5 σούπερ καλοκαιρινές συνταγές με ψάρι

Στο φούρνο ή στο τηγάνι, ετοιμάζουμε πέντε διαφορετικές ψαρονοστιμιές που μοσχοβολάνε καλοκαίρι και δε μας δυσκολεύουν στο μαγείρεμα.
5 σούπερ καλοκαιρινές συνταγές με ψάρι
Είναι νόστιμο, είναι ελαφρύ, έχει ένα σωρό οφέλη για τον οργανισμό μας και είναι σταθερά η πιο καλοκαιρινή γεύση στο τραπέζι μας. Και συν τοις άλλοις, το ψάρι μαγειρεύεται με άπειρους διαφορετικούς τρόπους –από τον πιο απλό ως τον πιο περίπλοκο– αφήνοντάς μας περιθώρια για πειραματισμούς με ενδιαφέρουσες συνταγές σαν αυτές που συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Φιλέτο γλώσσας στο φούρνο 
από το Mama365.gr 

Υλικά:
8 κομμάτια κατεψυγμένα φιλέτα γλώσσας (ψάρι)
Λάδι κατά προτίμηση
Χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
Μαϊντανό
8 φέτες φρέσκια ντομάτα
Αλάτι

Εκτέλεση:
Αφού ξεπαγώσετε τα φιλέτα βρέχοντας τα κάτω από την βρύση για να φύγει ο πολύς πάγος, τα τοποθετείτε σε σουρωτήρι για να ξεπαγώσουν τελείως. Κατόπιν τα στύβετε ελαφρά για να φύγουν τα πολλά υγρά και τα τοποθετείτε μέσα στο ταψί, αφού προηγουμένως τα έχετε αλατίσει.

Ρίχνετε από πάνω το λάδι και το λεμόνι και στην συνέχεια βάζετε πάνω σε κάθε φιλέτο από μία φέτα ντομάτα και γύρω-γύρω ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, αφού το έχετε σκεπάσει με αλουμινόχαρτο, και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Μετά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά ακόμα, ώστε να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Φιλέτο ψαριού με πορτοκάλι
από το GreekCook.gr

Υλικά:
4 φιλέτα από τσιπούρα ή συναγρίδα ή λαυράκι
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
το περιεχόμενο του πορτοκαλιού σε φέτες
αλάτι
πιπέρι
50 γρ. βούτυρο
λίγο σαφράν
1 ποτήρι κρασί
2 κουταλιές κορν φλάουρ

Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε το πορτοκάλι σε φέτες.Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα βάζουμε πάνω στα πορτοκάλια. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά. Ενδιάμεσα τα γυρίζουμε.

Όταν ψηθούν παίρνουμε τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί και σε ένα κατσαρολάκι κάνουμε μια σάλτσα με το ξύσμα πορτοκαλιού, το σαφράν, το κρασί και το κορν φλάουρ. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα φιλέτα και σερβίρουμε.

Μπαρμπούνια τηγανιτά με χόρτα
από το LoveFish.gr 

Υλικά:
600 γρ. μπαρμπούνι ολόκληρο
1 ½ κιλό χόρτα (αρμυρίδα ή βλήτα)
Σκληρό αλεύρι για το αλεύρωμα
Ελαιόλαδο

Για τη μαρινάδα των χόρτων:
2 μεγάλες ντομάτες (450γρ.) περασμένες στον τρίφτη
85 γρ. ελαιόλαδο
3 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πιπέρι
2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα μπαρμπούνια εσωτερικά και βγάζετε τα λέπια τους. Τα ξεπλένετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν.

Ετοιμάζετε τα χόρτα: Επειδή η αρμυρίδα χρειάζεται ξεπίκρισμα, ξεκινήστε να βράζετε νερό σε δύο κατσαρόλες. Αλατίζετε το νερό και ρίχνετε τα χόρτα στην πρώτη κατσαρόλα. Τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά, τα σουρώνετε και τα ρίχνετε απευθείας στην 2η κατσαρόλα. Τα βράζετε για 3 λεπτά ακόμα και κατόπιν τα κρυώνετε σε κρύο νερό και τα σουρώνετε. Τα πιέζετε ελαφρώς να βγάλουν τα υγρά τους και τα ξεμπερδεύετε με απαλές κινήσεις.

Ετοιμάζετε τη μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Κατόπιν ρίχνετε μέσα τα χόρτα και ανακατεύετε προσεκτικά να πάει παντού η σάλτσα.

Τέλος ετοιμάζετε τα ψάρια: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι. Αλευρώνετε τα ψάρια καλά και από τις δύο μεριές, τα τινάζετε να φύγει η περιττή ποσότητα αλευριού και τα βάζετε ένα – ένα στο τηγάνι. Τα γυρίζετε μία φορά. Μόλις πάρουν ένα χρυσό χρώμα τα αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε αμέσως συνοδεύοντας με τα χόρτα.

Μπακαλιαράκια στη λαδόκολλα
από το Cooklos.gr

Υλικά:
1 κιλό μπακαλιαράκια πελαγίσια
1 καρότο σε πολύ λεπτές φέτες
2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε φέτες
2 λεμόνια (ο χυμός και το ξύσμα τους)
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το καρότο, τις πιπεριές, τον μαϊντανό, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Καρυκεύουμε τα μπακαλιαράκια με αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε 4 κομμάτια λαδόκολλα και μοιράζουμε τα λαχανικά, τις φέτες ντομάτας και τα μπακαλιαράκια.

Κλείνουμε πολύ καλά τα κομμάτια λαδόκολλας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και στη συνέχεια ψήνουμε στο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά. Σερβίρουμε περιχύνοντας με χυμό λεμονιού.

Χιώτικη αθερινόπιτα
από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
1/2 κιλό αθερίνα
3 κρεμμύδια σε μισές ροδέλες
Λίγο αλεύρι (2-3 κ.σ περίπου)
Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλάτι

Για το σερβίρισμα:
Λεμόνι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά την αθερίνα και την στεγνώνουμε με λίγο χαρτί, να φύγουν τα πολλά νερά. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε την αθερίνα, το αλάτι, τις ροδέλες του κρεμμυδιού, το αλεύρι και τ' ανακατεύουμε κάλα (με τα χέρια), μέχρι το μείγμα μας να αρχίσει να κολλάει ελαφρώς πάνω στα χέρια. Ζεσταίνουμε το λάδι σ' ένα τηγάνι (μισό δάχτυλο περίπου) και ρίχνουμε μέσα το μείγμα, πατώντας το ελαφρά. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές (το αναποδογυρίζουμε όπως την ομελέτα). Όταν ψηθεί, ρίχνουμε μπόλικο λεμόνι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v