Σούπερ ιδέες για το… ταπεράκι της δουλειάς

Πέντε υπέροχες, ελαφριές και εύκολες συνταγές για να ετοιμάσετε ταπεράκι για χορταστικό μεσημεριανό διάλειμμα στη δουλειά.
Σούπερ ιδέες για το… ταπεράκι της δουλειάς
Είναι μεσημέρι στο γραφείο, ο δεύτερος καφές τελειώνει, και η πείνα χτυπάει την πόρτα. Φυσικά, δεν έχετε προνοήσει να φέρετε φαγητό μαζί σας, κι έτσι η πρώτη λύση που σας έρχεται στο μυαλό είναι το ανθυγιεινό delivery.

Κι αυτό γίνεται η καθημερινότητά σας. Εκτός κι αν… επενδύσετε στην πιο πατροπαράδοτη λύση: Το κλασικό ταπεράκι από το σπίτι, με καλομαγειρεμένο, εύκολο αλλά υγιεινό φαγητό, ή έστω χορταστικό και ελαφρύ σνακ που θα σας κρατήσει μέχρι να φύγετε από τη δουλειά. Τέτοιες ιδέες συγκεντρώνουμε παρακάτω, για να έχετε με τι να γεμίσετε το τάπερ την επόμενη φορά:

Σαντουιτσάκια με αγγούρι



Υλικά (για 8 μερίδες):
1 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 πρέζα ζάχαρη, 1 κ.σ. ξίδι, 300 γρ. τυρί κρέμα, 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 16 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, 1 αγγούρι πλυμένο, κομμένο με τη φλούδα του σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση:
Μαρινάρουμε το κρεμμύδι με μια πρέζα ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι και το ξίδι για 20 λεπτά. Ανακατεύουμε το τυρί με τον άνηθο και το πιπέρι και αλείφουμε όλες τις φέτες με το μείγμα τυριού. Μοιράζουμε τις φέτες αγγουριού στις 8 φέτες ψωμί και ισομοιράζουμε το μαριναρισμένο κρεμμύδι. Καλύπτουμε τις γεμάτες φέτες με τις υπόλοιπες. Κόβουμε τα σάντουιτς στα 4 ή σε τρίγωνα.
Η συνταγή είναι από εδώ

Εναλλακτικά γεμιστά



Υλικά:
8 μεσαίες ώριμες ντομάτες, αλάτι, 2 φλ. νερό, 1 φλ. κινόα, 2 κ.γλ. ελαιόλαδο, 6 φλ. φρέσκο σπανάκι, 3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένο, 1 κ.γλ. μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, παρμεζάνα και μοτσαρέλα (όσο επιθυμούμε)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Κόβουμε λίγο πάνω από 1 εκ. την κορυφή της ντομάτας, ανοίγουμε το «καπάκι» και αδειάζουμε το εσωτερικό. Κόβουμε ελάχιστα και το κάτω μέρος της ντομάτας, ώστε να κάθονται ίσια μέσα στο ταψί. Αλατίζουμε το εσωτερικό της κάθε ντομάτας και τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα. Αφήνουμε στην άκρη. Φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και την κινόα, μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το σπανάκι. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε ίσα ίσα να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε για ακόμα 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κινόα στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τα καρυκεύματα. Μοιράζουμε τη γέμιση στις ντομάτες. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με τα τυριά και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Η συνταγή είναι από εδώ

