Δουλειές με φούντες

Όσο οι γιορτές πλησιάζουν, φροντίζουμε να τρώμε πιο υγιεινά φαγητά – όπως αυτό το πεντανόστιμο φιλέτο γλώσσας με μπρόκολο και πατάτες.
Δουλειές με φούντες

της Αγάπης Μαργετίδη

Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι αποχαιρετούμε τον Νοέμβριο και βαδίζουμε πλέον με βήμα γοργό προς τις γιορτές. Προς ώρας, οι πρόωρα στολισμένοι δρόμοι μου δημιουργούν άγχος αντί για χαρά, φωνάζω “όχι από τώρα, όχι”! Απαριθμώ νοερά όσα έχω να κάνω και κοκαλώνω κυριολεκτικά. Ευτυχώς, κάπου εδώ με σώζει ο οργανωτικός μου χαρακτήρας και αποφασίζω να επιδείξω ψυχραιμία. Παίρνω στυλό και χαρτί και αρχίζω να σχεδιάζω προσκλήσεις και εκδηλώσεις, μενού, λίστες και πλάνα ατελείωτα. Τα χαρτιά και τα χαρτάκια θα με κατακλύσουν τις επόμενες εβδομάδες, θα γράφω, θα σβήνω, θα ξαναγράφω. Ιδέες θα εναλλάσσονται με καταιγιστική ταχύτητα. Να κάνω αυτό, ή μήπως το άλλο;

Μέσα σε όλα αυτά, η καθημερινή μαγειρική γίνεται εκ των πραγμάτων απλούστερη και ταχύτερη. Να χάσουμε και κάνα γραμμάριο αν γίνεται, γιατί εντός ολίγου οι πειρασμοί θα πολλαπλασιαστούν στο άπειρο και δεν μας βλέπω καθόλου καλά. Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες και κρατιέμαι με το ζόρι να μην κάνω έφοδο. Μα γιατί όλα από τόσο νωρίς;

Το φιλέτο της γλώσσας, το τόσο νόστιμο και ντελικάτο, με σώζει επανειλημμένα από τον μπελά της καθημερινής μας διατροφής. Μαγειρεύεται στο πιτς φιτίλι, δεν έχει κόκαλα και αρέσει και στον δύσκολο σύζυγό μου. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Έχω την τύχη να βρίσκω στη γειτονιά μου κατεψυγμένο μεν, βιολογικό δε φιλέτο γλώσσας που κάνει όλη τη διαφορά κι έτσι εμφανίζεται ανελλιπώς στο τραπέζι μας άπαξ της εβδομάδας. Σήμερα θα του κρατήσουν παρέα το μπρόκολο και οι πατάτες σε μία πανάλαφρη εκτέλεση.


Φιλέτο γλώσσας με μπρόκολο και πατάτες

Πρώτον, έχουμε φροντίσει να ξεπαγώσουν τα φιλέτα του ψαριού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Όση ώρα περιμένουμε να ζεσταθεί ο φούρνος ασχολούμαστε με τα λαχανικά. Ζεματίζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε ζεματιστό αλατισμένο νερό για 4’ το πολύ, τα σουρώνουμε και τα βουτάμε αμέσως σε παγωμένο νερό για να κρατήσουν το ζωηρό τους χρώμα. Στο ίδιο νερό βράζουμε ολόκληρες μικρές πατατούλες με τη φλούδα τους, για περίπου 15’, έως ότου μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε στα δύο. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ελάχιστο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα λαχανικά, μαζί και 1 σκ. σκόρδο που την έχουμε κοπανίσει με τη λάμα ενός μεγάλου μαχαιριού. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε εάν μας αρέσει λίγο μπούκοβο. Σωτάρουμε τα λαχανικά, ανακατεύοντας συχνά, έως ότου ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες.

Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε τα φιλέτα της γλώσσας, αφού τα αλατοπιπερώσουμε. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε 1 ποτηράκι λευκό κρασί. Αρωματίζουμε με κλαράκια φρέσκου θυμαριού ή όποιου άλλου αρωματικού βοτάνου προτιμάμε και ξύσμα λεμονιού. Φουρνίζουμε για περίπου 20’, καταβρέχοντας κατά διαστήματα τα φιλέτα με το ζουμί του ταψιού. Σερβίρουμε το ψάρι με τα λαχανικά, προσθέτουμε λίγο φρέσκο ξύσμα λεμονιού και λίγο χυμό εάν μας αρέσει, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.

Tips
*Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις γλώσσες με οποιοδήποτε άλλο φιλέτο λευκού ψαριού, φρέσκο ή κατεψυγμένο.
*Μπορούμε να ετοιμάσουμε το ψάρι και τα λαχανικά στον ατμομάγειρα, για να γίνουν υγιεινότερα. Μπορούμε επίσης να παραλείψουμε το στάδιο του σωταρίσματος των λαχανικών, για ακόμη πιο ελαφριά και διαιτητική εκδοχή.
*Υπάρχουν αμέτρητα είδη λαχανικών αυτή την εποχή, διαλέξτε όποια σας αρέσουν περισσότερο.

Εδώ σας αφήνω και τρέχω να φτιάξω το ψαράκι και να χαράξω επί χάρτου τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Δεκεμβρίου. Πω πω τι με περιμένει!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v