Πέντε λαχταριστές συνταγές με μελιτζάνες

Μελιτζάνες με πιλάφι, με γιαούρτι ή με κιμά; Απαντάμε στο δίλημμα και προτέινουμε πέντε λαχταριστές συνταγές με βάση το δημοφιλές λαχανικό.
Πέντε λαχταριστές συνταγές με μελιτζάνες
Μπορεί να… κατηγορούνται για το γεγονός ότι μας «πέφτουν» αρκετά βαριές, όμως οι μελιτζάνες αν μαγειρευτούν σωστά και με τους κατάλληλους γευστικούς συνδυασμούς, δημιουργούν καλοκαιρινά πιάτα μοναδικής νοστιμιάς.

Πέντε τέτοια πιάτα συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Μελιτζάνες πιλάφι µε δυόσµο και γιαούρτι

Υλικά:
2 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
6 φρέσκες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι (πλυμένο με νερό σε σουρωτήρι)
4 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό κότας ή ζωμό λαχανικών)
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κεσεδάκι (200 γραμμ.) γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους ½ εκατοστού, τις αραδιάζουμε σε δύο λαμαρίνες και τις ψήνουμε για 15΄ περίπου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 15΄. Επίσης, βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και ζυμώνουμε όπως κάνουμε με τα μπιφτέκια. Πλάθουμε μικρά σουτζουκάκια και τα ρολάρουμε μέσα στην κάθε φέτα μελιτζάνας. Αφού τα έχουμε τυλίξει όλα σε ρολάκια τα αραδιάζουμε μέσα σε ένα ταψί το ένα κοντά κοντά στο άλλο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε τα ρολάκια για 30΄. Τα σερβίρουμε με γιαούρτι.

Συνταγή από εδώ.

Ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κιμά
 
Υλικά:
4 μελιτζάνες φλάσκες
Για τη γέμιση
300 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλ. τσαγ. φρυγανιά
1/2 φλ. τσαγ. κεφαλοτύρι τριμμένο
αυγό
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
6 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/4 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους ½εκ., τις αραδιάζουμε σε δύο λαμαρίνες και τις ψήνουμε για 15΄ περίπου στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 15΄. Επίσης, βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και ζυμώνουμε όπως κάνουμε με τα μπιφτέκια. Πλάθουμε μικρά σουτζουκάκια και τα ρολάρουμε μέσα στην κάθε φέτα μελιτζάνας. Αφού τα έχουμε τυλίξει όλα σε ρολάκια τα αραδιάζουμε μέσα σε ένα ταψί το ένα κοντά κοντά στο άλλο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ψήνουμε τα ρολάκια για 30΄. Τα σερβίρουμε με γιαούρτι. 

Συνταγή από εδώ.

Κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας (Χουνκιάρ Μπεγεντί)

Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι σε μικρά κομμάτια από ελιά ή σπάλα
5 φλάσκες μελιτζάνες ψημένες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
400 γρ. φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά μπαχάρι σε κόκκους
2 φύλλα δάφνης
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κούπα λάδι
1 κούπα νερό
1/2 κούπα βούτυρο
1/2 λεμονιού χυμό για τις μελιτζάνες
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε στη χύτρα ταχύτητος (ή απλή κατσαρόλα) το λάδι και σοτάρουμε το κρέας να ροδίσει ελαφρά και ρίχνουμε το μπαχάρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε και όταν μαλακώσει σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοψήνουμε 3-4 λεπτά και μετά ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και 1 κούπα νερό. Σκεπάζουμε τη χύτρα και σιγοβράζουμε περίπου 1 ώρα. Στην κατσαρόλα ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο, γι αυτό θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά τα υγρά του. Όταν ανοίξουμε τη χύτρα και δούμε πως έχει πολλά υγρά, τότε συνεχίζουμε με ξεσκέπαστη τη χύτρα να σιγοβράζουμε το φαγητό προσέχοντας να την αποσύρουμε από τη φωτιά όταν δέσει η σάλτσα.

