Μικρά μυστικά για πιο νόστιμα μαγειρέματα

Βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια στη μαγειρική; Δείτε πώς θα βάλετε χρώμα, γεύση και φαντασία στις συνταγές σας.
Μικρά μυστικά για πιο νόστιμα μαγειρέματα

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το μαγείρεμα στο σπίτι πάντα μπορεί να γίνει καλύτερο. Ενδεχομένως να το έχετε καταλάβει κάθε φορά που δοκιμάζετε μια νέα τεχνική ή ένα νέο υλικό στις συνταγές σας. Τα πιάτα σας αποκτούν νέα πνοή και η γεύση τους αλλάζει άρδην.

Πώς μπορούμε λοιπόν να πειράξουμε δημιουργικά κλασσικές συνταγές και να προσθέσουμε νοστιμάδα στις ήδη υπάρχουσες; Η σεφ Βαλεντίνα Αργυροπούλου έχει μερικές νόστιμες λύσεις να προτείνει.

Ακονίζουμε μαχαιροπήρουνα.

Pesto κι έγινε!

Θέλετε να φτιάξετε μια σάλτσα pesto που θα εντυπωσιάσει τους πάντες; Αντί για κουκουνάρι, χρησιμοποιήστε ψημένα αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους η φιστίκια. Κατά την ετοιμασία «ζεματίστε» όλα τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσετε (βασιλικό, μαϊντανό, φύλλα νεροκάρδαμου) και προσθέστε μερικές σταγόνες λεμόνι. Έτσι θα διατηρήσει το χρώμα της. Όταν την αποθηκεύσετε στο ψυγείο καλύψτε την επιφάνεια με πλαστική μεμβράνη ώστε να του δώσετε περισσότερο χρόνο ζωής. Εναλλακτικά, μια σούπερ γευστική παραλλαγή της σάλτσας γίνεται με thai βασιλικό

Το κέικ το… καλό

Για πιο αφράτα κέικ, φροντίστε να χτυπήσετε καλά το αυγό, τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου και μην ανοίγετε τον φούρνο ενώ το ψήνετε. Επίσης, κοσκινίστε το αλεύρι ή οποιοδήποτε υλικό έχετε σε σκόνη (π.χ. κακάο) πριν το βάλετε στο μείγμα, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν σβώλοι που θα μετριάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Από τον παραπάνω «κανόνα» εξαιρούνται το baking powder και η σόδα.

Περί ορέξεως… πεντανόστιμη κολοκύθα

Είναι πάρα πολύ νόστιμη, εύκολη στην προετοιμασία και εγγυάται λουκούλεια γεύματα. Η κίτρινη κολοκύθα έχει όμως και τις… ιδιοτροπίες της. Για να την ετοιμάσετε όπως πρέπει, πριν το μαγείρεμα, ψήστε την πρώτα στο φούρνο για να χάσει κάποια από τα υγρά της. Έχει αρκετά νερά σαν λαχανικό, τα οποία «βγαίνουν» στο μαγείρεμα και μετριάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης, μπορείτε να την ταιριάξετε με κάρδαμο, γλυκάνισο, κανέλλα, πορτοκάλι ή τζίντζερ ή να προσθέσετε λίγη ζάχαρη ή μέλι στο μαγείρεμα για μια πιο «γεμάτη» γεύση.

Σπανακο-ricotto-πιτα

Η κλασσική σπανακόπιτα αποτελεί σταθερή αξία για κάθε τραπέζι. Αν όμως σας κούρασαν τα ίδια και τα ίδια και θέλετε κάτι διαφορετικό, προσθέστε λεμονόχορτο και άνηθο στη γέμιση ή ξύσμα πορτοκαλιού και μάραθο. Αντικαταστήστε τη φέτα με ricotta ή mascarpone η οποιοδήποτε cream cheese θέλετε για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.

Κλασσικό σνίτσελ; Nein!

Για ένα διαφορετικό και πολύ πιο νόστιμο σνίτσελ, αφήστε για λίγο την παραδοσιακή συνταγή των Γερμανών και δοκιμάστε να κάνετε ένα μείγμα με σκέτα δημητριακά τύπου νιφάδες καλαμποκιού και λίγη παρμεζάνα για το κουρκούτι και να προσθέσετε λίγο λιωμένο βούτυρο στο αυγό. Εναλλακτικά, αντί για δημητριακά μπορείτε να διαλέξετε πατατάκια θρυμματισμένα και μετά να το «βαφτίσετε» κανονικά στο αλεύρι, στο χτυπημένο αυγό και στη γαλέτα από τα δημητριακά ή τα πατατάκια.

Τσηζκέικ made in Greece

Αντί για μπισκότα τύπου digestive ή άλλα μπισκότα στη βάση του τσηζκέικ σας, βάλτε κρίθινο παξιμάδι ή παξιμάδι λαδιού ή παξιμαδάκια καρότου, τα οποία προαιρετικά έχετε ραντίσει με ροδόνερο και μέλι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη βάση ξηρούς καρπούς ή μικρά κομματάκια χουρμάδες ή αποξηραμένα φρούτα. Στη θέση της κρέμας βάλτε ανθότυρο για πιο απαλή γεύση ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ενώ αντί για ζάχαρη δοκιμάστε μέλι ή χαρουπόμελο. Τέλος, στο κομμάτι του topping, οι επιλογές που έχετε για λαχταριστές μαρμελάδες είναι δεκάδες: δοκιμάστε μαρμελάδα ντομάτα, ελιά, περγαμόντο ή τριαντάφυλλο για ακόμα πιο λαχταριστό αποτέλεσμα.

Γιουβαρλάκια χωρίς ρύζι

Γίνονται; Γίνονται, αρκεί να αντικαταστήσουμε το «ξενέρωτο» δημητριακό με πλιγούρι ή ξινό τραχανά. Σαφώς πιο νόστιμα και πιο ιδιαίτερα ως γεύση. Μπορείτε επίσης στο αυγολέμονο να βάλετε λάιμ αντί για λεμόνι και λίγο δενδρολίβανο για να το… απογειώσετε.

Γεμιστά με αλλαγές

Τα παραδοσιακά γεμιστά προσφέρονται για νοστιμότατες παραλλαγές αλλάζοντας κάποιο ή κάποια από τα συστατικά τους. Προσθέστε εστραγκόν ή μαϊντανό ή και τα δύο, τρίψτε μέσα κολοκύθι και μελιτζάνα για έξτρα γεύση, γεμίστε τα με πελτέ ντομάτας για ακόμα πιο ζουμερό αποτέλεσμα, αντί για κιμά, βάλτε απάκι ή λούντζα ή τσορίζο και αντικαταστήστε το απλό ρύζι με κους κους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v