Πώς να φτιάξετε την τέλεια γρανίτα

Τέσσερις υπέροχες, καλοκαιρινές και άκρως δροσιστικές συνταγές για να φτιάξετε σούπερ σπιτική γρανίτα.
Πώς να φτιάξετε την τέλεια γρανίτα
Ξυλάκι, κοκτέιλ ή αγνή γρανίτα-ρόφημα σαν αυτή των παιδικών μας χρόνων; Φτιάχνουμε δροσιστικές καλοκαιρινές γρανίτες με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους και γεύσεις, από καρπούζι και φράουλα μέχρι λεμόνι και sangria, με τις συνταγές των πιο γνωστών μαγείρων: Του Άκη Πετρετζίκη, της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, του Στέλιου Παρλιάρου και του Δημήτρη Σκαρμούτσου.

Γρανίτα κοκτέιλ



Υλικά (για 4 μερίδες):
1 φλ. τσαγιού νερό, 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη, 1/2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μέντας ή δυόσμου, 1/4 φλιτζ. τσαγιού ξύσμα lime, 1 φλ. τσαγιού φρέσκος χυμός lime, 1½ φλ. τσαγιού ανθρακούχο νερό με γεύση λεμόνι ή αναψυκτικό με γεύση λεμόνι, 6 φράουλες πολτοποιημένες, 2 κ.σ. λευκό ρούμι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη μέντα και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση σιγοβράζουμε για 5΄. Σουρώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπολ ρίχνουμε το κρύο σιρόπι, το ξύσμα και το χυμό μοσχολέμονου, το ανθρακούχο νερό, τις φράουλες και το ρούμι και το ανακατεύουμε καλά. Το βάζουμε σε σκεύος στην κατάψυξη μέχρι να αρχίσει να σφίγγει (μερικές ώρες), όπως τα παγωτά. Το ξύνουμε με πιρούνι να αφρατέψει και το χτυπάμε για 2΄-3΄ με μίξερ χειρός. Το ξαναπαγώνουμε στην κατάψυξη. Σερβίρουμε τη γρανίτα όπως τα παγωτά.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Γρανίτα καρπούζι



Υλικά (για 6-8 μερίδες):
600 γρ. καρπούζι χωρίς κουκούτσια (καθαρό βάρος), 100 γρ. νερό, 100 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε κομμάτια το καρπούζι και τα πολτοποιούμε μαζί με το σιρόπι στο μπλέντερ. Μοιράζουμε το μείγμα σε παγοθήκες και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη. Όταν παγώσουν πολύ καλά και πρόκειται να σερβίρουμε, αδειάζουμε τα παγάκια στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν σαν χιόνι. Γεμίζουμε παγωμένα ποτήρια.
Η συνταγή είναι από εδώ

Παγωτό γρανίτα με sangria και φρούτα
Υλικά:
Για τη κόκκινη Sangria: 3/4 φλ. κόκκινο κρασί, 1 ¼ φλ. χυμό πορτοκαλιού, 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για τη λευκή Sangria: ¼ φλ. λευκό κρασί, 1 φλ. χυμό σταφυλιού
Για τη γρανίτα: 24 μικρά κυπελλάκια ή θήκες για παγωτίνια, 1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες, 1 λάιμ κομμένο σε λεπτές φέτες, 2 ακτινίδια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες, ½ φλ. κόκκινα σταφύλια, ½ φλ. πράσινα σταφύλια, ½ φλ. φράουλες κομμένες σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση:
Για τη Sangria: Σε μία κανάτα, βάζουμε το κόκκινο κρασί, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη άχνη, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε μία άλλη κανάτα, βάζουμε το λευκό κρασί και το χυμό σταφυλιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γρανίτα: Τοποθετούμε τα κυπελλάκια σε ένα ταψί και προσθέτουμε μερικά κομμάτια φρούτων σε κάθε ένα από αυτά. Γεμίζουμε τα 12 κύπελλα με το κόκκινο μείγμα κρασιού και τα άλλα 12 με το λευκό μείγμα κρασιού. Καλύπτουμε όλα τα ποτηράκια με πλαστική μεμβράνη. Τοποθετούμε από ένα ξυλάκι για παγωτίνια, μέσα από τη πλαστική μεμβράνη, στο κέντρο σε κάθε κυπελλάκι. Παγώνουμε τα κυπελλάκια για τουλάχιστον 4 ώρες. Βγάζουμε από την κατάψυξη, αφαιρώντας τη μεμβράνη και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Γρανίτα φράουλα σε ξυλάκι



Υλικά:
315 γρ. φράουλες, 90 γρ. μαρμελάδα (μπορούμε επίσης να βάλουμε στα ίδια γρ. ή μέλι ή κάποιο γλυκό κουταλιού ή και ζαχαρούχο γάλα)
Εκτέλεση:
Αφού πλύνουμε καλά τις φράουλες, τις χτυπάμε στο μούλτι με τη μαρμελάδα μέχρι να γίνουν πολτός και γεμίζουμε 6 θήκες για γρανίτες. Τις βάζουμε στην κατάψυξη και μόλις παγώσουν, οι γρανίτες είναι έτοιμες. Αν δεν έχετε θήκες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης και ξυλάκια (θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη κουζίνας ή και σε φαρμακείο). Χρησιμοποιήστε όποιου είδους μαρμελάδα θέλετε για να δημιουργήσετε γευστικούς συνδυασμούς. Tip… μόνο για ενήλικες: Μπορείτε να προσθέσετε ένα σφηνάκι βότκα και δύο φυλλαράκια δυόσμου.
Η συνταγή είναι από εδώ  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v