Θα σου κάνω μακαρόνια (και όχι μόνο) με κιμά!

Μακαρονάδες με κιμά, ρολό, πίτες, σουτζουκάκια και χειροποίητα burgers. Μαγειρεύουμε… κιμά και τον απολαμβάνουμε σε πέντε απίστευτα νόστιμες εκδοχές του.
Θα σου κάνω μακαρόνια (και όχι μόνο) με κιμά!
Σπιτική μακαρονάδα με κιμά, φοβερά σουτζουκάκια, απίστευτη κιμαδόπιτα, ρολό με μελωμένες πατάτες και λαχταριστό χειροποίητο burger. Αν δεν σας τρέχουν ακόμα τα σάλια, δοκιμάστε να μαγειρέψετε τις παρακάτω συνταγές με κιμά και σας εγγυόμαστε ότι θα τρέξουν… και με το παραπάνω.

Μακαρόνια με κιμά

Υλικά:
3 κ.σ. ελαιόλαδο, 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.σ. ξερό θυμάρι, 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 100 ml κόκκινο κρασί, 200 ml νερό, 1 κύβο ζωμό μοσχαριού ή κοτόπουλο, 1 στικ κανέλα, 2 φύλλα δάφνης, 3 κόκκους μπαχάρι, 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (400 γρ.), 1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι (500 γρ.), 100 ml κρέμα γάλακτος, παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ¼ από τον κιμά, κόβοντάς τον σε κομματάκια με το χέρι μας. Σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει και να πάρει χρώμα εξωτερικά (δεν θέλουμε να ψηθεί τελείως). Αφαιρούμε τον κιμά από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Επαναλαμβάνουμε άλλες τρεις φορές την ίδια διαδικασία με τον υπόλοιπο κιμά.
Στο ίδιο τηγάνι και χωρίς να το καθαρίσουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το ξερό θυμάρι και αφήνουμε να καραμελώσει το κρεμμύδι για τουλάχιστον 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον κιμά, τον πελτέ και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Με το που εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε μέσα το νερό, τον κύβο, το στικ κανέλας, τα φύλλα δάφνης, τα μπαχάρια και την ντομάτα κονκασέ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Όση ώρα βράζει ο κιμάς, ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά μας. Σε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια. Τα βράζουμε σύμφωνα μέ τις οδηγίες της συσκευασίας, μείον ένα λεπτό. Θέλουμε τα μακαρόνια μας να είναι al dente. Μόλις τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από την φωτιά, τα σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Αφού έχει δέσει η σάλτσα μας, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα κιμά από πάνω, πασπαλίζουμε με φρέσκια παρμεζάνα, βασιλικό και μπόλικο φρέσκο πιπέρι.
Η συνταγή είναι από εδώ

Σουτζουκάκια της Αργυρώς με ρύζι

Υλικά:
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, 2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. κύμινο ή και λίγο επιπλέον, 2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο, 1 φλ. κρασί Μαυροδάφνη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα: 1 κιλό ντομάτες τριμμένες, 2 κ.σ. βούτυρο, 1/2 κ.σ. πελτές, 1 πρέζα ζάχαρη, 2-3 κόκκοι μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί. Το στύβουμε και τα ψιχουλιάζουμε. Κρατάμε το κρασί στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί και όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς. Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πλάθουμε μικρά-μικρά τα σουτζουκάκια, βουτώντας τα χέρια στο κρασί και τα τηγανίζουμε χωρίς να αλευρώσουμε, για 2-3 λεπτά. Αφού τα τηγανίσουμε όλα, τα ρίχνουμε στη σάλτσα ντομάτας να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ μικρά και δεν θέλουν πολύ ώρα βράσιμο και μαγείρεμα. Αν έχετε πλάσει μεγάλα τα σουτζουκάκια τότε θέλουν παραπάνω ώρα τηγάνισμα και παραπάνω ώρα βράσιμο στη σάλτσα.
Για τη σάλτσα τομάτας: Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα για να λιώσει και προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Συνοδεύουμε με ρύζι.
Η συνταγή είναι από εδώ

