Η ψυχοσύνθεση της σούπας

Και η σούπα… έχει ψυχή. Και την γευόμαστε χάρη σε μια υπέροχη συνταγή για βελουτέ σούπα με φινόκιο και crumble bacon.
Η ψυχοσύνθεση της σούπας

της Αγάπης Μαργετίδη

Ελπίζω να μην είστε από αυτούς που θεωρούν ότι οι σούπες είναι μόνο για τους αρρώστους, γιατί από τώρα που ο καιρός χειμωνιάζει, αργά και βασανιστικά είναι η αλήθεια, οι σούπες όλων των ειδών θα φιγουράρουν συχνά στο μενού. Η συλλογή μου είναι ανεξάντλητη, οι συνδυασμοί αγγίζουν κάποιες φορές την εκκεντρικότητα, η θαλπωρή όμως είναι δεδομένη.

Στο σπίτι τρώμε σούπα οπωσδήποτε δις την εβδομάδα, ενώ στα καλέσματα της δίνω σχεδόν πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο και η αλήθεια είναι ότι δεν με προδίδει ποτέ. Η σούπα έχει όλα τα συστατικά μιας πετυχημένης μακρόχρονης σχέσης. Έχει υπομονή και αγάπη, κατανόηση και ειλικρίνεια, συντροφεύοντας χαρές και λύπες. Έχει σιγουριά για τον εαυτό της και σοφία, αποσυρόμενη με χάρη την κατάλληλη στιγμή. Έχει αξιοθαύμαστες ικανότητες προσαρμοστικότητας και τρελή φαντασία, έτσι δεν γίνεται ποτέ βαρετή. Έχει χιούμορ και σπιρτάδα, ανεβάζοντας το ηθικό.

Όλα αυτά βέβαια έχουν μία προϋπόθεση, αδιαπραγμάτευτη και επιτακτική. Απαιτεί με τη σειρά της χρόνο και χώρο, διακριτικότητα και σεβασμό. Για να κάνεις μία πετυχημένη σούπα, δεν αρκεί να ρίξεις τα υλικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και να περιμένεις ανταπόδοση. Δεν πάει έτσι το παιχνίδι, γιατί και η σούπα… έχει ψυχή!

Για σήμερα λοιπόν, σας ετοίμασα μία βελούδινη σουπίτσα, κομψή και χαριτωμένη.


Σούπα βελουτέ με φινόκιο και crumble bacon

Για 2 συντρόφους και 2 φίλους τους. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι καβουρδίζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 1 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, 4 λοβούς κάρδαμου που τους έχετε κοπανίσει για να βγουν οι σπόροι και 2 καρφάκια γαρύφαλλο. Όταν μοσχομυρίσουν, αποσύρετε από την φωτιά και όταν κρυώσουν, τυλίγετε τα μπαχαρικά σε μία γάζα και τη δένετε σφιχτά σαν πουγκί.

Σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, 4 μέτρια φινόκιο κομμένα σε ροδέλες και 1 μέτριο πράσο κομμένο σε ροδέλες. Αλατοπιπερώνετε. Σωτάρετε τα λαχανικά για αρκετή ώρα, μέχρι να πάρουν χρώμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Σβήνετε με ένα σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο με γλυκάνισο. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτετε 1,2 lt σπιτικό ζωμό λαχανικών και το πουγκί με τα μπαχαρικά, χαμηλώνετε την ένταση της εστίας, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν εντελώς.

Όση ώρα βράζουν τα λαχανικά, ετοιμάζετε το crumble: Tηγανίζετε 4 φέτες bacon, χωρίς λιπαρή ουσία, σε μέτρια φωτιά, μέχρι το αλλαντικό να ξεροψηθεί πολύ καλά. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς σε απορροφητικό χαρτί και το κάνετε ψίχουλα στο multi. Όταν τα λαχανικά βράσουν και μαλακώσουν, πετάτε το πουγκί με τα μπαχαρικά και πολτοποιείτε τη σούπα στο blender ή με το ραβδομπλέντερ κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτετε ½ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Σερβίρετε σε ατομικά μπωλ, γαρνίροντας με το crumble και λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι.

Tips
*Ο σπιτικός ζωμός είναι η αδιαπραγμάτευτη και επιτακτική προϋπόθεση που σας έλεγα. Αντί για ζωμό λαχανικών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωμό κότας.
*Προτείνω να πολτοποιήσετε τη σούπα, αφού αφαιρέσετε λίγο ζουμί, φέρνοντας σταδιακά την πυκνότητα εκεί που την θέλετε. Έτσι, εάν χρειαστεί περισσότερο υγρό, θα το προσθέσετε λίγο-λίγο. Εάν παρ’ ελπίδα σας ξεφύγει και η σούπα γίνει πολύ αραιή, βράστε τη για λίγο με την κατσαρόλα ανοιχτή, προτού προσθέσετε την κρέμα.
*Μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα με γιαούρτι ή με ξινή κρέμα (ρώσικη σμετάνα ή sour cream).
*To crumble bacon θα νοστιμίσει και πολλά άλλα φαγητά: αυγά τηγανιτά και ομελέτες, τάρτες και gratins, πράσινες σαλάτες, πατατοσαλάτες, σάλτσες για μακαρόνια.
*Άλλο ένα πρακτικό και βολικότατο πλεονέκτημα της σούπας, είναι ότι καταψύχεται χωρίς παράπονα και αντιρρήσεις.

Μετά από όλη αυτή την περιποίηση, τι άλλο να περιμένει κανείς, παρά χαρά, υπερηφάνεια και αναγνώριση; Η μακροημέρευση της υπέροχης αυτής σχέσης είναι εγγυημένη!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v