Υπέροχες παραδοσιακές συνταγές από τις Κυκλάδες

Η κυκλαδίτικη κουζίνα είναι πεντανόστιμη και το διαπιστώνουμε μέσα από τέσσερις υπέροχες και άκρως νησιώτικες συνταγές.
Υπέροχες παραδοσιακές συνταγές από τις Κυκλάδες
Τα ρεβίθια έχουν την τιμητική τους στη Σίφνο, η ομελέτα απογειώνεται με τον ανδριώτικο τρόπο, οι ντοματοκεφτέδες μοσχομυρίζουν Σαντορίνη και το καρπουζάκι γίνεται δροσερή κυκλαδίτικη πίτα, σε τέσσερις υπέροχες και άκρως νησιώτικες συνταγές.

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης



Υλικά:
7 ντομάτες ξεφλουδισμένες, 2 κρεμμύδια τριμμένα, 200 γρ. τυρί φέτα, 1 κλωνάρι δυόσμο, 1/2 φλ. αλεύρι, λάδι για το τηγάνισμα, αλάτι –πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν. Ρίχνουμε σε μία λεκάνη τα κρεμμύδια, το δυόσμο, το αλεύρι, τις ντομάτες -να τις στύψετε ώστε να μην έχουν πολλά υγρά - το τυρί φέτα λιωμένο με ένα πιρούνι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να γίνει αφράτο. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα. Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι να κάψει. Παίρνουμε με ένα κουτάλι μείγμα και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Το αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι ντοματοκεφτέδες και από τις δύο πλευρές. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν και τους σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ

Φρουτάλια Άνδρου με πατάτες και κολοκύθια



Υλικά:
6 αυγά, 3 βρασμένες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους, 3 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε λεπτές φέτες, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1/3 φλ. φρέσκο γάλα 1/2 φλ. τρίμματα φέτας ή ανθότυρου, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, λίγος άνηθος ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τις πατάτες, να μελώσουν (όχι να κάνουν κρούστα), για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις λεπτές φέτες κολοκυθιού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 3΄-4΄. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα, να ενωθούν, προσθέτουμε τη φέτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον άνηθο. Στο τέλος προσθέτουμε και το γάλα. Περιχύνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια µε το μείγμα των αυγών. Ανακινούμε το τηγάνι από το χερούλι, δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σκεπάζουμε µε καπάκι το τηγάνι. Αφήνουμε τη φρουτάλια να ψηθεί για 5΄. Με προσοχή την αναποδογυρίζουμε µε το καπάκι ή µε ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3΄-4΄. Αδειάζουμε τη φρουτάλια σε πιατέλα και την κόβουμε σε τρίγωνα. Σερβίρουμε µε ντοµατοσαλάτα και φέτα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Σιφναίικη ρεβιθάδα



Υλικά:
1 κιλό ρεβίθια, 2-3 κρεμμύδια κομμένα κομματάκια, 1/2 λίτρο ελαιόλαδο, αλάτι, φύλλο δάφνης
Εκτέλεση:
Από την προηγούμενη μέρα έχουμε καθαρίσει και έχουμε βάλει τα ρεβίθια σε νερό (η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί… βρόχινο). Την επομένη βάζουμε όλα τα υλικά σε ειδικό σιφναίικο σκεύος από πηλό, τη «σκεπασταριά» (ή σε γάστρα, αν δεν έχουμε) και συμπληρώνουμε νερό μέχρι περίπου το χερούλι ή λίγο παρακάτω. Τα ψήνουμε για αρκετές ώρες μέχρι να χυλώσουν. Η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί φούρνο με κλαδιά – διαφορετικά για 4-5 ώρες στους 200 βαθμούς σε γάστρα. Μπορείτε επίσης, να καλύψετε τα ανοίγματα της γάστρας με ζυμάρι που θα φτιάξετε από αλεύρι και νερό, όπως κάνουν στη Σίφνο.
Η συνταγή είναι από εδώ

Κυκλαδίτικη καρπουζόπιτα



Υλικά:
500 γρ. καρπούζι, 110 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 50 ml ελαιόλαδο και έξτρα 50 ml για άλειμμα στο ταψί και πασπάλισμα από πάνω, 80 ml μέλι και έξτρα για σερβίρισμα, 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό, 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.σ. σουσάμι και έξτρα για πασπάλισμα, 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Καθαρίζουμε το καρπούζι από τη φλούδα και κόβουμε σε μικρά κυβάκια του 1 εκατοστού. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από το καρπούζι. Τοποθετούμε τα κυβάκια μας σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε για 1 ώρα μέχρι να στραγγίξουν εντελώς. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι, το μέλι, την κανέλα, τον παπαρουνόσπορο, το καρπούζι και το 1 κ.σ. σουσάμι και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε ένα ταψάκι 30x20 εκ. και το λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι και σουσάμι αρκετό. Τοποθετούμε μέσα το μείγμα, το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε από πάνω με σιμιγδάλι και σουσάμι. Ραντίζουμε με ακόμα λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε με λίγο μέλι.
Η συνταγή είναι από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v