Aχνιστές συνταγές για βελουτέ σούπες

Με γλυκιά κολοκύθα, με αρακά, με μανιτάρια, ακόμα και… με τυρί. Λαχταριστές συνταγές για ζεστές χειμωνιάτικες βελουτέ σούπες.
Aχνιστές συνταγές για βελουτέ σούπες
Λαχταριστές και νόστιμες ακόμα και για όσους δεν είναι λάτρεις της σούπας εν γένει, οι βελουτέ σούπες προσθέτουν μια νότα ζεστασιάς στο χειμωνιάτικο τραπέζι σας, και «στέκονται» ωραιότατα τόσο ως ορεκτικό όσο και ως κυρίως πιάτο –για ένα light βραδινό επί παραδείγματι.

Κολοκυθόσουπα βελουτέ
από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά
1 κιλό γλυκιά κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
1 κόκκινο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
1 κλωνάρι σέλινο κομμένο σε κυβάκια
1 καρότο (μεγάλο) κομμένο σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
6 φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
Αποξηραμένο τσίλι (σε νιφάδες)
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βάζουμε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο τόσο όσο να καλύψει τον πάτο της. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά να κάψει λίγο και ρίχνουμε τα φυλλαράκια του φασκόμηλου για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι να πάρουν βαθύ πράσινο χρώμα και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε γρήγορα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας γιατί θα τα χρειαστούμε να τα διακοσμήσουμε πάνω από την σούπα.

Στο ίδιο λάδι (που είναι πλέον αρωματισμένο από το φασκόμηλο) θα ρίξουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το τσίλι, το αλάτι και το πιπέρι και θα τα αφήσουμε να σωταριστούν για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα θα ρίξουμε την κολοκύθα και το ζωμό λαχανικών και θα βράσουμε για μισή ώρα σε σιγανή φωτιά.

Όταν θα καταλάβουμε ότι η κολοκύθα έχει μαλακώσει αρκετά, τότε το μείγμα μας είναι έτοιμο να το αλέσουμε (είτε μέσα στην κατσαρόλα με μπλέντερ χειρός είτε στο μίξερ). Αφού το αλέσουμε δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί λίγο ακόμα αλατοπίπερο και η σούπα μας είναι έτοιμη να την σερβίρουμε.

Σούπα βελουτέ με αρακά και κρέμα γάλακτος
από το GreekCook.gr

Υλικά
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κιλό αρακά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ. πατάτες κομμένες σε κύβους
αλάτι
100 γρ. κρέμα γάλακτος
2 μεγάλες κουταλιές γιαούρτι
φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 λίτρο ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε λίγο λάδι για 3 λεπτά περίπου το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το πράσο και τις πατάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον αρακά , αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον ζωμό. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 30 λεπτά. Τη χτυπάμε με το μίξερ έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον μαϊντανό και σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα της σούπας. Λίγο πριν το σερβίρισμα, προσθέτουμε από 1/2 κουταλιά γιαούρτι σε κάθε πιάτο και ανακατεύουμε.

Βελουτέ σούπα μανιταριών με καρύδα και κουνουπίδι
από το Αρκούδι 

Υλικά
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμυδάκι, χοντροκομμένο
2 κοτσάνια σέλερυ, χοντροκομμένα
250 γρ κουνουπίδι (1/4), κομμένο σε μπουκετάκια
6 μεσαία προς μεγάλα μανιτάρια, χοντροκομμένα
350 ml γάλα καρύδας
500 ml νερό ή ζωμός
Μία πρέζα θαλασσινό αλάτι
Λευκό πιπέρι
½ κ.γ. κύμινο σκόνη
2 σκελίδες σκόρδο, πολύ καλά τριμμένες
Για το σερβίρισμα: λάιμ, ελαιόλαδο, μαύρο πιπέρι, τσίλι

Εκτέλεση
Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία. Μόλις πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα, προσθέτουμε το σέλερυ και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε άλλα 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και το νερό (ή το ζωμό), το αλάτι, το λευκό πιπέρι, το κύμινο και το τριμμένο σκόρδο και αφήνουμε να πάρει η σούπα μας μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει ελαφρώς. Βάζουμε τη σούπα στο μπλέντερ, να γίνει βελουτέ. Για να σερβίρουμε, ζεσταίνουμε τη σούπα και προσθέτουμε φρεσκοστιμμένο λάιμ, ελαιόλαδο, μαύρο πιπέρι και τσίλι.

Βελουτέ σούπα τυριού
από το CookBox.gr 

Υλικά
480 ml ζωμό κότας
2 ντομάτες μικρές κομμένες σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 πράσινες τσίλι πιπεριές ψιλοκομμένες
90 γρ. βούτυρο
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1200 ml. γάλα ζεστό ( 5 φλ.τσ.)
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
20 γρ. τυρί Monterey Jack κομμένο σε μικρά κυβάκια

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, το ζωμό, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Αφήνουμε τα υλικά μας να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για περίπου 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε τα τρεισήμισι φλιτζάνια τσαγιού ζεστό γάλα τμηματικά ( 1/2 φλ.τσ. ζεστό γάλα τη φορά) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μίγμα να μαγειρευτεί για περίπου 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε το μίγμα του ζωμού στο μίγμα μας τμηματικά ( 1/4 φλιτζάνι τσαγιού μίγμα ζωμού τη φορά.) Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, αλάτι, πιπέρι και το τυρί. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε όσο ακόμη η σούπα μας είναι ζεστή.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v