Λαχταριστές συνταγές με γεύση… άνοιξης

Μυρωδάτο ψαράκι, δροσερές αλλά χορταστικές σαλάτες και λαχταριστά γλυκά με φράουλες κηρύσσουν την έναρξη της άνοιξης στο τραπέζι μας.
Λαχταριστές συνταγές με γεύση… άνοιξης
Τον ερχομό της άνοιξης έχουμε πολλούς λόγους, και πολλούς τρόπους, να τον γιορτάζουμε. Όχι μόνο με μίνι εκδρομές και βόλτες στην εξοχή, αλλά και με γεύσεις και συνταγές που φέρνουν το άρωμά της στο τραπέζι μας. Όπως αυτές που ακολουθούν.

Τσιλαδιά Μεσσηνίας με σταφίδες και θυμάρι
Παραδοσιακή συνταγή από την Μεσσηνία για μπακαλιάρο στον φούρνο
Από το Gourmed.gr

Υλικά:
1 κιλό μπακαλιάρο παστό φιλέτο, ξαρμυρισμένο ή παστό για ξαλμύρισμα, 300 γρ. φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή κονκασέ, 3-4 ντομάτες σε ροδέλες, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 κ.σ. θυμάρι, 1 κ.σ. ζάχαρη, 4 κρεμμύδια μεγάλα χοντροκομμένα, 250 ml ελαιόλαδο, 200 γρ. σταφίδα μαύρη, 4 φύλλα δάφνης, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Αν έχουμε παστό μπακαλιάρο, τον ξαρμυρίζουμε σε νερό για τουλάχιστον 24 ώρες. Αν έχουμε έτοιμο ξαρμυρισμένο απλά τον καθαρίζουμε από τυχόν αγκάθια και κόκαλα, τον πλένουμε καλά και τον σκουπίζουμε να φύγουν τα πολλά νερά.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει καλά, και αρχίζουμε το σοτάρισμα των κρεμμυδιών. Μετά από δύο - τρία λεπτά χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε την ζάχαρη, το σκόρδο, την σταφίδα, το θυμάρι και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 20 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το κονκασέ, την δάφνη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και σβήνουμε την φωτιά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις. Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες και τις στρώνουμε σε ένα ταψί και επάνω τους τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου. Βάζουμε στο φαγητό την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό ώστε η σάλτσα να σκεπάζει τον μπακαλιάρο. Ψήνουμε για σαράντα λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ανεβεί το λάδι στην επιφάνεια. Βγάζουμε από τον φούρνο, σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά να τραβήξει τα πολλά υγρά και να κρυώσει ελαφρά. Σερβίρουμε χλιαρό με βραστές πατάτες και φρέσκο ψωμί.

Σπαγγέτι με σπαράγγια και προσούτο
Από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
350 γρ ζυμαρικά Spaghettini, 200 γρ πράσινα σπαράγγια, 100 γρ κρέμα γάλακτος, 100 γρ βραστό προσούτο, 50 γρ τριμμένη παρμεζάνα, 30 γρ λευκό κρεμμύδι, 20 γρ βούτυρο, 15 φύλλα βασιλικός, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βραστό προσούτο σε κύβους. Βράζουμε τα σπαρράγια, αφού τα έχουμε κόψει σε κομμάτια μερικών εκατοστών, σε ένα λίτρο αλατισμένο νερό για περίπου τρία λεπτά. Ροδίζουμε το προσούτο με το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε τα βρασμένα σπαράγγια και καρυκεύουμε τα με μία πρέζα αλάτι.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε τα μόλις γίνουν al dente, τα γυρίζουμε σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον ψιλοκομμένο βασιλικό και σοτάρουμε για μερικά λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με παρμεζάνα και πιπέρι κατά βούληση.

