Λαχταριστές συνταγές με μανιτάρια

Σε σούπα, σε πίτα ή στον φούρνο, τα μανιτάρια αποτελούν λαχταριστή επιλογή για ένα νόστιμο γεύμα. Τα μαγειρεύουμε με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους.
Λαχταριστές συνταγές με μανιτάρια
Η ιδιαίτερη υφή τους, η βελούδινη γεύση τους και η αρκετά οικονομική τους τιμή – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – κάνουν τα μανιτάρια ιδανική επιλογή για γευστικές συνταγές ανεξαρτήτως εποχής. Ο χειμώνας βέβαια φαίνεται να τους ταιριάζει περισσότερο, για αυτό και εμείς επιλέγουμε τέσσερα νόστιμα και… cosy πιάτα για να τα απολαύσουμε.

Πατάτες φούρνου με μανιτάρια
Υλικά:
1 κιλό πατάτες
700 γραμμ. μεγάλα μανιτάρια, κατά προτίμηση portobello
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλ. τσαγιού βερμούτ ή λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε μπολ με νερό μέχρι να τις κόψουμε όλες. Αποφλοιώνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του ελαιολάδου σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα μανιτάρια για 5΄ μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα των μανιταριών.

Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος (οβάλ κατά προτίμηση) στρώνουμε μία στρώση λεπτοκομμένες πατάτες (τη μισή ποσότητα). Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τις πατάτες με μία στρώση μανιτάρια. Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες σε άλλη μία στρώση. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε μία στρώση. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με το βερμούτ ή το κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες του στο χείλος του.

Ψήνουμε το φαγητό για 30΄. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180οC, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30΄, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Πηγή.

Ψητά μανιτάρια πλευρώτους με ρίγανη και σκόρδο
Υλικά:
10 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
4 πακέτα των 500 γραμμαρίων μανιτάρια πλευρώτους
1 1/3 φλ. του τσαγιού ελαιόλαδο
Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/3 φλ. βαλσάμικο ξίδι (ή παραπάνω αν θέλουμε)
Ρίγανη
Θυμάρι φρέσκο, τριμμένο
¼ φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση: Ανάβουμε το γκριλ. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί ή το ταψί του φούρνου και πασπαλίζουμε το κομμένο σκόρδο παντού. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια. Τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη, βρέχουμε τα μανιτάρια με 2/3 φλιτζανιού λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τα μανιτάρια στο προετοιμασμένο ταψί, πάνω από τα σκορπισμένα σκόρδα. Ψήνουμε σε απόσταση 15 εκ. μακριά από το γκριλ, αλείφοντας τα κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα ζουμιά τους.

Γυρίζουμε τα μανιτάρια μια φορά, τα βγάζουμε όταν έχουν πάρει χρώμα και έχουν σφίξει λίγο από το ψήσιμο, γύρω στα 15 λεπτά. Χτυπάμε το υπόλοιπο λάδι , το ξίδι, λίγο αλάτι, τη ρίγανη και το θυμάρι με το σύρμα και περιχύνουμε το μείγμα στα ψημένα μανιτάρια. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον μαϊντανό και σερβίρουμε. Πηγή.

Μανιτάρια γεμιστά με Φιλαδέλφεια
6 μανιτάρια φρέσκα μεγάλα
200 γρ. τυρί φιλαδέλφεια όσο πάρει
2-3 φέτες γαλοπούλα
Πιπέρι
Άνιθο
Άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας

Εκτέλεση: Κόβουμε τη γαλοπούλα σε μικρά τετραγωνάκια. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το τυρί, τη γαλοπούλα τον άνιθο και το πιπέρι. Πλένουμε τα μανιτάρια και τραβάμε με το χέρι το κοτσάνι.Τοποθετούμε τα μανιτάρια σε ενα ταψι (δε χρειάζεται λάδωμα) και τα γεμίζουμε με το μείγμα τυριού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 C για 10-15 λεπτά. Πηγή.

Μανιταρόσουπα
Υλικά:
500 γραμμάρια λευκά μανιτάρια σε φετάκια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό
3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για δέκα λεπτά, μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν υγρά και να μαραθούν. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε και στη συνέχεια προσθέτετε το ζωμό ή το νερό. Βράζετε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για είκοσι λεπτά, μέχρι να «δέσει». Προαιρετικά μπορείτε αν θέλετε να αλέσετε τη σούπα στο μπλέντερ, ή, αν υπάρχει, να χρησιμοποιήσετε μπλέντερ χειρός. Τέλος αρωματίζετε με το πιπέρι και το μαϊντανό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v