Πίτα του βοσκού

Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι, 500 γρ. αρνίσιος κιμάς, 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στον τρίφτη, 2 σκελίδες σκόρδο, 1-2 κ.σ. Worcestershire sause, 1 κ.σ. τοματοπελτέ, φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, 250 ml. κόκκινο κρασί, 300 ml. ζωμό κότας, 1 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια, 50 γρ. βούτυρο, 2 κρόκοι αυγών, τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180˚C. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι. Ρίχνουμε και τσιγαρίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την Worcestershire sause, τον τοματοπελτέ και τα μυρωδικά και αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία μέχρι να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε το ζωμό κότας και αφήστε το να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εν τω μεταξύ βράζουμε τις πατάτες σε καυτό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμες, τις αφήνουμε να στραγγίσουν, τις ξεφλουδίζουμε, κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις λιώνουμε σε πουρέ μέσα σ'ένα σκεύος. Προσθέτουμε τους κρόκους και το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς (ο πουρές πρέπει να ναι ζεστός). Προσθέτουμε και την παρμεζάνα και όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε ανακατεύοντας ξανά. Ο πουρές θα ναι αρκετά σφιχτός. Αδειάζουμε και απλώνουμε τον κιμά σ' ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα απλώνουμε τον πουρέ από πάνω. Προσθέτουμε έξτρα παρμεζάνα τριμμένη και τέλος μ' ένα πιρούνι χαράζουμε μερικές γραμμές σαν κυματάκια πάνω στην επιφάνεια του πουρέ. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Ρολό κιμά με γραβιέρα και ντομάτες

Υλικά:
2 κιλά κιμά ανάμεικτο χοιρινό - μοσχάρι από σπάλα, 400 γρ. γραβιέρα πικάντικη, 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 4 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα, 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, 2 κ.σ. γάλα, 2 αυγά, 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη, 4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, ½ κ.γλ. μπαχάρι, 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή, 2 ντομάτες σφιχτές, 2 πιπεριές Φλωρίνης, αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 200 ml κρασί, 200 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σταδιακά τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος το σκόρδο. Τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, την ξεσποριάζουμε και την κόβουμε μικρά καρεδάκια. Το ίδιο κάνουμε και με τις πιπεριές. Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μία λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τα αυγά, το ψωμί, τα μυρωδικά, τα φρέσκα βότανα, το μισό ελαιόλαδο, τις ντομάτες και τις πιπεριές και αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε για 10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας. Κόβουμε μετά ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας και απλώνουμε επάνω τον κιμά σε μία ισοπαχή στρώση. Κόβουμε την γραβιέρα σε χοντρά μπαστουνάκια και την τοποθετούμε στο κέντρο του κιμά. Σηκώνουμε από την μία μεριά την λαδόκολλα και τυλίγουμε μέχρι την μέση σκεπάζοντας την γραβιέρα. Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη μεριά προσέχοντας να μην διπλώσουμε μέσα στον κιμά την λαδόκολλα. Με τα δύο μας χέρια φτιάχνουμε το ρολό και το τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο πυρέξ αφαιρώντας προσεκτικά την λαδόκολλα. Ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί και ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά γυρίζοντας κατά καιρούς για να ξεροψηθεί από όλες τις πλευρές. Ψήνουμε στον φούρνο μαζί με πατάτες κομμένες «κυδωνάτες».
Η συνταγή είναι από εδώ

Σπιτικό burger γίγας

Υλικά:
400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από λάπα, 400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από στήθος, 2 κρεμμύδια, 1 κρόκο αβγού, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κ.σ. οyster σος , αλάτι, πιπέρι, bacon ξεροψημένο, τυρί Cheddar ή ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα, μαγιονέζα, μαρούλι, ντομάτα
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να χρυσίσει. Το βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το πολύ λάδι και το ψιλοκόβουμε για να το ρίξουμε στον κιμά. Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε ελαφρά όλα τα υλικά: τον μοσχαρίσιο κιμά από λάπα, τον μοσχαρίσιο κιμά από στήθος, τον μαϊντανό, τον κρόκο του αβγού, την oyster σος, το πιπέρι, το αλάτι και το ψημένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε απαλά για να αναμιχθούν όλα τα υλικά.
Βγάζουμε τον κιμά από το μπολ και φτιάχνουμε έναν χοντρό κύλινδρο σαν ρολό, με διάμετρο ανάλογη με το μέγεθος του ψωμιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Τυλίγουμε τον κύλινδρο σε μεμβράνη κουζίνας και τον αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και τον κόβουμε με μεγάλο μαχαίρι σε φέτες/μπιφτέκια πάχους περίπου πέντε εκατοστών ή όσο παχιά μας αρέσουν. Τα ψήνουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και κατόπιν τα βάζουμε στο φούρνο στους 220 βαθμούς για 10 - 15 λεπτά. Ψήνουμε ελαφρά τα ψωμάκια κομμένα στη μέση στο αντικολλητικό τηγάνι, όπου τηγανίσαμε τα μπέργκερ, και από τις δύο πλευρές ίσα ίσα για να ζεσταθούν. Για να φτιάξουμε το ξεροψημένο μπέικον βάζουμε τις φέτες του μπέικον σε αντικολλητικό ταψάκι και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα και να ξεροψηθούν.
Ετοιμάζουμε το μπέργκερ βάζοντας το μπιφτέκι στο ψωμάκι, απο πάνω μια φέτα τυρί τσένταρ, το μπέικον, μια φέτα ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι, το μαρούλι και τη μαγιονέζα.
Η συνταγή διά χειρός του σεφ Κώστα Τσίγκα είναι από εδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v