Γεύσεις του κόσμου: 3 βιετναμέζικες συνταγές

Αυτήν την περίοδο το Βιετνάμ γιορτάζει το Τετ, δηλαδή την δική του πρωτοχρονιά, και εμείς ετοιμάζουμε τρεις πικάντικες συνταγές με άρωμα Ανατολής.
Γεύσεις του κόσμου: 3 βιετναμέζικες συνταγές
γράφει και μαγειρεύει ο Fahd Kassem από τους Tip the Chef

Σήμερα θα γράψουμε για το Τετ (Tết Nguyên Đán) ή αλλιώς την γιορτή του πρώτου πρωινού της πρώτης μέρας ή αλλιώς την βιετναμέζικη πρωτοχρονιά που γιορτάζεται τέλη Γενάρη ή αρχές Φεβρουαρίου –ανάλογα με το φεγγάρι.

Η βιετναμέζικη Πρωτοχρονιά θεωρείται η πιο τυχερή μέρα του χρόνου, ενώ είθισται τη συγκεκριμένη μέρα να ανοίγουν καινούργια μαγαζιά, επιχειρήσεις και να πραγματοποιούνται γάμοι, καθώς αυτή συμβολίζει την καινούργια αρχή.

Οι βιετναμέζοι είναι γνωστοί για την πολύπλοκη και πλούσια κουζίνα τους, έτσι δεν θα μπορούσαν παρά να γιορτάσουν μια τέτοια μέρα παρά με μπόλικο φαγητό και ποτό!
Εμείς λοιπόν διαλέξαμε τρεις συνταγές από αυτές για τις οποίες τα υλικά είναι αρκετά εύκολο να βρούμε. Απολαύστε τες!

Κοτόπουλο με κάρυ και γλυκοπατάτες
Υλικά (για 4 άτομα):
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο μπούτι χωρίς δέρμα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κοκκάρι
1 κουταλιά της σούπας πολτοποιημένο σκόρδο
2 κουταλιές του γλυκού πάστα τσίλι ή μπούκοβο
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού σκόνη τζίντζερ
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
3 κουταλιές του γλυκού fish sauce
½ κούπα ζωμό κοτόπουλο
½ κούπα γάλα καρύδας για μαγειρική
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 μεγάλη γλυκοπατάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
2 σχοινόπρασα
3 κουταλιές της σούπας σκόνη κάρυ
Φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε τις 2 κουταλιές κάρυ, αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για 30 λεπτά. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά ηλιέλαιο, το κάρυ, το σκόρδο, το τσίλι, και την μια κουταλιά κάρυ που μας έχει μείνει. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει, προσθέτουμε την fish sauce, τη ζάχαρη, το σχοινόπρασο, το τζίντζερ και στο τέλος τον ζωμό κοτόπουλο. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα καρότα αφήνοντας τα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα καρύδας το κρεμμύδι την γλυκοπατάτα και τα σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 15 λεπτά. Μεταφέρουμε σε μπολ σερβιρίσματος και γαρνίρουμε με μπόλικα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού.

Βιετναμέζικο κέικ ρυζιού σε φύλλα μπανάνας (ή σε λαδόκολλα)
Υλικά:
1 ¾ κούπα ρύζι μπασμάτι
¼ της κούπας σπασμένο φαγόπυρο (μαυροσίταρο)
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 ½ κουταλιά της σούπας fish sauce
200 γραμμάρια σπάλα χοιρινή κομμένη σε μικρούς κύβους
Αλάτι, πιπέρι
1 ½ κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
Διάφανη μεμβράνη
Αλουμινόχαρτο
2 φύλλα μπανάνας (θα τα βρείτε στο κινέζικο σούπερ μάρκετ στην Κεραμεικού 31) ή λαδόκολα

Εκτέλεση: Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με νερό αφήνοντας το να μουλιάσει για ένα βράδυ. Σε ένα άλλο σκεύος τοποθετούμε το φαγόπυρο και το αφήνουμε να μουλιάσει σε νερό για τουλάχιστον 4 ώρες. Τα στραγγίζουμε πριν τα μαγειρέψουμε. Σε ένα σκεύος βάζουμε το κρεμμύδι, το πιπέρι, το χοιρινό και τη fish sauce και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά. Σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε με ηλιέλαιο το χοιρινό και τη μαρινάδα του μέχρι να ροδίσουν 3 με 4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βράζουμε το φαγόπυρο για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια κόβουμε την μεμβράνη, το αλουμινόχαρτο και τα φύλλα μπανάνας σε τετράγωνα κομμάτια με πλευρά 50 εκατοστά. Σε μία λεία επιφάνεια εφαρμόζουμε το ένα πάνω από το άλλο με την εξής σειρά: μεμβράνη-αλουμινόχαρτο-φύλλα μπανάνας. Στο κέντρο τους βάζουμε μια κούπα ρύζι, το μισό φαγόπυρο και τη μισή ποσότητα του χοιρινού, το κλείνουμε σε μορφή φακέλου ενώνοντας την κάτω δεξιά γωνία με την πάνω αριστερή και το αντίστροφο. (Σιγουρευόμαστε ότι έχει κλείσει καλά με την μεμβράνη και τις υπόλοιπες στρώσεις ώστε να μην μπει καθόλου υγρασία). Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε τα πακετάκια μας στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε να σιγοβράζει για 3 ώρες προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Αφαιρούμε την μεμβράνη και το αλουμινόχαρτο και σερβίρουμε χαράζοντας το μπανανόφυλλο και ανοίγοντας το γευστικό μας φακελάκι. Ο Βούδας μαζί σας.

Πικάντικο τόφου με σχοινόπρασο
Υλικά: (για 4 άτομα)
2 σχοινόπρασα ψιλοκομμένα
1 ½ κουταλιά της σούπας σόγια
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο τσίλι
½ κουταλιά της σούπας μπούκοβο
1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
340 γρ.στραγγισμένο τόφου
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
2 ½ κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 κουταλιά της σούπας πολτοποιημένο σκόρδο
4 κουταλιές της σούπας χοντροκομμένο ανάλατο φιστίκι αράπικο
1 χούφτα πλατύφυλλο βασιλικό κομμένο σε λωρίδες

Εκτέλεση: Σε ένα σκεύος μαρινάρουμε το τόφου για μισή ώρα με το σχοινόπρασο, τη σόγια το τσίλι, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, τον κουρκουμά και το αλάτι. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το μείγμα του τόφου στο τηγάνι, χαμηλώνοντας τελείως τη φωτιά. Κάθε 4-5 λεπτά αλλάζουμε προσεκτικά πλευρές στο τόφου μέχρι να ψηθεί από παντού, αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και γαρνίρουμε με το φιστίκι και το βασιλικό. Συνοδεύεται πολύ ωραία με ρύζι ατμού.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v