Λαχταριστές συνταγές για κολασμένα γλυκά

Μους σοκολάτα, cheese cake, black forest, banoffee. Βρήκαμε τις καλύτερες συνταγές για απολύτως κολασμένα γλυκά από τα χεράκια σας.
Λαχταριστές συνταγές για κολασμένα γλυκά
Δεν θέλουμε να σας βάλουμε ιδέες, αλλά όπως είπε κάποτε και ο Isaac Asimov –που ήταν σοφότατος– «ο νούμερο ένα κανόνας της διαιτητικής είναι ο εξής: αν έχει ωραία γεύση, σου κάνει κακό». Οπότε, γιατί να μην ενδώσετε σε μερικές από τις ωραιότερες γεύσεις του κόσμου; Και γιατί να μην μάθετε να τις φτιάχνετε με τα χεράκια σας, και να παρασύρετε μαζί σας στο βούρκο κακομάθετε φίλους κι αγαπημένους;

Cheese cake φράουλας
Συνταγή από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
1 1/2 πακέτο μπισκότα πτί-μπερ, 150 γρ. βιτάμ λιωμένο

για την κρέμα:
500 γρ. τυρί κρέμα (τύπου φιλαδέλφια), 1/3 κούπας ζάχαρη άχνη, 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος

για την επικάλυψη:
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος, χυμός μισού λεμονιού, μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Τρίβουμε στο μπλέντερ τα πτί-μπερ και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο. Αδειάζουμε αυτό το μείγμα μέσα σε ένα πιρέξ πιέζοντας καλά παντού. Ψήνουμε για 10'-15'. Αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα υλικά της κρέμας και προσθέτουμε το μείγμα μέσα στο πιρέξ. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Για την επικάλυψη χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το χυμό. Αλείφουμε το μείγμα πάνω από το γλυκό και έπειτα αλείφουμε και την μαρμελάδα. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Μους σοκολάτας
Συνταγή από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά:
6 κρόκοι αυγών, 1 ολόκληρο αυγό, 100 γρ. ζάχαρη, 60 γρ. νερό, 400 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, 350 γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση:
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Όταν η ζάχαρη διαλυθεί αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τα αυγά με το σιρόπι και τα ανακατεύουμε πάνω σε μπεν μαρί. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου το μείγμα ασπρίσει και δέσει. Αποσύρουμε.

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί μέχρι η θερμοκρασία της να φτάσει στους 50-55 βαθμούς, δηλαδή να είναι αρκετά ζεστή. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη. Κατεβάζουμε την σοκολάτα από το μπεν μαρί και προσθέτουμε το 1/3 από την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε απαλά έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα ελαστικό μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Σερβίρουμε σε ποτήρια ή μπολ.

Τούρτα Black Forest
Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 100 γρ. σπορέλαιο, 250 ml χλιαρό νερό, ¼ κ.γλ. σόδα, ½ φακ. μπέικιν πάουντερ, 2 κ.σ. γεμάτες κακάο, 100 γρ. κουβερτούρα χοντροκομμένη, 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ σιρόπι βανίλια, 1 κ.σ. κονιάκ

Για το γλάσο:
700 γρ. μαργαρίνη soft, 250 γρ. άχνη ζάχαρη, 100 γρ. κακάο, 4 κ.σ. κονιάκ, 1 κ.γλ. σιρόπι βανίλια

Για το σιρόπι:
150 γρ. maple syrup, 50 γρ. κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι

Για τη μαρμελάδα:
500 γρ. βύσσινο (1 βαζάκι)

Για το σερβίρισμα:
50 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη στον τρίφτη ή στο πίλερ ή με μαχαίρι

Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το νερό, τη σόδα και το κακάο μέχρι να σπάσει τελείως το κακάο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τη βανίλια και το κονιάκ. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε την κουβερτούρα μας, αφού την χοντροκόψουμε σε ένα μπολ, μαζί με το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το περιεχόμενο τους ενός μπολ στο άλλο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Απλώνουμε βούτυρο και κακάο σε μια στρογγυλή φόρμα 23-25 εκ. με αποσπώμενη βάση και ρίχνουμε όλο το μείγμα μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Αφαιρούμε το παντεσπάνι και δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί. Αν βγει καθαρό, το παντεσπάνι είναι εντάξει. Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά για μισή ώρα. Μετά από μισή ώρα, με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε οριζόντια σε τρία ίσα μέρη το παντεσπάνι μας και το αφήνουμε στην άκρη.

Για το γλάσο:
Στο μίξερ με το φτερό, ανακατεύουμε το κακάο με την άχνη και ρίχνουμε και τη μαργαρίνη χτυπώντας σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Με το που δέσουν τα υλικά, προσθέτουμε τη βανίλια και το κονιάκ και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να πάρει μια απαλή υφή. Όσο χτυπάμε σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα μαζεύουμε και το μείγμα από τα τοιχώματα ώστε να ανακατευτεί κι αυτό.

Για το σιρόπι
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε το maple syrup με το κονιάκ.

Για το στήσιμο
Σε μια πιατέλα, βάζουμε λίγο από το γλάσο στο κέντρο τόσο ώστε να κολλήσει το πρώτο παντεσπάνι μας. Με ένα πινέλο, ραντίζουμε την επιφάνεια με σιρόπι, στρώνουμε 1/3 από το γλάσο και ολοκληρώνουμε με το μισό βύσσινο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία με την επόμενη στρώση παντεσπάνι – σιρόπι – γλάσο και βύσσινο. Τέλος, τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι και αλείφουμε όλη την τούρτα με το υπόλοιπο γλάσο. Διακοσμούμε την τούρτα μας με την κουβερτούρα που έχουμε ξύσει στο πίλερ ή στον τρίφτη ή απλώς με ένα μαχαίρι.

Banofee
Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά:
Για τη βάση:
250 γρ. σοκολατένια μπισκότα, 100 γρ. βούτυρο

Για την κρέμα:
3 μπανάνες ώριμες, 1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.), 1 κ.σ. κακάο, 300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, Ξύσμα σοκολάτας

Εκτέλεση:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος έως ότου πάρει παχύρρευστη μορφή και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα. Ενώνουμε το βούτυρο με τα μπισκότα κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε μία φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 24 εκ. Αδειάζουμε τη βάση σοκολατένιου μπισκότου. Στρώνουμε καλά το μείγμα πατώντας με το κουτάλι. Παγώνουμε τη βάση στο ψυγείο.

Αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε μια κατσαρόλα. Αφού έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε μέχρι να σκουρύνει ελαφρά και να πάρει το χρώμα που έχει η καραμέλα γάλακτος.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και κοσκινίζουμε μέσα το κακάο και 1/2 φλιτζάνι από την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Προσπαθούμε να μη σκουρύνει πολύ το γάλα κατά το βρασμό του, απλά να ξανθύνει, αλλιώς θα σκληρύνει πολύ όταν κρυώσει. Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες. Τις στρώνουμε στη βάση μπισκότου και περιχύνουμε με το ζαχαρούχο.

Παγώνουμε το Banoffee κι όταν πρόκειται να το σερβίρουμε το γαρνίρουμε με τη χτυπημένη κρέμα και με το ξύσμα σοκολάτας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v