Πέντε λαχταριστά σνακ για το σχολείο

Το πιτσιρίκι ξεκίνησε σχολείο και θέλετε να τρώει υγιεινά από τα χεράκια σας; Έχουμε πέντε νόστιμες και θρεπτικές συνταγές που θα το ξετρελάνουν.
Πέντε λαχταριστά σνακ για το σχολείο
Τα σχολικά κουδούνια αρχίζουν σιγά σιγά να χτυπούν και τα πιτσιρίκια βάζουν τα κεφάλια μέσα και ξεκινούν τον… εφιάλτη των θρανιών. Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας όμως θα πρέπει να έχουν όλη την απαραίτητη ενέργεια (νοητική και σωματική) για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις «προκλήσεις».

Αν λοιπόν δε θέλετε να τους δίνετε χαρτζιλίκι για να ψωνίζουν από την καντίνα του σχολείου – όσο ποιοτικά και αν είναι τα φαγητά που έχει – τότε μπορείτε κάλλιστα να τους ετοιμάσετε εσείς από το σπίτι νόστιμα και λαχταριστά σνακ για να έχουν μαζί τους. Τι περιμένετε λοιπόν;

Ατομικά κεκάκια μήλου
Υλικά:
125 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
160 γραμμ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
150 γραμμ. κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
80 ml χυμό μήλου
1 μήλο Ζαγοράς
1 βανίλια
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/4 κ.γλ. κανέλα

Εκτέλεση: Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 3΄-4΄, μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, για να απορροφάει το μείγμα το αυγό που προστίθεται κάθε φορά. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το χυμό μήλου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για 8 ατομικά κεκάκια ή χρησιμοποιούμε 8 φορμίτσες μιας χρήσης. Ισομοιράζουμε το μείγμα. Πλένουμε και κόβουμε στα 4 το μήλο (με τη φλούδα). Αφαιρούμε την καρδιά και τους σπόρους και κόβουμε σε λεπτές φέτες (με τη φλούδα). Καλύπτουμε τα κεκάκια με τις φέτες μήλου. Σε μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Με το μισό μείγμα πασπαλίζουμε τα κεκάκια. Ψήνουμε στους 170οC στις αντιστάσεις για 25΄. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα ξεφορμάρουμε να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανελοζάχαρη.

Συνταγή από εδώ.

Μπάρες Δημητριακών με Μέλι και Ταχίνι
Υλικά:
2 φλ. δημητριακά ολικής αλέσεως από σιτάρι
2 φλ. νιφάδες καλαμποκιού
2 φλ. νιφάδες βρώμης 200 γρ.
μέλι 100 γρ.
ταχίνι Καρυδόψιχα
Σταφίδες
Cranberries
1 μήλο
Τριμμένη φλούδα από ένα πορτοκάλι
Χυμό από
1 πορτοκάλι
1 κ.γ. κανέλλα
½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
Ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση: Θρυμματίζουμε τα δημητριακά στο μπλέντερ ή με το χέρι. Ρίχνουμε στο μπολ όλα τα υγρά υλικά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα μπαχαρικά, για να ανακατευτούν ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε και μια πρέζα αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά τα δημητριακά, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλουμε. Όταν γίνει συμπαγές προσθέτουμε ψιλοκομμένη καρυδόψιχα. Ψιλοκόβουμε τις σταφίδες και τις μουλιάζουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού. Τις προσθέτουμε και αυτές στο μείγμα.

Ανακατεύουμε καλά, για να δέσουν μαζί όλα τα υλικά. Στο τέλος, προσθέτουμε ένα τριμμένο μήλο. Το τρίβουμε πάνω από το μπολ και όχι σε ξεχωριστό πιάτο, για να ρουφήξει το μείγμα και τους χυμούς του μήλου. Αφού έχουμε προσθέσει όλα τα υλικά, ζυμώνουμε με το χέρι. Λαδώνουμε μια φόρμα και απλώνουμε μέσα μια χοντρούτσικη στρώση ζύμης. Την πιέζουμε με το χέρι για να γίνει συμπαγής. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά. Δεν ψήνουμε πολύ, απλά όσο χρειάζεται για να αφυδατωθούν τα υλικά. Πρέπει να είναι μαλακό το μείγμα όταν βγει από το φούρνο, γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει κι άλλο. Ακριβώς όπως τα μπισκότα. Όταν κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε λεπτά κομμάτια. Σε δροσερό και σκιερό μέρος οι μπάρες μας διατηρούνται για μια εβδομάδα. Συνταγή από εδώ.

Σάντουιτς με ομελέτα και τυρί κότατζ
Υλικά:
2-3 αβγά
2 κουταλιές γάλα
1/2 κουταλάκι μουστάρδα
1 κουταλιά τυρί κότατζ (cottage cheese)
2 φέτες πολύσπορο ψωμί
1 κουταλάκι bbq sauce
1 φέτα μαρούλι
αλάτι
άσπρο πιπέρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ μαζί με το γάλα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αβγών. Αφήνουμε να ροδίσει από τη μία μεριά. Προσοχή να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά και καεί. Μετά από 2-3 λεπτά όταν έχει πάρει χρώμα, το γυρνάμε με μία σπάτουλα ή με ένα πιάτο. Την αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα ψωμιά αλείφοντας με τυρί κοτατζ τη μια πλευρά και bbq sauce την άλλη. Πάνω από το τυρί βάζουμε το μαρούλι και μετά την ομελέτα. Καπακώνουμε με το άλλο ψωμί και είναι έτοιμο. 
Συνταγή από εδώ. 

Ρολάκια κοτόπουλο
Υλικά:
4 στήθη Κοτόπουλο
500 γρ Φύλλο Κρούστας
1 ματσάκι Σπανάκι
4 φέτες Ζαμπόν
4 φέτες Κίτρινο Τυρί
1 Αβγό
Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε το σπανάκι σε αλατισμένο νερό που βράζει και μόλις μαλακώσει το βάζουμε σε κρύο νερό για να διατηρήσει το χρώμα και να παραμείνει τραγανό. Κόβουμε τα στήθη στη μέση για να γίνουν μεγαλύτερα και πιο λεπτά και τα βράζουμε για λίγα λεπτά. Απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας και τοποθετούμε από πάνω από μία φέτα ζαμπόν, τυρί, σπανάκι και το κοτόπουλο. Τυλίγουμε σε ρολάκια και κολλάμε τις άκρες με το αβγό που έχουμε πρώτα χτυπήσει. Ψήνουμε τα ρολά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 180 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.

Συνταγή από εδώ.

Αραβική πίτα με σολομό
Υλικά:
2 μεγάλες αραβικές πίτες
200-250 γρ. τυρί κρέμα (π.χ Φιλαδέλφεια)
4 λεπτές φέτες καπνιστό σολομό
4-5 πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο)
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

Εκτέλεση: Απλώνουμε μια καλή στρώση τυρί κρέμα σε κάθε πίτα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της. Τοποθετούμε τις πιπεριές σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθούν τα υγρά τους και κατόπιν τις κόβουμε σε λωρίδες. Πάνω από το τυρί απλώνουμε τις πιπεριές και κατόπιν τις φέτες του σολομού.Σκορπάμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι πάνω από όλα τα υλικά. Φροντίζουμε να έχουμε καλύψει όλη την επιφάνεια της κάθε πίτας με υλικά, ακόμη και περιμετρικά. Τυλίγουμε την κάθε πίτα σε σφικτό ρολό. Τοποθετούμε το ρολό σε αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ωρίτσα, να «σφίξει». Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και με πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την πίτα σε ρολάκια. 

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v