Οι πιο λαχταριστές συνταγές με κεράσια

Κέικ, πίτες, γλυκό του κουταλιού και όλα όσα μπορείτε να κάνετε με το καλύτερο φρούτο της άνοιξης (θα μας συγχωρήσουν οι φράουλες).
Οι πιο λαχταριστές συνταγές με κεράσια
Εύκολη κερασόπιτα

Υλικά:
Για τη ζύμη: 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο, 200 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε θερμοκρασία δωματίου, 3 μεγάλοι κρόκοι αυγών, 600 γρ. ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση: 800 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσι, 1 ξύλο κανέλα, 2 λεμόνια (χυμός), 150 γρ. ζάχαρη, 300 γρ. μαρμελάδα κεράσι, 2 κ.σ. κονιάκ, 150 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Στο μίξερ, στον κάδο με τους κόφτες, ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι. Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία μέχρι το μείγμα να ψιχουλιαστεί, για 1΄. Προσθέτουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη ή λαδόκολλα και την αφήνουμε να παγώσει για 1 ώρα.

Για τη γέμιση: Βάζουμε τα κεράσια σε μπολ, τα περιχύνουμε με το λεμόνι, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, προσθέτουμε την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη μαρμελάδα, το κονιάκ και το βούτυρο, σιγοβράζουμε (πάντα σε χαμηλή φωτιά) για 5΄ αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη, να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση. Απλώνουμε μέσα τα 2/3 της ζύμης. Τη στρώνουμε με τα δάχτυλα στη βάση καθώς και στα τοιχώματα. Απλώνουμε το μείγμα μαρμελάδας στη ζύμη. Σουρώνουμε τα κεράσια από τα υγρά τους και τα στρώνουμε στην τάρτα. Τοποθετούμε την υπόλοιπη ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο. Κόβουμε με ροδάκι λωρίδες κάθετες και τις πλέκουμε στην τάρτα. Ψήνουμε την κερασόπιτα για περίπου 30΄ στους 190 βαθμούς C μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Κλαφουτί με κεράσια

Υλικά:
Για το γλυκό: 100 γρ. βούτυρο (μισό για άλειμμα της φόρμας και το άλλο μισό κομμένο σε μικρά κομματάκια), 350 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσια (καθαρό βάρος)
Για τη ζύμη: 2 αυγά, 100 γρ. αλεύρι, 80 γρ. βούτυρο λιωμένο, 60 γρ. ζάχαρη, 150 γρ. γάλα φρέσκο, 1 βανίλια, 2 σταγόνες πικραμύγδαλο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Ετοιμάζουμε το μείγμα για τη ζύμη χτυπώντας σε ένα μπολ τα αυγά και το αλεύρι με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή με το σύρμα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη σιγά σιγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Από τα 100 γρ. βούτυρο χρησιμοποιούμε το μισό για να αλείψουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. Στη βάση του βάζουμε τα κεράσια και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα της ζύμης. Μεταφέρουμε προσεκτικά το ταψάκι στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και σκορπίζουμε επάνω από το μείγμα το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-25 λεπτά επιπλέον. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το γλυκό με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και αν είναι έτοιμο αφαιρούμε το ταψάκι από τον φούρνο. Αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά και μετά σερβίρουμε το γλυκό χλιαρό σκορπίζοντας από πάνω λίγη ζάχαρη επιπλέον.

Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη

Pancakes με πραλίνα φουντουκιού και κεράσια

Υλικά:
1½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου, 1¼ φλιτζ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, 1 βανίλια, 1 πρέζα αλάτι, 3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο λιωμένο, ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για το σερβίρισμα: Πραλίνα φουντουκιού, κεράσια χωρίς το κουκούτσι

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε ελαφρά το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και, στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και τη βανίλια. Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τα υγρά συστατικά στο μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη παχύρευστη αλλά πηχτή.

Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέτουμε 2 κουταλιές από το μείγμα. Αν έχουμε μεγάλο τηγάνι τηγανίζουμε 2 τηγανίτες μαζί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Μόλις ψηθεί από τη μια πλευρά (θα ξεκολλάει από το τηγάνι και θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά) γυρνάμε την τηγανίτα με τη βοήθεια σπάτουλας. Συνεχίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε τις τηγανίτες σε αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες προσθέτοντας ελαιόλαδο στο τηγάνι κάθε φορά. Αλείφουμε κάθε τηγανίτα με λίγη πραλίνα και προσθέτουμε μερικά κεράσια κομμένα σε φέτες ή στη μέση.

Η συνταγή είναι από το Cooklos.gr 

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

Υλικά:
2 κιλά κεράσια, 1 ½ κιλό ζάχαρη, 2 κ.σ. χυμός λεμονιού, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα κεράσια, αφαιρούμε τα κοτσάνια και στεγνώνουμε σε πετσέτα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, προσέχοντας να μην τα χαλάσουμε (με ειδικό εργαλείο για αφαίρεση κουκουτσιών). Κάνουμε την αφαίρεση των κουκουτσιών πάνω από μια μεγάλη κατσαρόλα, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε μετά, κρατώντας έτσι όλους τους χυμούς των κερασιών. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε όλα τα κεράσια μέσα στην κατσαρόλα με τους χυμούς και τα καλύπτουμε με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε μια ολόκληρη νύχτα.

Την επόμενη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά και βράζουμε. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται με μια κουτάλα. Όταν πήξει το σιρόπι, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια και βράζουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Για να ελέγξουμε αν έχει γίνει το σιρόπι, παίρνουμε λίγο με ένα κουτάλι και το αφήνουμε να στάξει πάνω από ένα πιάτο. Γέρνουμε ελαφρώς το πιάτο. Αν τρέχει το σιρόπι, δεν έχει πήξει αρκετά και θέλει λίγο ακόμα βράσιμο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Κάθε λίγο κουνάμε την κατσαρόλα για να φουσκώσουν κι άλλο τα κεράσια. Όταν κρυώσει εντελώς, βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v