Πατατοσαλάτα ανοιξιάτικη
Από τα Φαγητά της Γιαγιάς

Υλικά
4 - 5 πατάτες βρασμένες, 1 μαρούλι κομμένο για σαλάτα, 1 - 2 κρεμμυδάκια χλωρά σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες, 2 αυγά βραστά κομμένα σε φετούλες, 1 κουτάκι τόνο στραγγισμένο, 1 ντομάτα σε καρεδάκια, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα:
3 κ.σ. μαγιονέζα, 2 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. κέτσαπ

Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα, σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι, για περίπου 25΄, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις καθαρίζουμε προσεκτικά, όσο ακόμα είναι ζεστές.

Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Σε ένα μπολ κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια, προσθέτουμε τα λαχανικά κι ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε τον τόνο, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε πάλι.

Σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά, ή σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε με αυτή τη σαλάτα. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε σε αλάτι αν χρειάζεται, ανάλογα με τα γούστα μας και σερβίρουμε σε σαλατιέρα.

Σαλάτα με γαρίδες και βινεγκρέτ πορτοκάλι
Από τον Γιάννη Λουκάκο

Υλικά:
16 γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες, με κεφάλι και ουρά, 5 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, 100 γρ. χυμό πορτοκάλι, 600 γρ. ανάμεικτα σαλατικά, 200 γρ. μάνγκο, σε λεπτές φέτες, 160 γρ. φασολάκια βρασμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια, 160 γρ. ντοματίνια, κομμένα σε τέταρτα, λίγο δυόσμο φρέσκο, αλάτι

Για την βινεγκρέτ:
5 γρ. μουστάρδα ντιζόν, 200 γρ. χυμό πορτοκάλι, 170 γρ. ηλιέλαιο, 170 γρ. ελαιόλαδο, 5 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, αλάτι

Εκτέλεση:
Η βινεγρκέτ: Σε μια κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χυμό του πορτοκαλιού, συμπυκνώνοντάς τον μέχρι να μείνει το 1/4 της ποσότητας. Σουρώνουμε το συμπυκνωμένο χυμό σε σήτα και τον αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ τη μουστάρδα και το συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Προσθέτουμε το ξύσμα, αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.

Η σαλάτα: Μαρινάρουμε τις γαρίδες με το χυμό και το ξύσμα από πορτοκάλι για 20 λεπτά. Αλατίζουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 5-7 λεπτά. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα σαλατικά με το μάνγκο, τα φασολάκια, τα ντοματίνια και το δυόσμο. Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με τις γαρίδες.

Pavlova με φράουλες
Από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
Για την μαρέγκα:
4 ασπράδια, 120 γρ. ζάχαρη, 120 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

Για την γέμιση:
250 γρ. κρέμα γάλακτος, ξύσμα λεμονιού

Για την σως:
400 γρ. φράουλες, 40 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη, και όταν σφίξει η μαρέγκα, τότε ρίχνουμε την άχνη σιγά-σιγά και ανακατεύουμε απαλά.

Με ένα κουτάλι σούπας φτιάχνουμε πάνω σε λαδόκολλα κυκλικά σχήματα διαμέτρου 10 εκατοστών και πάχους 4 εκατοστών περίπου. Αφαιρούμε από το κέντρο του κύκλου μερικές κουταλιές και τις τοποθετούμε στην περιφέρειά του έτσι ώστε να σχηματιστεί "φωλιά". Ψήνουμε για 60-90 λεπτά στους 90-100C θερμό αέρα σε προθερμασμένο φούρνο.

Φτιάχνουμε τη γέμιση, χτυπώντας την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και προσθέτουμε το ξύσμα ανακατεύοντας με κουτάλι. Τέλος, φτιάχνουμε τη σως πολτοποιώντας στο multi τις φράουλες μαζί με την ζάχαρη. Τοποθετούμε στο κέντρο της κάθε ψημένης μαρέγκας σαντιγύ, στολίζουμε με κομμένες στην μέση φράουλες και περιχύνουμε με την σως.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v