Επικίνδυνη αποστολή

Μια απίθανη συνταγή για κολοκυθάκια σαν λαζάνια με κιμά και κρέμα γιαουρτιού, να γλείφεις τα δάχτυλά σου.
Επικίνδυνη αποστολή
της Αγάπης Μαργετίδη

Τις τελευταίες βδομάδες το παράκανα και οι φίλοι μου παραπονούνται έντονα ότι τους βασανίζω με τις γαργαλιστικές συνταγές και τις φωτογραφίες μου. Τι να πω εγώ που τα τρώω κιόλας; Δεν ξέρω τι θα κάνω, πρέπει να βρω ένα πρωτοποριακό σύστημα τηλεμεταφοράς των φαγητών και των γλυκών γιατί δεν με βλέπω καθόλου καλά.

Τώρα δε που οι φίλοι αναχωρούν ένας-ένας για νησιά και άλλους θερινούς προορισμούς, το πράγμα δυσκολεύει παραπάνω. Πάλι καλά που σε λίγο θα καταφθάσει ο αδελφός μου με την οικογένειά του και σκοπεύω να τους φορτώσω με μπόλικες θερμίδες, ευτυχώς δεν έχουν ανάγκη δίαιτας.

Μέχρι τότε όμως ας προσπαθήσω να φρονιμέψω λίγο μπας και σωθούμε, κι εσείς κι εγώ. Σήμερα πεθύμησα λαζάνια, με ζουμερό κιμά και μπεσαμέλ, μμμμ! Καλά, μην βαράτε, ένα αστείο έκανα… Κι όμως, λαζάνια θα φάμε, μόνο που θα είναι από κολοκύθια και η κρέμα θα γίνει από γιαούρτι. Λίγο παρακινδυνευμένη η αποστολή μου, για να δούμε τι θα καταφέρω.

Κολοκυθάκια σαν λαζάνια με κιμά και κρέμα γιαουρτιού

Για 4 άτομα. Πλένουμε 6 μέτρια κολοκυθάκια και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες, πάχους 0,5 εκ. Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε για μισή ώρα σε σουρωτήρι για να αποβάλλουν τα υγρά τους. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση: σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε ελάχιστο ελαιόλαδο, 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 καρότο κομμένο σε όσο πιο μικρά κυβάκια μπορούμε και 1 τρυφερό κλαράκι σέλερι, επίσης πολύ ψιλοκομμένο. Μόλις μαλακώσουν αλλά πριν πάρουν χρώμα, προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο ή πολύ ψιλοκομμένη με μαχαίρι και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη.

Προσθέτουμε 500 γρ. μοσχαρίσιου κιμά, “σπάζοντάς” τον με ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε κατά βούληση λίγο μπούκοβο. Μόλις ο κιμάς καβουρδιστεί καλά, σβήνουμε με 1 ποτηράκι κόκκινο ή λευκό κρασί. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1 μεγάλη τριμμένη ή πολύ ψιλοκομμένη ντομάτα, 1 κ.σ. πελτέ και 1 πρέζα ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε χαμηλή και σιγοβράζουμε μέχρι η σάλτσα να μελώσει και να μείνει με ελάχιστη υγρασία. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψί και πασπαλίζουμε τον πάτο με λίγη τριμμένη φρυγανιά που θα απορροφήσει τα όποια παραπανίσια υγρά. Ξεπλένουμε τις λωρίδες των κολοκυθιών και τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί. Τις πιπερώνουμε γενναιόδωρα και τις αρωματίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι, φρέσκα ή αποξηραμένα. Στρώνουμε την πρώτη στρώση των κολοκυθιών στον πάτο του σκεύους, φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά. Από πάνω στρώνουμε τη μισή γέμιση, κατόπιν άλλη μια στρώση από κολοκυθάκια, από πάνω την υπόλοιπη γέμιση και τελειώνουμε με κολοκυθάκια. Σε ένα μπολ χτυπάμε 1 αυγό και το ανακατεύουμε με 1 κεσέ στραγγιστό γιαούρτι και αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το μίγμα στην επιφάνεια του φαγητού. Πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30-40΄, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό για να μπορέσουμε να το κόψουμε χωρίς να διαλυθεί.

Tips
• Εάν τα κολοκύθια έχουν πολλά σπόρια στο κέντρο, βάλτε μόνο τα ακριανά κομμάτια κοντά στην φλούδα. Σ’αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείτε περισσότερα κολοκύθια.
• Εάν δεν θα χρειαστείτε σέλερι για κάποιο άλλο φαγητό, κι επειδή δεν μπορεί κανείς να αγοράσει ένα μόνο κλαράκι, προτείνω να αγοράσετε ένα ματσάκι σέλινο και να χρησιμοποιήσετε τα κοτσάνια.
• Το φαγητό είναι πολύ ελαφρύ γιατί τα κολοκυθάκια μπαίνουν για ψήσιμο ωμά, αυτό άλλωστε ήταν το ζητούμενο. Παρόλα αυτά, ελαφρύ δεν σημαίνει επουδενί άνοστο και νερόβραστο φαγητό. Έτσι, θα πρέπει να φτιάξετε έναν πολύ νόστιμο κιμά και να φροντίσετε να αλατοπιπερώσετε καλά τα κολοκύθια. Εάν όμως εσείς θέλετε πιο έντονη γεύση, θα πρέπει να κάνετε τον έξτρα κόπο να ψήσετε πρώτα τα κολοκύθια στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο. Σ’αυτή την περίπτωση, παραλείψτε την τριμμένη φρυγανιά. Όσο για σας που οι θερμίδες δεν σας τρομάζουν, μπορείτε να τα τηγανίσετε. Ούτε σε σας χρειάζεται η φρυγανιά.
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού ή αρνίσιου κιμά, σε όποια αναλογία σας αρέσει. Στην δική μου περίπτωση επέλεξα μόνο μοσχαρίσιο, από λάπα όμως, που έχει το απαραίτητο λίγο λίπος για τη γεύση. Είπαμε, να μετράμε τις θερμίδες αλλά ας μην γίνουμε υστερικοί!
• Για τους vegetarians ο κιμάς μπορεί να είναι από σόγια. Το πώς θα τον νοστιμίσετε, εσείς ξέρετε. Εγώ ομολογώ πως δεν έχω φτάσει σε τέτοια άκρα, μπορεί να μην το παρακάνω με το κρέας, όμως δεν σκοπεύω να το εξοβελίσω εντελώς από την κουζίνα μου.
• Φροντίστε το σκεύος στο οποίο θα ψηθεί το φαγητό να έχει τέτοιο μέγεθος, ώστε να φτιάξετε τουλάχιστον 3 στρώσεις από κολοκυθάκια και 2 στρώσεις από γέμιση. Ενώ μπορείτε κάλλιστα να προσθέσετε μια στρώση παραπάνω, δεν συνιστώ να είναι λιγότερες, γιατί το φαγητό πρέπει να έχει ένα κάποιο ύψος για να ψηθεί σωστά, να μπορεί να κοπεί σε όμορφα κομμάτια και εν τέλει να έχει υπόσταση.
• Χρησιμοποίησα στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά. Εσείς μπορείτε να βάλετε πλήρες, το κρίμα στον λαιμό σας!

Τελικά η αποστολή δεν ήταν και τόσο δύσκολη, τα ψευτολαζάνια ήταν υπέροχα. Σας χαιρετώ και σας αφήνω να απολαύσετε το ανάλαφρο γεύμα σας. Καλή όρεξη!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v