Συνταγές για την Κυριακή του Πάσχα… αν δεν σουβλίσετε

Πέντε λύσεις για μαγειρευτές σπεσιαλιτέ για το πασχαλιάτικο τραπέζι, σε περίπτωση που δεν είστε από τους τύπους… της σούβλας.
Συνταγές για την Κυριακή του Πάσχα… αν δεν σουβλίσετε
Κατσικάκι βουλωτό πηλιορείτικο
Υλικά:
1 κατσικάκι (6-7 κιλά), 4 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. αλάτι, 1 κ.σ. πιπέρι, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 3 κλαράκια φρέσκια ρίγανη
Για τις πατάτες: 2 κιλά πατάτες, χυμό από 1 λεμόνι, 3 κ.σ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο: 1/2 κιλό αλεύρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 ½ φλ. χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε σε μπολ αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και σκόρδα. Πλένουμε το κατσικάκι και το στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και το βάζουμε στο ταψί. Με τη μύτη μαχαιριού ανοίγουμε σε διάφορα μέρη του τρύπες και μπήγουμε τα σκόρδα. Περνάμε καλά όλο το κατσικάκι με το μείγμα του μπολ και στην κοιλιά του βάζουμε τα κλαράκια φρέσκιας ρίγανης. Προσθέτουμε στο ταψί τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τις περιχύνουμε με χυμό λεμονιού. Ραντίζουμε με αλάτι, πιπέρι, προσθέτουμε ελαιόλαδο και λίγο νερό. Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο και το ανοίγουμε σε μέγεθος μεγαλύτερο από την περίμετρο του ταψιού. Σκεπάζουμε το ταψί με το φύλλο που έχουμε ανοίξει και το σφραγίζουμε καλά γύρω γύρω προτού το βάλουμε στο φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 3-4 ώρες. Αφαιρούμε το ξερό φύλλο και σεβίρουμε το μελωμένο κατσικάκι που έχει ψηθεί στους ατμούς του.
Η συνταγή είναι από εδώ

Αρνί γεμιστό με μελιτζάνες και γραβιέρα
Υλικά:
1 αρνίσιο μπούτι, 1 κιλό πατάτες, μικρές στρογγυλές, 3 μελιτζάνες φλάσκες, ελαιόλαδο, 10 κλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο, 5-10 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, 3-4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, 300 γρ γραβιέρα Κρήτης
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το μπούτι από τα περιττά λίπη και με τη βοήθεια ενός καλού μαχαιριού το ανοίγουμε όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να γίνει αρκετά και ομοιόμορφα λεπτό (ή ζητάμε από το χασάπη να το κάνει). Μπορούμε να αφήσουμε το κάτω κάτω κόκαλο και να μην το αφαιρέσουμε γιατί θα είναι πιο όμορφο στο σερβίρισμα.
Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αλάτι να βράσουν μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμες. Αφαιρούμε και στραγγίζουμε. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κάθετες φέτες πάχους 5 χιλιοστών περίπου και τις αλατοπιπερώνουμε. Αν είναι πικρές τις ξεπικρίζουμε για καμιά ώρα αφήνοντάς τες να στραγγίξουν σε ένα τρυπητό με λίγο αλάτι. Ξεπλένουμε και τις λαδώνουμε λίγο με το χέρι. Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν πολύ λίγο. Αφαιρούμε και κρατάμε στο πλάι.
Κόβουμε μια στρώση αλουμινόχαρτο με διπλάσιο πλάτος και λίγο περισσότερο μήκος από το αρνάκι μας και το βάζουμε στον πάγκο. Πάνω του βάζουμε λαδόκολλα σε μήκος και πλάτος λίγο μικρότερο από το αλουμινόχαρτο. Πάνω στη λαδόκολλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, μερικά κλωνάρια από το δενδρολίβανο, ένα-δυό σκελίδες σκόρδου, αλάτι και πιπέρι. Πάνω σε αυτό βάζουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Στο μούλτι χτυπάμε 5-6 κλαράκια δεντρολίβανου με τη φρυγανιά και το σκόρδο για να γίνει τρίμμα. Αυτό το τρίμμα το βάζουμε πάνω στο κρέας και το πατάμε ελαφρά με τα χέρια ώστε να κάτσει πάνω στο κρέας. Ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο από πάνω για να κολλήσει καλύτερα. Από πάνω τρίβουμε το μισό τυρί. Πάνω από αυτό βάζουμε τις μελιτζάνες έτσι ώστε η μια να επικαλύπτει την άλλη ελαφρά. Τρίβουμε πάνω από τις μελιτζάνες και το υπόλοιπο τυρί. Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό. Αν έχουμε σπάγκο, που καλό είναι να έχουμε, δένουμε μερικές φορές το κρέας για να μην ανοίξει. Τυλίγουμε το κρέας με το χαρτί και το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185°C στον αέρα για 2 ώρες. Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε σπάγκο, τυλίγουμε το κρέας σφιχτά με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου και του χαρτιού. Προσέχουμε όμως κατά τη μεταφορά του στον φούρνο.
Ψήνουμε το κρέας απευθείας πάνω σε σχάρα. Καλό θα είναι από κάτω να υπάρχει ταψί για να τρέχουν τα λίπη. Στις δύο ώρες αφαιρούμε από τον φούρνο, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί, γυρνάμε το κρέας με την πέτσα προς τα πάνω και ψήνουμε για κανένα μισάωρο ακόμα ώστε να πάρει καλό χρώμα. Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο και μετά κόβουμε σε κομμάτια. Εν τω μεταξύ τις πατάτες που έχουν βράσει τις σπάμε ελαφρά με το χέρι και τις σοτάρουμε σε καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, δεντρολίβανο και μία σκελίδα σκόρδο μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Κοντοσούβλι στον φούρνο
Υλικά:
Για τη μαρινάδα: 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.γ. ξηρή ρίγανη, ½ πράσινη πιπεριά, ½ κρεμμύδι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο , 3 κ.σ. νερό, 1 κ.γ. πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για το κοντοσούβλι: 800 γρ. χοιρινό (ώμος), κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, ½ πράσινη πιπεριά, κομμένη, ½ κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες, ½ ντομάτα, κομμένη σε φέτες, 1-1,5 κιλό πατάτες, κομμένες σε φέτες, 1 μεγάλο ξύλινο σουβλάκι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το χοιρινό κρέας, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε μια πρέζα ρίγανη. Σε ένα μπλέντερ, προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας: 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.γ. ξηρή ρίγανη, ½ πράσινη πιπεριά, ½ κρεμμύδι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. νερό, 1 κ.γ. πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το χοιρινό. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 3 ώρες. Μουλιάζουμε το ξύλινο σουβλάκι σε λίγο νερό και περνάμε τα κομμάτια του χοιρινού στο σουβλάκι. Ανάμεσα από τα κομμάτια του κρέατος, προσθέτουμε φέτες από κρεμμύδι, πιπεριά και ντομάτα. Τοποθετούμε το κοντοσούβλι σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτουμε τις πατάτες και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ ποτήρι νερό και πασπαλίζουμε με μια καλή πρέζα ρίγανη. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 80 λεπτά. Μετά από 60 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό, γυρίζοντας το από την άλλη πλευρά στα μισά του χρόνου. Ενώ ψήνεται το κρέας, μπορούμε να το αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο 2-3 φορές.
Η συνταγή είναι από εδώ

