5 εναλλακτικές συνταγές με πρωταγωνιστή το κρεμμύδι

Στιφάδο, onion rings, κρεμμυδόπιτα, βελουτέ σούπες και γλυκό κρεμμύδι. Πέντε ιδέες για μαγειρέματα με κρεμμύδι που θα σας κάνουν να… δακρύσετε από την νοστιμιά.
5 εναλλακτικές συνταγές με πρωταγωνιστή το κρεμμύδι
Ξεχάστε για λίγο το κλασικό ωμό κρεμμύδι στην χωριάτικη. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι και εξίσου αν όχι περισσότερο ενδιαφέροντες τρόποι να το δοκιμάσετε. Θέλετε ορεκτικό; Έχουμε ωραιότατη βελουτέ κρεμμυδόσουπα για «ζέσταμα» ή σπιτική παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα. Θέλετε κάτι χορταστικό; Σας προτείνουμε μοσχαράκι στιφάδο με κρεμμυδάκια που λιώνουν στο στόμα. Θέλετε κάτι πιο «αμερικάνικο»; Δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας τραγανά onion rings. Ως και γλυκό κρεμμυδάκι μπορείτε να φτιάξετε, αν ο ουρανίσκος σας είναι έτοιμος για νέες περιπέτειες. Δείτε παρακάτω πέντε γευστικότατες ιδέες για να μαγειρέψετε κρεμμύδια και να αλλάξετε την γνώμη που είχατε γι’ αυτά.

Κρεμμυδόσουπα βελουτέ και φουρνιστή μπρουσκέτα
Υλικά

Για τη σούπα: 100 γρ. βούτυρο, 1 κιλό κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε λεπτές φέτες, 30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 1 κιλό ζωμός κοτόπουλου, 10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο, 50 γρ. ξίδι μπαλσάμικο, λευκό, 2 φύλλα δάφνη, πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, αλάτι
Για το γαρνίρισμα (4 μπρουσκέτες): 4 φέτες ψωμί χωριάτικο, 30 γρ. ελαιόλαδο, 120 γρ. έμενταλ, τριμμένο, 120 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση
Εκτέλεση
Για τη σούπα: Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και έπειτα τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντάς τα συχνά. Μόλις τα κρεμμύδια χάσουν τα υγρά τους και μαλακώσουν αρκετά (η διαδικασία παίρνει τουλάχιστον 20 λεπτά), δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη δάφνη. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε τη σούπα για μισή ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε, αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι και το πιπέρι. Σ' ένα μπλέντερ, αλέθουμε καλά τη σούπα, μέχρι να έχει ωραία και κρεμώδη υφή. Σερβίρουμε τη σούπα με μια φέτα ψωμιού (μπρουσκέτα) σε κάθε πιάτο.
Για το γαρνίρισμα (4 μπρουσκέτες): Με ένα πινέλο, αλείφουμε με ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού. Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη του πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμά του διακριτικά. Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά. Tις βγάζουμε από τον φούρνο και τις καλύπτουμε με τα τυριά. Τις ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο YiannisLucacos.gr 

Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
Υλικά
:
Για το φύλλο: 600 γρ. αλεύρι, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι, 1 φλιτζάνι λάδι
Για τη γέμιση: 1 κιλό τυροβολιά, 2 αβγά, 2 ξερά κρεμμύδια, 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο, λίγο αλάτι, πιπέρι, 1 φλιτζάνι λάδι για την τελική πίτα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε την τυροβολιά σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο τα 2 αβγά και το αλατοπίπερο. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί ώστε να ενοποιηθούν. Αφήνουμε τη γέμιση να περιμένει.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη αρκετά σφιχτή που ξεκολλάει από μόνη της από τα τοιχώματα της λεκάνης που ζυμώνουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο τόσο μεγάλο που να υπερκαλύπτει το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε καλά το ταψί και βάζουμε το φύλλο. Ρίχνουμε μέσα την έτοιμη γέμιση, γυρίζουμε τα κομμάτια του κάτω φύλλου προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμιση και ανοίγουμε δεύτερο φύλλο με το υπόλοιπο ζυμάρι. Σκεπάζουμε την κρεμμυδόπιτα, την χαράζουμε σε κομμάτια όπως κάνουμε με τον μπακλαβά, με ένα πιρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι 1-2 φορές, περιχύνουμε την κρεμμυδόπιτα με 1 φλιτζάνι λάδι και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι το φύλλο να ροδοκοκκινίσει.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο eliasmamalakis.gr 

