Πέντε συνταγές για σπιτική πίτσα

Βάζουμε τις συνταγές, βάλτε τα υλικά και τη διάθεση για… ιταλιάνικο μαγείρεμα και φτιάξτε πέντε λαχταριστές σπιτικές πίτσες.
Πέντε συνταγές για σπιτική πίτσα
Την θέλουμε, την αγαπάμε, την τρώμε συχνά και δεν την βαριόμαστε ποτέ. Η απόλυτη ιταλική συνταγή – άντε μαζί με την μακαρονάδα – η πίτσα δεν μας έχει αφήσει ποτέ παραπονεμένους. Είτε την απολαμβάνουμε μόνοι είτε με παρέα.

Μάλιστα η παρασκευή της είναι τόσο εύκολη, που μπορούμε κάλλιστα να την ετοιμάσουμε στο σπίτι, με υλικά της αρεσκείας μας και να βγει το ίδιο λαχταριστή και νόστιμη – ίσως και περισσότερο – με αυτή που παραγγέλνουμε.

Πίτσα με OREO
Υλικά:
2 φλ αλεύρι σκληρό
3/4 φλ νερό χλιαρό (περίπου)
1 κ.γ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φακελάκι μαγιά ξερή (σκόνη)
Για το γαρνίρισμα: Merenda
κουβερτούρα γάλακτος
1 συσκευασία (115 γρ.) mini ΟREO

Εκτέλεση: Σε μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι. Όταν μαζευτεί σε μπάλα η ζύμη, την ζυμώνουμε για 5' στον πάγκο. Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε την ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη (σε ζεστό σημείο) για 30'. Ανοίγουμε την ζύμη σε χοντρό φύλο με πλάστη και την βάζουμε σε λαδωμένο ή αλευρωμένο ταψί που το έχουμε ζεστάνει. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο στους 230ο C στις αντιστάσεις για 20'. Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, τη βγάζουμε πάνω σε ξύλο κοπής. Απλώνουμε την Merenda, πασπαλίζουμε με σπασμένα ή ολόκληρα OREO και τρίβουμε από πάνω κουβερτούρα γάλακτος. 

Τη συνταγή βρήκαμε εδώ.

Τραγανή πίτσα 4 τυριά µε καραµελωµένα κρεµµύδια
Υλικά:
1/2 δόση ζύμη για πίτσα (δείτε εδώ τη συνταγή)
2 κ.σ. πεκορίνο τριμμένο
1½ φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
1 φλ. τυρί κρέμα
1 φλ. τρίμματα φέτας
2 κ.σ. ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά, όπως βασιλικό, δεντρολίβανο κ.λ.π.

Εκτέλεση: Με τα δάχτυλα τεντώνοντας ή με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε δίσκο ή σε μακρόστενο σχήμα. Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο τη λαμαρίνα. Απλώνουμε τη ζύμη και ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 3΄ να ροδίσει. Γυρίζουμε τη βάση της ζύμης από την άλλη πλευρά και ψήνουμε στο γκριλ για επιπλέον 3΄ να ροδίσει. Πασπαλίζουμε με το πεκορίνο. Σε μπολ αναμειγνύουμε τη μοτσαρέλα, το τυρί κρέμα, τα μυρωδικά και τρίβουμε πιπέρι. Ανακατεύουμε και με κουτάλι το μοιράζουμε στην πίτσα. Τέλος πασπαλίζουμε με τρίμματα φέτας. Ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά 3΄-4΄ περίπου. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7΄-10΄, μέχρι να μελώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ξίδι. Αφήνουμε 2΄ στη φωτιά να πιει το μείγμα τα υγρά του. Όταν ψηθεί η πίτσα και λιώσουν τα τυριά γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Συνταγή από εδώ.

Πίτσα ελληνική
Υλικά:
Για τη ζύμη:
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρ. γάλα
70 γρ. βούτυρο
40 γρ. ζάχαρη
15 γρ. αλάτι
25 γρ. νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξερή μαγιά
2 αυγά
Για τη σάλτσα:
3 μεγάλες ντομάτες
3 κουταλιές πελτέ
1 πιπεριά κέρατο
3 κουταλιές σούπας κοφτές κέτσαπ ή μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
φρέσκο βασιλικό (όσο τραβάει η όρεξη σας)
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Για το «στόλισμα»:
750 γρ. κασέρι (της αρεσκείας μας - 250 γρ. για κάθε πίτσα)
250 γρ. φέτα (το χωρίζουμε σε 3 μερίδες, μία για κάθε πίτσα)
3 πιπεριές κέρατο μικρές κομμένες σε ροδέλες
3 ντομάτες μικρές κομμένες σε ροδέλες
Αλλαντικά της αρεσκείας σας, μανιτάρια, ρίγανη, βασιλικό, καυτερή πιπεριά

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο και ρίχνουμε την ζάχαρη και το αλάτι.Σε ένα άλλο μπωλ βάζουμε ελάχιστο χλιαρό νεράκι και βάζουμε και την μαγιά για να φουσκώσει. Στην λεκανίτσα μας βάζουμε όλο το αλεύρι (πλην μιας κούπας). Μόλις το μείγμα του γάλατος ψιλοκρυώσει, ρίχνουμε μέσα και τα αυγά και τα χτυπάμε. Μετά ρίχνουμε και την μαγιά μας και στο τέλος ρίχνουμε το τελικό μείγμα στην λεκάνη με το αλεύρι και ζυμώνουμε. Ρίχνουμε μετά σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι της κούπας και ζυμώνουμε. Τέλος, το ζυμάρι το αφήνουμε μια ώρα να "ξεκουραστεί". Κόβουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα κομμάτια και φτιάχνουμε 3 ζύμες για πίτσα.