Ψήνουμε τις μελιτζάνες καλά στους 180 βαθμούς (τρυπάμε με πιρούνι και θα πρέπει να βυθίζεται εύκολα) και όταν τις βγάζουμε τις ξεφλουδίζουμε. Αν έχουν σπόρους τους αφαιρούμε και τις αλέθουμε στο multi. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει η ψίχα τους, ανακατεύουμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά τους.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί (να μην κάψει) και αδειάζουμε τον πουρέ μελιτζάνας, ανακατεύοντας συνέχεια. Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι, ελάχιστο αλάτι και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε μέχρι ο πουρές να δέσει ελαφρώς. Σερβίρουμε τον πουρέ στα πιάτα και στο κέντρο τοποθετούμε το κρέας με σάλτσα.

Συνταγή από εδώ.

Σαλάτα με μελιτζάνες και ντομάτες

Υλικά:
1 κιλό μελιτζάνες στρογγυλές
1/2 κιλό ντομάτες για σαλάτα
1 κουταλιά σούπας θυμάρι τριμμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο ξίδι
1 ½ φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι
Εκτέλεση: Παίρνουμε τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία και τις ψήνουμε στη σχάρα του φούρνου στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι η εξωτερική φλούδα τους να καεί και να μαυρίσει. Τις βγάζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και κρατώντας τες από το κοτσάνι αφαιρούμε τη φλούδα τους.

Κόβουμε το κοτσάνι και τις ακουμπάμε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσουν όσο περισσότερο γίνεται. Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνουμε τις ντομάτες για 4 λεπτά κι αμέσως μετά αφαιρούμε τη φλούδα τους εύκολα.Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε από πάνω τους το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό.Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι κι ανακατεύουμε ξανά. Παίρνουμε το ψαχνό από τις μελιτζάνες, το ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι, τα ανακατεύουμε με το σκόρδο και το ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα. Αλατίζουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Παίρνουμε το μείγμα με τη ντομάτα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό και το απλώνουμε πάνω από τη μελιτζάνα.

Συνταγή από εδώ.

Μελιτζάνες Ογκρατέν
Υλικά:
6 μελιτζάνες φλάσκες κοµµένες σε φέτες
1 κιλό ντομάτες ψιλοκοµµένες
1 κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
2 σκελίδες σκόρδο
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
250 γραµµ. ανθότυρο θρυµµατισµένο
250 γραµµ. φέτα θρυµµατισµένη
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκοµµένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκοµµένο
250 γραµµ. γιαούρτι
3 αυγά μεγάλα
1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
2 ντομάτες κοµµένες σε ροδέλες
2 κ.σ. φρυγανιά τριµµένη

Εκτέλεση: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα (θα χρειαστούμε 2 λαμαρίνες) και ψήνουμε στους 200οC για 10΄, να μαλακώσουν ελαφρά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεµµύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά, να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ψιλοκοµµένες ντομάτες και βράζουμε για 8΄-10΄ σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουµε και προσθέτουμε τα ψιλοκοµµένα μυρωδικά. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα και αλατοπίπερο.

Σε λαδωμένο ταψί 30 εκ. βάζουμε µία στρώση μελιτζάνες. Ανακατεύουμε τα δύο τυριά (ανθότυρο και φέτα) και πασπαλίζουμε µε λίγο τυρί τη μελιτζάνα. Περιχύνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας και το μισό μείγμα αυγών. Κάνουμε δεύτερη στρώση μελιτζάνας και πασπαλίζουμε µε τα τυριά, τη σάλτσα ντομάτας και το υπόλοιπο μείγμα αυγών. Καλύπτουμε µε μια στρώση μελιτζάνας και ροδέλες ντομάτας. Αλατοπιπερώνουµε και πασπαλίζουμε µε λίγη φρυγανιά. Αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα στο ψυγείο. Ψήνουμε στους 180 C για 45΄, να σταθεροποιηθεί. Κόβουμε το ογκρατέν, αφού κρυώσει.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v