Τέσσερις «ψαγμένες» και νόστιμες συνταγές

Μπαίνουμε στην κουζίνα ολοταχώς και «πειράζουμε» τέσσερεις αγαπημένες συνταγές, βγάζοντας τον δημιουργικό σεφ που πάντα είχαμε μέσα.
Τέσσερις «ψαγμένες» και νόστιμες συνταγές
Καλά τα γεμιστά, ωραία η ρεβυθάδα καλό και το μπιφτέκι όμως κάποια στιγμή βαριόμαστε να τα δοκιμάζουμε στην ίδια, κλασσική, πατροπαράδοτη συνταγή. Εναλλακτικές υπάρχουν και μαζί με την κατάλληλη διάθεση για πειραματισμό το αποτέλεσμα είναι σίγουρα γευστικότατο.

Δείτε παρακάτω τέσσερις «πειραγμένες» συνταγές.

Ρεβυθάδα πειραγμένη με χυμό πορτοκάλι και κόλιανδρο
Υλικά:
400 γρ. ρεβύθια
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμός από 2 πορτοκάλια
Χυμός από μισό λεμόνι (προαιρετικά)
4-6 κουταλιές φρέσκος ψιλοκομμένος κόλιανδρος

Εκτέλεση: Βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες και καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ. Βάζουμε τα ρεβύθια στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση για να τα ξαφρίσουμε. Όταν τελειώσουμε με το ξάφρισμα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για να μαλακώσουν, προσθέτουμε τα ρεβύθια και νερό (3-4 δάχτυλα πάνω από τα ρεβύθια) και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να γίνουν τα ρεβύθια και φροντίζουμε να μας μείνει και ζουμάκι, προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται.
Σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο (γύρω στην1 1/2 κουταλιά της σούπας ανά πιάτο) και το χυμό από μισό πορτοκάλι για κάθε πιάτο, αν τα πορτοκάλια μας είναι πολύ γλυκά προσθέτουμε και λίγο χυμό λεμόνι. Συνταγή από εδώ.

Κοτόπουλο φιλέτο γιαουρτλού
Υλικά:
1 πακέτο φιλέτο κοτόπουλο σε κομματάκια (800 γρ. περίπου)
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γλ. σουμάκ
2 σκελίδες σκόρδο φετάκια
1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη σε κυβάκια
ελαιόλαδο
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
1/2 ποτηράκι κρασί ροζέ
ρίγανη ξερή ή μαντζουράνα
1κ.γλυκού μουστάρδα
χυμό 1 λεμονιού
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση: Στο λάδι βάζουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά να ροδίσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε την πάπρικα, το σούμακ και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ρίγανη. Ρίχνουμε τη ντομάτα, λίγο ζεστό νερό, σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσει. Προσθέτουμε το γιαούρτι αραιωμένο με ελάχιστο νερό και ρίχνουμε στο κοτόπουλο. Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Με πηρούνι χτυπάμε τη μουστάρδα με το λεμόνι και ρίχνουμε στο φαγητό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφού σιγουρευτούμε ότι το φαγητό μας έχει μείνει μόνο με τη σάλτσα του, χωρίς υγρά και σερβίρουμε. Συνταγή από εδώ.

Μπιφτέκια γεμιστά με φέτα, πιπεριά και ντομάτα
Υλικά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 μεγάλα τριμμένα κρεμμύδια
1 ποτήρι τριμμένη φρυγανιά
2 αυγα
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό
1 1/2 κ.σ ρίγανη
Αλάτι-πιπέρι
1 κουτάκι σόδα
Ελαιόλαδο
2 ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
2 πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες
250γρ φέτα τριμμένη
πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση: Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Χωρίζουμε τον κιμά σε 10-12 κομμάτια. Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι και το κάνουμε μπάλα, το βάζουμε πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και με το χέρι μας το πατάμε μέχρι να λεπτύνει αρκετά. Στο κέντρο βάζουμε λίγο γέμιση και διπλώνουμε το χαρτί ώστε να ενωθούν οι δυο άκρες. Αφαιρούμε το χαρτί, πατάμε τον κιμά γύρω γύρω να κλείσει καλά, του «διορθώνουμε» λίγο το σχήμα και το τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα, αφού πρώτα έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα μπιφτέκια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 40 λεπτά περίπου. Συνταγή από εδώ.

Ντοματοπιπεριές λαδερές με κουκουνάρι και σταφίδα
Υλικά:
Υλικά
5 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
5 πιπεριές
1 κολοκύθι τριμμένο
1 μελιτζάνα τριμμένη
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1½ κούπα ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1/3 κούπας κουκουνάρι 1/3 κούπας σταφίδα μαύρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 τριμμένες ντομάτες

Εκτέλεση: Αφαιρούµε µια φέτα (καπάκι) από το πάνω µέρος της ντοµάτας και αδειάζουµε την ψίχα της σε µπολ, φροντίζοντας να µείνει τόση σάρκα πάνω στη φλούδα ώστε να µην ανοίξουν στη συνέχεια. Κόβουµε µία φέτα από το πάνω µέρος της πιπεριάς και αφαιρούµε τους σπόρους και τις µεµβράνες. Αλέθουµε στο µπλέντερ την ψίχα της ντοµάτας. Ζεσταίνουµε σε βαθύ τηγάνι το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Σε µέτρια φωτιά αφήνουµε το κρεµµύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά. Προσθέτουµε το τριµµένο κολοκύθι και την τριµµένη µελιτζάνα. Ανακατεύουµε πολύ καλά. Αφήνουµε τα λαχανικά για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος τους. Προσθέτουµε το ρύζι, τις πολτοποιηµένες ντοµάτες και αλατοπιπερώνουµε. Συµπληρώνουµε 1 κούπα νερό και αφήνουµε να πάρει µια βράση για 5΄-6΄. Η γέµιση πρέπει να είναι αραιή (νερουλή). Τέλος προσθέτουµε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα µυρωδικά.

Γεµίζουµε τις ντοµατοπιπεριές κατά τα 3/4 φροντίζοντας κάθε λαχανικό να έχει και ζουµάκι µέσα του. Σκεπάζουµε µε τα καπάκια τους και αραδιάζουµε σε ταψί τις ντοµατοπιπεριές τη µία κοντά στην άλλη. Σε ένα µπολ βάζουµε τις 3 τριµµένες ντοµάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 κούπα) και τα ανακατεύουµε. Τα αλατοπιπερώνουµε και περιχύνουµε µε τη σάλτσα τα γεµιστά. Σκεπάζουµε µε αλουµινόχαρτο. Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα και 15΄. Αφού περάσει το πρώτο µισάωρο ξεσκεπάζουµε το φαγητό να ξεροψηθούν τα γεµιστά και να µείνουν µε το λάδι τους. Σερβίρουµε πάντα µε φέτα ή ξινοµυζήθρα. Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v