Για την σάλτσα, ρίχνουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και αφού κάψει το λάδι, τσιγαρίζουμε την πιπεριά. Μετά ρίχνουμε την ντομάτα αφού την έχουμε τρίψει πρώτα. Μετά από 5 λεπτάκια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε την σάλτσα να πάρει βράση έως να αρχίζει να πήζει.

Στην ζύμη που έχουμε απλώσει στο ταψί μας, ρίχνουμε περίπου 3-4 κουταλιές από την σάλτσα μας και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Έπειτα ρίχνουμε το κασέρι μας, την πιπεριά, τα αλαντικά και ό,τι άλλο έχουμε και στο τέλος την ντομάτα και την φέτα. Βάζουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, πάνω-κάτω αντίσταση αναμμένη για 15-20 λεπτά. 

Συνταγή από εδώ. 

Ρόκα παρμεζάνα
Υλικά:
Για τη ζύμη:
½ lt νερό
900 γρ. αλεύρι
5 γρ. ξερή μαγιά
50 γρ. αλάτι
50 ml ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
250 γρ. ντομάτα κονκασέ
100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
50 γρ. παρμέζανα
1 σκ. σκόρδο
20 ml ελαιόλαδο Άλτις
5-6 φέτες προσούτο
3-4 φύλλα βασιλικού
10 φύλλα ρόκας
Ρίγανη
Αλάτι

Εκτέλεση: Ρίχνουμε στο μίξερ την μαγιά με λίγο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε τα 2/3 από το αλεύρι στο μίξερ με λίγο αλάτι και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα. Όσο συνεχίζεται το ζύμωμα, ρίχνουμε το λάδι και συμπληρώνουμε με νερό αν η ζύμη είναι στεγνή. Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ξαναζυμώνουμε καλά. Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και την σκεπάζουμε για 20 λεπτά, ώστε να ξεκουραστεί. Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια ανάλογα με το μέγεθος πίτσας. Για μια κλασσική πίτσα κάθε μπαλάκι πρέπει να ζυγίζει 180-200 γρ. Τα αφήνουμε ακόμα 2 ώρες να φουσκώσουν.

Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τα χέρια σε ένα μεγάλο κύκλο πασπαλίζοντας με αλεύρι για να ανοίξει ευκολότερα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα πλάστη και να ανοίξουμε το φύλλο στο σχήμα του ταψιού μας. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα βάζοντας σε ένα μπολ το ντοματάκι, το λάδι, το αλάτι, τη ρίγανη, τα φύλλα ρόκας, τον βασιλικό και το σκόρδο. Αφού ανοίξουμε το ζυμαράκι μας και το τοποθετήσουμε σε ταψάκι (προτιμότερο το ταψάκι να είναι των 30 εκατοστών), προσθέτουμε τη σάλτσα, απλώνοντάς τη από μέσα προς τα έξω αφήνοντας ένα κενό 5 εκατοστών από την άκρη του ζυμαριού. Στη συνέχεια τοποθετούμε από έξω προς τα μέσα την τριμμένη μοτσαρέλα. Ψήνουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο (280 βαθμούς) και σε 8 λεπτά την βγάζουμε. Αφού την βγάλουμε από τον φούρνο, προσθέτουμε το προσούτο, τα φύλλα της ρόκας και τις φλοίδες της παρμεζάνας σε όλη την επιφάνεια της πίτσας. Το ελαιόλαδο που θα ρίξουμε στο τέλος από πάνω είναι η τελευταία πινελιά.

Πίτσα με κοτόπουλο και σάλτσα BBQ
Υλικά:
1 έτοιμη ζύμη για πίτσα περίπου 400 γραμμάρια ή εναλλακτικά αυτήν εδώ την παραδοσιακή ζύμη
2 κούπες κοτόπουλο βρασμένο, χωρίς κόκαλα, πέτσα και κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 κούπα σάλτσα μπάρμπεκιου
2 κούπες τριμμένη Μοτσαρέλα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο, ένα ταψί για πίτσα. Απλώνουμε τη ζύμη της πίτσας και καλύπτουμε όλο το ταψί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα μπάρμπεκιου και βάζουμε πάνω από τη ζύμη. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το κρεμμύδι και καλύπτουμε με το τυρί. Βάζουμε την πίτσα, στην χαμηλότερη σκάλα του φούρνου και ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Κόβουμε σε 8 κομμάτια και σερβίρουμε όσο είναι ζεστή.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v