Onion Rings
Υλικά (για πέντε μερίδες):
5 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, λάδι για τηγάνισμα, 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι, 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού μπύρα, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, αφαιρώντας τις φλούδες τους, τα κόβουμε σε ροδέλες και στην συνέχεια χωρίζουμε τα δαχτυλίδια. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε την μπύρα και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει παχύρρευστο το κουρκούτι. Βάζουμε το λάδι να κάψει. Τηγανίζουμε λίγα κρεμμύδια κάθε φορά και τα γυρνάμε για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το επιπλέον λάδι τους. Σερβίρονται ζεστά.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Sidages.gr 

Κρεμμυδάκι γλυκό
Υλικά (για δύο μικρά βαζάκια)
500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα, 750 ml μαυροδάφνη, 100 γρ. ζάχαρη, 1 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. πιπέρια διαφορετικών χρωμάτων σε κόκκους
Εκτέλεση:
Διαλέγουμε μικρά κρεμμυδάκια όσο γίνεται με σφιχτή σάρκα και περίπου ίδιου μεγέθους. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια προσεκτικά και τα χαράζουμε σε σχήμα σταυρού σε βάθος μισού εκατοστού από τη μεριά της ρίζας τους. Τα τοποθετούμε σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν 8-10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα μαζί με το κρασί και τη ζάχαρη. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού ανακατεύοντας μόνο στην αρχή με ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε να βράσει κουνώντας μόνο την κατσαρόλα μέχρι να έχουμε ένα πηχτό σιρόπι. Προσθέτουμε το αλάτι και τα πιπέρια και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Σερβίρεται και ως συνοδευτικό σε τάρτες ή μεζέδες τυριών, αλλαντικών ή κρεατικών.
Την συνταγή εντοπίσαμε εδώ 

Μοσχάρι στιφάδο
Υλικά
:
1.200 γρ. μοσχάρι (χτένι σπάλας ή ελιά από μοσχάρι γάλακτος), 2 κιλά κρεμμύδια ξερά, μέτρια, 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, 1 δαφνόφυλλο, 3-4 κόκκοι μπαχάρι, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 1 ώριμη ντομάτα, 1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ, 1/4 φλ. τσαγιού ξίδι από κρασί, 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα (πλακερή, ρηχή και πλατιά κατσαρόλα) και λίγο-λίγο ροδίζουμε το κρέας για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού (και αντί να ροδίζει, να βράζει). Κάθε κομμάτι που ροδίζει το βγάζουμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε με τα επόμενα. Αφού τελειώσουμε με όλο το κρέας, το διατηρούμε σκεπασμένο στην πιατέλα. Χαράζουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο ίδιο λάδι που ροδίσαμε το κρέας. Σε μέτρια φωτιά τα αφήνουμε να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα, για 15΄, έως ότου μελώσουν. Τότε τα σβήνουμε με το κονιάκ, το κρασί και το ξίδι. Προσθέτουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, καθώς και όλα τα ζουμιά που έχουν μείνει στην πιατέλα. Προσθέτουμε την ντομάτα ολόκληρη, χαραγμένη στα τέσσερα, σταυρωτά, και τα μπαχαρικά. Σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα και 30΄, έως ότου μαλακώσει καλά το μοσχάρι και πυκνώσει καλά η σάλτσα του. Η σάλτσα με τα κρεμμύδια γίνεται σαν κρέμα. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε με πατάτες ή με ρύζι πιλάφι.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v