Δροσερές συνταγές για το καλοκαίρι

Δροσιστικά γλυκά, καλοκαιρινές μακαρονάδες, εξωτικά σορμπέ και φρουτοσαλάτες μας ανοίγουν την όρεξη και… καταπολεμούν τη ζέστη αυτό το καλοκαίρι.
Δροσερές συνταγές για το καλοκαίρι
Το πεπόνι γίνεται σορμπέ, το καρπούζι μπαίνει σε σαλάτες, το γιαούρτι παντρεύεται με εξωτικό ζελέ και τα ζυμαρικά γίνονται δροσιστικές μακαρονοσαλάτες, σε πέντε πανεύκολες και ελαφριές συνταγές για το καλοκαίρι.

Γιαουρτοζελέ

Υλικά:
Για το γιαουρτοζελέ: 2 φακελάκια για ζελέ (κατά προτίμηση μπανάνα), 1 κομπόστα ανανά, 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
Για σαντιγύ: 1 κούπα φυτική κρέμα γάλακτος, 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Στραγγίζουμε την κομπόστα. Ανακατεύουμε το σιρόπι της κομπόστας με το στραγγιστό γιαούρτι, όσο πιο καλά μπορούμε. Ζεσταίνουμε δύο ποτήρια νερό (ή όσο λέει το φακελάκι του ζελέ) και ρίχνουμε μέσα τη σκόνη. Δεν προσθέτουμε το κρύο νερό. Όσο είναι χλιαρό, το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μίγμα με το γιαούρτι και το σιρόπι, και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Το μοιράζουμε σε μπολάκια (ή σε ένα μεγάλο μπολ). Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τον ανανά, και μοιράζουμε στο μπολ. Αφήνουμε το γιαουρτοζελέ να πήξει ελαφρώς και το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες πριν το σερβίρουμε. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με σαντιγί, χτυπώντας την φυτική κρέμα με την άχνη στο μίξερ.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Γλυκό ψυγείου… με πορτοκαλάδα

Υλικά:
1 πακέτο άνθος αραβοσίτου (μεγάλη συσκευασία), 3 ποτήρια γάλα, 3 ποτήρια πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό, 2 ποτήρια ζάχαρη, 2 πακέτα μπισκότα τύπου πτι-μπερ
Εκτέλεση:
Σε ένα τάπερ ή πιρέξ, βάζουμε μία στρώση πτι μπερ αφού τα έχουμε βουτήξει για λίγο στο γάλα. Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας, ένα ποτήρι ζάχαρη και τρία ποτήρια γάλα και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε το μίγμα πάνω στα πτι-μπερ και βάζουμε άλλη μία στρώση μπισκότα. Σε κατσαρολάκι, βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα, ένα ποτήρι ζάχαρη και τρία ποτήρια πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει και το ρίχνουμε πάνω από τα μπισκότα. Αφού κρυώσει, το τοποθετούμε στο ψυγείο.
Η συνταγή είναι από εδώ

Μακαρονοσαλάτα με πένες

Υλικά:
500 γρ. πένες, 3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο, 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ, 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε καρέ, 4 λιαστές ντομάτες ψιλοκοµµένες, 2 κ.σ. κάππαρη, 1/2 φλ. τσαγιού ελιές ψιλοκοµµένες, 4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 φλ. τσαγιού μοτσαρέλα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι
Για τη σος: 1/4 φλ. τσαγιού ξίδι λευκό, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.γλ. ζάχαρη, 1/3 φλ. τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό για 10΄. Τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό (για να μην κολλάνε μεταξύ τους), τις ξαναστραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε μέσα σε βαθιά σαλατιέρα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά: τις πιπεριές, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη, τις ελιές, τα φρέσκα κρεμμύδια και τη μοτσαρέλα. Αλατοπιπερώνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σος και με σύρμα τα χτυπάμε καλά, ώστε να πυκνώσει η σος. Περιχύνουμε με αυτή τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα ζυμαρικά με το ντρέσινγκ. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου.
Η συνταγή είναι από εδώ

Σαλάτα με καρπούζι, ντοματίνια και χαλούμι

Υλικά:
12 χοντρές φέτες χαλούμι, 300 γραμμάρια ντοματίνια, ελαιόλαδο, 3 μεγάλα κομμάτια καρπούζι κομμένα σε φέτες, 1 κ.σ. κάππαρη, 1 φλ. τσαγιού φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το χαλούμι στη σχάρα και το ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε τα ντοματίνια, το χαλούμι, κάππαρη, καρπούζι κομμένο σε φέτες, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, δυόσμο και ανακατεύουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Σορμπέ πεπόνι

Υλικά:
600 γρ. πολτοποιημένο πεπόνι, 200 γρ. νερό, 200 γρ. ζάχαρη, 10 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη στη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει πολύ καλά. Έπειτα ανακατεύουμε το σιρόπι με τον πολτό πεπονιού και το δυόσμο και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά. Τέλος, αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο της παγωτομηχανής και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης της για να το παγώσουμε. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, βάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ και το αφήνουμε να παγώσει καλά στην κατάψυξη, μέχρι να σταθεροποιηθεί τελείως. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, γδέρνουμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι. Μπορούμε, τέλος, να σερβίρουμε το σορμπέ μέσα στη φλούδα του πεπονιού (έχοντας κρατήσει το κομμένο στα δύο πεπόνι για να χρησιμοποιήσουμε τα δύο κομμάτια σαν μπολ).
Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v