Αρνίσιο κότσι μαγειρευτό με κόκκινο κρασί και δεντρολίβανο
Υλικά:
1.2 κιλά αρνί κότσι, 60 γρ. ελαιόλαδο, 400 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο, 200 γρ. καρότο, χοντροκομμένο, 25 γρ. σκόρδο, σε σκελίδες, 100 γρ. πελτές ντομάτας, 400 γρ. κρασί κόκκινο, 200 γρ. μαυροδάφνη, 1 κιλό ζωμός κοτόπουλου, θυμάρι φρέσκο, δενδρολίβανο φρέσκο, ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα, αλάτι
Εκτέλεση:
Αλατίζουμε το αρνί. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αρνί μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Κρατάμε το αρνί σε μια άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα λαχανικά. Μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν έντονο σκούρο χρώμα. Προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και τον πελτέ και συνεχίζουμε μέχρι να μυρίσει. Σβήνουμε με τα δύο είδη κρασιού και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθούν. Επαναφέρουμε το αρνί, προσθέτουμε τον ζωμό και τα μυρωδικά, φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε σκεπασμένο (στην εστία ή σε φούρνο στους 140°C) μέχρι να μαλακώσει το αρνί. Σουρώνουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Σερβίρουμε με το αρνί.
Η συνταγή είναι από εδώ

Κατσικάκι με πατάτες φούρνου
Υλικά:
1 ½ κιλό κατσικάκι χεράκι (μπροστινό πόδι) και παϊδάκια κομμένο σε μερίδες, 12 πατάτες, 2 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.γ. ρίγανη, 1 κ.γ. λεμονοθύμαρο (προαιρετικά), 2 λεμόνια (ο χυμός τους), 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, ¾ φλιτζ. Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε και τις βάζουμε σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε. Πλένουμε το αρνάκι και το αλατοπιπερώνουμε. Ετοιμάζουμε σε μπολ ένα μείγμα με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μυρωδικά, το σκόρδο. Περιχύνουμε με το μισό μείγμα τις πατάτες. Βάζουμε από πάνω το αρνάκι και το περιχύνουμε κι αυτό με το μείγμα που ετοιμάσαμε. Περιχύνουμε το φαγητό με 1 ½ ποτήρι νερό και σκεπάζουμε με λαδόκολα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σκεπασμένο το φαγητό για μία ώρα. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180οC. Ψήνουμε για περίπου ακόμη 1 ώρα, να πάρει χρώμα και να ψηθεί το αρνάκι.
Η συνταγή είναι από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v