάς τον να φαίνεται μικρότερος. Οι ειδικοί προτείνουν «οριζόντιες» πηγές φωτός, σε διαφορετικά επίπεδα: Σκέψου ένα αμπαζούρ, ένα επιδαπέδιο, και το κλασικό φωτιστικό στο ταβάνι.

Αγοράζεις τα πάντα από το ίδιο μέρος



Ονόματα δε λέμε, αλλά αν όλος ο εξοπλισμός, τα έπιπλα, τα αξεσουάρ, ακόμα και τα σεντόνια του σπιτιού σου είναι από μια συγκεκριμένη πολυεθνική, το αποτέλεσμα δεν είναι όπως μπορεί να νομίζεις ομοιόμορφο· είναι βαρετό. Είναι σαν να φοράς ολόκληρη την εμφάνιση (από τα παπούτσια μέχρι το πανωφόρι) μιας κούκλας βιτρίνας –θα το έκανες ποτέ αυτό; Οι διακοσμητές προτείνουν να φτιάχνεις τον χώρο σου σιγά σιγά, προσθέτοντας αντικείμενα, μικροέπιπλα και αξεσουάρ που σημαίνουν κάτι για σένα (επειδή ας πούμε τα αγόρασες σε κάποιο ταξίδι, ή σε μια ωραία βόλτα) αντί να τα πάρεις όλα με τη μία λες και φτιάχνεις την προίκα σου «για να ξεμπερδεύεις».

Φορτώνεις τον χώρο με πάρα πολλά αντικείμενα



Αν είσαι και λίγο πληθωρική προσωπικότητα, εύκολα πέφτεις σε αυτή την παγίδα: Καδράκια, χαλάκια, ριχτάρια, μαξιλαράκια και πέντε δεκάδες σουβενίρ και διακοσμητικά δεν κάνουν τον χώρο ενδιαφέροντα, αγχωτικό και πνιγμένο τον κάνουν. Δε λέμε να πας και στο άκρο του απόλυτου μινιμαλισμού, και να ‘χεις μόνο ένα τραπέζι και μία καρέκλα σε ολόκληρο δωμάτιο, απλά να διαλέξεις προσεκτικά ποια αντικείμενα θέλεις να βλέπεις καθημερινά, και να φυλάξεις την υπόλοιπη οπτική φασαρία σε κούτες, για την επόμενη φορά που θα χρειαστείς μια ανανέωση.

Στριμώχνεις όλα τα εργαλεία της κουζίνας σε ένα σημείο



Εδώ έχουμε ένα λάθος που δεν είναι διακοσμητικό, αλλά λειτουργικό. Για την ακρίβεια, από άποψη διακόσμησης μπορεί να λειτουργεί καλά, οι κουζίνες όμως είναι από τα λίγα σημεία του σπιτιού που η διακόσμηση παίζει δευτερεύοντα (ίσως και λιγότερο) ρόλο. Άπλωσε, λοιπόν, ό,τι χρειάζεσαι για το μαγείρεμα σε περισσότερα σημεία, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, για να τα φτάνεις εύκολα με μια κίνηση και να απογειώσεις την μαγειρική σου εμπειρία.

Δεν εκμεταλλεύεσαι τον κάθετο χώρο



Κι εδώ έχουμε έναν συνδυασμό λαθών, καθότι για παράδειγμα τα ντουλάπια που δεν φτάνουν μέχρι το ταβάνι αφαιρούν πόντους και από την διακόσμηση (κάνοντας το ταβάνι να δείχνει χαμηλότερο απ’ ό,τι πραγματικά είναι) και από την λειτουργικότητα, στερώντας σου πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο. Αν σου φαίνεται ότι τα πολλά ψηλά ντουλάπια «πνίγουν» τον χώρο (ειδικά αν είναι μικρός, άδικο δεν έχεις) μπορείς να πειραματιστείς με ένα συνδυασμό ντουλαπιών, ραφιών και –γιατί όχι– κρεμασμένων σκευών που δεν χρησιμοποιείς συχνά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v