Και τώρα τα κεφάλια μέσα…

Ιδέες για να καλέσετε τους φίλους σας για φθινοπωρινές βραδιές χωρίς κόπο αλλά με πολλή γεύση… πάνω σε μπρουσκέτες.
Και τώρα τα κεφάλια μέσα…

της Αγάπης Μαργετίδη

Είναι μερικές εκφράσεις που με το που τις ακούω, χτυπάνε κατευθείαν στα μηνίγγια μου, σαν τηλεκατευθυνόμενη πυρηνική βόμβα του Kim Jong-un. Τι σημαίνει παρακαλώ το “και τώρα τα κεφάλια μέσα”; Are you talking to me? Άμα θες εσύ, βάλε το κεφάλι σου μέσα, κρύψου στο λαγούμι σου, κάνε τέλος πάντων ό,τι θέλεις, μόνο εμένα άσε με ήσυχη.

Αγαπητοί μου, μην πτοείσθε από κάτι τέτοιες νουθεσίες της εποχής. Αντισταθείτε με νύχια και με δόντια. Τι έγινε δηλαδή που γυρίσατε από τις διακοπές, που ξαναπήγατε στη δουλειά και που άνοιξαν και τα σχολεία; Σας συμβουλεύω να συνέλθετε και να πατάξετε την πολυσυζητημένη φθινοπωρινή μελαγχολία γιατί η κατήφεια ασχημαίνει και γερνάει.

Μια χαρά εποχή είναι το φθινόπωρο, και όπως σας έλεγα τις προάλλες, έχουμε την τύχη να φοράμε πέδιλα μέχρι τον Νοέμβριο. Ίσα-ίσα που τώρα το φως έχει γλυκάνει, οι φοβερές ζέστες καταλαγιάσει, η θάλασσα είναι γυαλί και τα βράδια υπέροχα δροσερά. Τι περιμένετε; Την Παρασκευή το βράδυ καλέστε τους φίλους σας για μια χαλαρή βραδιά με δροσερό κρασί. Μωρέ εσύ καλά μας τα λες, αλλά δεν θέλουμε να μαγειρέψουμε, ακόμα είμαστε σε τεμπέλικη διάθεση. Σας μίλησα εγώ για μαγειρέματα και τραπεζώματα; Κάθε άλλο, όλα θα γίνουν εύκολα και γρήγορα. Bruschetta party θα κάνετε, με όλα τα υπέροχα φρούτα της εποχής, τα τυριά και τα αλλαντικά που ίσως φέρατε από τις διακοπές σας.


Bruschetta party για φθινοπωρινές βραδιές

Πρώτο και βασικό μέλημα είναι το ψωμί. Αγοράστε 2-3 ειδών ψωμί, με προζύμι, αλεύρι ζέας, χαρούπι, πολύσπορο με ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο καλό βγάζει ο φούρνος της γειτονιάς σας. Αν είστε σαν κι εμένα που υποφέρω από την έλλειψη καλού φούρνου, επιστρατεύστε κάποιον πιο τυχερό φίλο σας, ενώ αν έχετε κέφια, φτιάξτε μόνοι σας τα εύκολα ψωμιά που σας είχα δείξει πέρυσι τέτοια εποχή

Δεύτερον, μια βόλτα στη λαϊκή ή τον μανάβη για τα φρούτα: Σύκα και φραγκόσυκα, σταφύλια άσπρα, μαύρα και ροζέ, δαμάσκηνα και βανίλιες, πεπόνια και ίσως νεκταρίνια που κρατάνε ακόμα, γιατί όχι μήλα και αχλάδια που αρχίζουν αυτή την εποχή. Και ρόδια για την τύχη.

Τα τυριά και τα αλλαντικά είναι άπειρα. Θέλετε ελληνικά; Συμφωνώ και επαυξάνω, άλλωστε βρίσκουμε πια και στην Αθήνα φοβερή ποικιλία από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Λαδοτύρι μυτιληνιό, κρητικά ξινοτύρια και στάκες, κρασοτύρι σεριφιώτικο, ναξιώτικο αρσενικό, γραβιέρες, φέτα και γαλοτύρια από όλη την επικράτεια, χιώτικο μαστέλο, μεσσηνιακό ταλαγάνι. Αλλαντικά κυκλαδίτικα και βορειοελλαδίτικα, μανιάτικα, κερκυραϊκά και λευκαδίτικα.

Θέλετε και κάποια ξένα; Γιατί όχι, δεν είμαι εθνικίστρια σε καμία περίπτωση, σέβομαι και τιμώ τους παραγωγούς εκλεκτών προϊόντων από όπου κι αν προέρχονται. Γάλλοι, Ιταλοί και Ισπανοί έχουν παράδοση αιώνων και φτιάχνουν υπέροχες λιχουδιές. Αν όμως έχετε ξένους στην παρέα σας, αξίζει να τους μυήσετε στα ελληνικά προϊόντα για τα οποία είμαστε περήφανοι. Όχι σαν το γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο που διάβασα πως προσφέρθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο και τη σύζυγό του που ήταν ντροπή σκέτη, γευστική ισοπέδωση και ανείπωτη βαρεμάρα. Πόσο κρίμα, είναι σαν να βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια. Αλλά αυτό είναι άλλη μεγάλη κουβέντα, χώρια που δεν θέλω να συγχύζομαι…



Το στήσιμο της πιατέλας είναι σκέτη διασκέδαση. Αραδιάστε τα όλα και παίξτε. Αφεθείτε με χαρά και συνδυάστε αλμυρά, γλυκά, ήπια και πικάντικα. Βάλτε ενδιάμεσα κάποιες ιδιαίτερες μαρμελάδες ή chutneys, τρίψτε αρωματικά πιπέρια και περιχύστε με σταγόνες από εξαιρετικό πετιμέζι αντί για το παραγνωρισμένο σιρόπι μπαλσάμικο.

Δεν ξέρω αν σας έπεισα, σε κάθε περίπτωση το ελπίζω. Χαιρετώ και όπως είπαμε: Τα κεφάλια έξω!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v