Βίδες με πέστο κολοκυθιού και ψητά ντοματίνια



Υλικά (για 3-4 μερίδες):
500 γρ. βίδες ολικής άλεσης
Για την σάλτσα πέστο: 2 κολοκυθάκια, 3 σκ. σκόρδο, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. κουκουνάρι, μια χούφτα φύλλα βασιλικού, αλάτι κ πιπέρι, 1 φλ. ζωμός από τα ζυμαρικά
Για τα ψητά λαχανικά: 12 ντοματίνια κομμένα στα δύο, 2 κολοκυθάκια σε κυβάκια, 1 κ.σ. κουκουνάρι, 2 κ.σ. πέστο κολοκυθιού
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα υλικά της πέστο σε ένα μπλέντερ κ τα ομογενοποιούμε. Βάζουμε σε ένα τάψι στρωμένο με λαδόκολλα τα λαχανικά, τα ανακατεύουμε με την πέστο και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Στο μεταξύ βράζουμε τις βίδες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Φυλάμε λίγο από τον ζωμό και τον ανακατεύουμε με την πέστο. Στραγγίζουμε τις βίδες, ανακατεύουμε με τη σάλτσα και προσθέτουμε τα ψημένα λαχανικά. Τελειώνουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.
Η συνταγή είναι από εδώ

Τορτίγια με κοτόπουλο και σπιτικό coleslaw



Υλικά (για 4 μερίδες):
Για το κοτόπουλο: 3 φιλέτα κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. σουμάκ, 1 κ.γ. μαραθόσπορους, 4 πίτες ολικής άλεσης
Για τη σαλάτα coleslaw: 200 γρ. λάχανο λεπτοκομμένο, 1/2 κρεμμύδι λεπτοκομμένο, 100 γρ. καρότα λεπτοκομμένα, 2 σέλερι - μόνο τα κλωνάρια του, λεπτοκομμένα, 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 μήλο λεπτοκομμένο, ξύσμα από 1 λάιμ, 2 κ.σ. λευκό ξύδι, 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα, λίγο τσίλι, λίγο σουμάκ
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλο σε λωρίδες, κατά μήκος. Πασπαλίζουμε τα φιλέτα μας με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα βάζουμε στο τηγάνι να πάρουν ωραίο χρώμα για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Απλώνουμε σε ένα ταψί, σουμάκ και μαραθόσπορους. Βγάζουμε τα φιλέτα μας από το τηγάνι και τα βάζουμε στο ταψί με το σουμάκ και τους μαραθόσπορους. Γυρνάμε τα φιλέτα με μία τσιμπίδα ώστε να πάει παντού το μείγμα των αρωματικών. Ψήνουμε για 7 λεπτά.
Για τη σαλάτα: Όσο ψήνεται το κοτόπουλο, λεπτοκόβουμε τα λαχανικά μας (λάχανο, κρεμμύδι, καρότα, σέλερι και μήλο) και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πασπαλίζουμε με ξύδι. Τα πιέζουμε με τα χέρια μας για να βγουν τα υγρά τους και να τα κάνουμε τουρσί. Βάζουμε μέσα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να απορροφήσει το γιαούρτι τα υγρά από τα λαχανικά. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σουμάκ και λίγα φύλλα δυόσμου.
Παίρνουμε τις πίτες μας, απλώνουμε στη μέσα λίγη σαλάτα και βάζουμε κοτόπουλο. Διπλώνουμε τις πίτες μας πρώτα και σερβίρουμε ή τις βάζουμε στο ταπεράκι για τη δουλειά.
Η συνταγή είναι από εδώ

Πληγούρι με ρεβύθια και κεφτεδάκια



Υλικά (για ένα άτομο):
1/3 φλ. πληγούρι, 1/3 κρεμμύδι, 2 κ.σ ελαιόλαδο, 1/3 φλ. ρεβύθια βρασμένα, 1 κ. σ. γιαούρτι, αλάτι – πιπέρι
Για τον κιμά: 250 γρ. κιμάς, ½ κρεμμύδι, λίγη φρυγανιά, ¼ ματσάκι μαϊντανό, λίγο κύμινο, λίγο ελαιόλαδο, λίγος ξερός δυόσμος, αλάτι – πιπέρι, λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι και μόλις μαραθεί προσθέτουμε το πλιγούρι και τα ρεβύθια. Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα φλιτζάνι νερό, λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Φτιάχνουμε κεφτεδάκια με τα υλικά και τα τηγανίζουμε σε λίγο λάδι. Σερβίρουμε σε ταπεράκι το πλιγούρι, τα κεφτεδάκια και λίγο γιαούρτι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο κόκκινο πιπέρι.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v