Τι να τρώω στην παραλία: 5 συνταγές δίπλα στο κύμα

Ήλιος, θάλασσα, βουτιές και… μάσα στη σκιά. Πριν πάμε παραλία, ετοιμάζουμε πέντε λαχταριστές συνταγές για να μας κρατήσουν γευστική συντροφιά το καλοκαίρι.
Τι να τρώω στην παραλία: 5 συνταγές δίπλα στο κύμα
«Κωστάααακηηηη έλα να φας το τοστάκι σου!», φωνάζει όλο χάρη η μάνα στο πιτσιρίκι δίνοντάς μας μια από τις πλέον κλασικές εικόνες του καλοκαιριού στην παραλία. Όμως πέρα από τις κλασσικές επιλογές τύπου «καρπούζι και σάντουιτς ζαμπόν-τυρί», υπάρχουν άλλες λαχταριστές επιλογές που μπορούμε να πάρουμε μαζί… πακέτο στη θάλασσα.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε τέτοιες.

Σαλάτα μακαρόνια κοχυλάκια με άρωμα λεμονιού
Υλικά:
300 γραμ. μακαρόνια σε σχήμα κοχυλιού
1 κονσέρβα σολομού (ή τόνου)
4 – 5 καρότα
1 φινόκιο
2 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού τριμμένο σχινόπρασο (αν βρείτε φρέσκο ακόμα καλύτερα)
τρίβουμε με το ειδικό εργαλείο τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι
χυμός από ένα λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε πολύ καλά τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Σε ένα μπολ αδειάζουμε τη κονσέρβα του ψαριού (αφού την στραγγίσουμε πρώτα). Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε το ψάρι να διαλυθεί, προσθέτουμε τα καρότα, το χυμό και τη τριμμένη φλούδα του λεμονιού, λίγο λαδάκι, μπόλικο πιπεράκι. Ανακατεύουμε καλά με ένα ξύλινο κουτάλι. Σκεπάζουμε το μπολ με τη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για να μαριναριστεί τουλάχιστον μια ώρα (ή και από το βράδυ). Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε ρίξει 2 κουταλιές λάδι και το φινόκιο (για να αποκτήσουν υπέροχο άρωμα) καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα. Βράζουμε τα μακαρόνια μας al dente, αφαιρούμε τα κομμάτια του φινόκιο, στραγγίζουμε πολύ καλά τα μακαρόνια στο σουρωτήρι και αμέσως τα βάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ώστε να στραγγίξουν εντελώς από το νερό αλλά και τον ατμό.
Όταν κρυώσουν απολύτως τα μακαρόνια, τα ρίχνουμε στο μείγμα του ψαριού και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα ξύλινο κουτάλι. Αρωματίζουμε με τα βότανα και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο (προσέχουμε να μην κολλάνε τα μακαρόνια μεταξύ τους, για αυτό χρησιμοποιείστε όσο ελαιόλαδο χρειάζεται). Σκεπάζουμε το μπολ της μακαρονάδας και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να την πάρουμε μαζί μας.

Ομελέτα με κολοκυθάκια και δυόσμο
Υλικά:
4 μεγάλα, τρυφερά κολοκυθάκια
7 αβγά
100ml κρέμα γάλακτος
50 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
μερικά φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού σχινόπρασο
ελαιόλαδο
λίγη φυτίνη για να αλείψουμε το ταψάκι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε κατά μήκος σε φέτες, τα στραγγίζουμε πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λαδάκι, ρίχνουμε το σκόρδο και πριν καεί το αφαιρούμε, στη συνέχεια τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρώμα. Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν εντελώς από το λάδι, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τα ψιλοκομμένα αρωματικά βότανα. Αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε τα αβγά πολύ καλά, ρίχνουμε στο μείγμα την παρμεζάνα, την κρέμα γάλακτος, λίγο αλατάκι και πιπέρι. Χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε και τα κρύα κολοκυθάκια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα βαθύ ταψί βάζουμε νερό βρασμένο. Αλείφουμε τη φόρμα με το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα την ομελέτα. Βάζουμε το ταψάκι της ομελέτας μέσα στο μπεν μαρίν και ψήνουμε τα αβγά για 40 περίπου λεπτά. Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο βγάζουμε την ομελέτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε. 

Τις δύο συνταγές βρήκαμε εδώ.

Αραβική πίτα με φαλάφελ και χούμους
10 μικρές αραβικές πίτες
200 γρ. ρεβίθια βρασμένα και ξεφλουδισμένα
200 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα σε νερό 1 μέρα
200 γρ. ταχίνι
1 ματσάκι μαϊντανό
Χυμό ενός λεμονιού
Λίγο κύμινο
Λίγο κορίανδρο
Ψιλοκομμένο αγγούρι
Ψιλοκομμένη ντομάτα

Εκτέλεση: Για τα φαλάφελ, αλέθουμε στο μπλέντερ τα μουλιασμένα ρεβίθια, 100 γραμμάρια ταχίνι, λίγο μαϊντανό, λίγο κύμινο, λίγο κορίανδρο, αλάτι και λίγο πιπέρι, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για λίγη ώρα να δέσει. Στη συνέχεια πλάθουμε τα φαλάφελ σε σχήμα κεφτέ και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Για το χούμους, αλέθουμε στο μπλέντερ τα βρασμένα ρεβίθια, το υπόλοιπο ταχίνι και το χυμό λεμονιού. Ζεσταίνουμε τις αραβικές πίτες στο φούρνο, τις αλείφουμε με λίγο χούμους και βάζουμε μέσα 2 ή 3 φαλάφελ - ανάλογα με το μέγεθος. Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο αγγούρι και ντομάτα και πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Τυλίγουμε τις πίτες και τις πακετάρουμε.

Την συνταγή βρήκαμε εδώ.

Σαλάτα με μακαρόνια και τόνο
Υλικά:
250 γρ. μακαρόνια τύπου κοχύλια πολύχρωμα
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 αγγούρι
1 ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
άνιθο ή μαιντανό προαιρετικά
2 κονσέρβες τόνο σε λάδι
Σάλτσα:
250 γρ. μαγιονέζα
3 κ.σ. κέτσαπ
λίγο ταμπάσκο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά σε μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με τον τόνο και το λάδι. Στο τέλος βάζουμε τα κοχυλάκια και ανακατεύουμε και αυτά. Ετοιμάζουμε την σάλτσα και περιχύνουμε την σαλάτα. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ωρίτσα και είναι έτοιμη για… παραλία.

Τσιαπάτα καπρέζε με προσούτο
Υλικά
4 ψωμάκια τσιαπάτα
4 κουταλιές της σούπας σως πέστο
100 γραμμάρια φύλλα μαρουλιού
8 φέτες προσούτο
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 συσκευασία τυρί μοτσαρέλα, στραγγισμένη και κομμένο σε φέτες
Εκτέλεση: Ανοίγουμε με προσοχή την τσιαπάτα και βάζουμε με τη σειρά τα υλικά για το σάντουιτς. Απλώνουμε το πέστο, τα φύλλα μαρουλιού, τις φέτες ντομάτας, τις φέτες μοτσαρέλας και τις φέτες προσούτο. Κλείνουμε το σάντουιτς με προσοχή και είναι έτοιμο. 

Τη συνταγή βρήκαμε εδώ.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v