12 ιδέες για πεντανόστιμα γιορτινά γεύματα

Συγκεντρώνουμε τις πιο νόστιμες συνταγές για τις ημέρες των γιορτών και σας προτείνουμε ολοκληρωμένες ιδέες για χριστουγεννιάτικα γεύματα, από απλές και εύκολες λύσεις μέχρι πιο ιδιαίτερες γεύσεις που θα κάνουν θραύση στα γιορτινά σας τραπέζια.
12 ιδέες για πεντανόστιμα γιορτινά γεύματα
Οι γιορτές πλησιάζουν, τα σχολεία κλείνουν και επιστρέφουν στο σπίτι, το κρύο μας προδιαθέτει για cocooning και το… αναπόφευκτο τριγύρισμα στην κουζίνα, ενώ το πνεύμα των Χριστουγέννων απαιτεί οικογενειακά τραπέζια και πολλές επισκέψεις στο σπίτι μας. Με λίγα λόγια, όλα συνηγορούν αυτές τις μέρες στο να έχουμε πάντα τον φούρνο μας γεμάτο.

Κι εδώ αρχίζει το πρόβλημα κάθε Δεκεμβρίου: Τι να (πρωτο)μαγειρέψετε; Πώς θα ικανοποιήσετε τα παιδιά που απαιτούν δοκιμασμένες λύσεις, αλλά και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους των καλεσμένων σας; Εμείς, πάντως, σας έχουμε μερικές προτάσεις ολοκληρωμένων γευμάτων για να σας λύσουμε τα χέρια (και τα πιρούνια).

Επιλέξτε σε κάθε περίσταση μία από τις συνταγές των ορεκτικών, μία από τις σαλάτες, ένα από τα κυρίως πιάτα και ένα από τα επιδόρπια που ακολουθούν και φτιάξτε τα δικά σας μενού. Φροντίσαμε να συμπεριλάβουμε απλούστατες συνταγές για γρήγορα και ανέξοδα μαγειρέματα με υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας, αλλά και πιο «περίεργες», πιο ιδιαίτερες συνταγές που περιλαμβάνουν καρπούς και χειμωνιάτικα αρώματα από όλο τον κόσμο, για τις πιο ξεχωριστές νότες του τραπεζιού σας.

Δείτε επίσης στην στήλη της Μαγειρικής του in2life συνταγές για παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά και στην στήλη του Κρασιού τις φετινές μας προτάσεις για τα Κρασιά των γιορτών.

Τα Ορεκτικά των γιορτών

*Χριστουγεννιάτικο ορεκτικό με γαρίδες
Υλικά
: 200 γρ. γαρίδες, 1 κ. σούπας βούτυρο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, ½ φλ. κρέμα γάλακτος, 2 φλ. τσαγιού τριμμένο κίτρινο τυρί ή παρμεζάνα, 10 στρογγυλές σφολιάτες, αλάτι , πιπέρι
Για το γαρνίρισμα: ψιλοκομμένο άνηθο
Για το άλειμμα: 1 αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το σκόρδο, τη ψιλοκομμένη πιπεριά και ανακατεύουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°. Παίρνουμε μια-μια τις στρογγυλές σφολιάτες, τις ανοίγουμε και βάζουμε μια κουταλιά στο κέντρο, προσθέτουμε λίγο τυρί από πάνω. Βρέχουμε τις άκρες με λίγο νερό και τις μαζεύουμε προς τα πάνω, σχηματίζοντας ένα πουγκί. Πιέζουμε με τα δάχτυλα να ενωθούν περιμετρικά οι πλευρές.
Παίρνουμε ένα κομμάτι σφολιάτα και το πλάθουμε σε μακρόστενη λωρίδα. Βρέχουμε το πουγκί περιμετρικά και περνάμε τη λωρίδα γύρω πιέζοντας τη ζύμη για να κολλήσει. Προαιρετικά μπορούμε να πλάσουμε τη σφολιάτα με λίγη πάπρικα για να πάρει κόκκινο χρώμα.
Αλείφουμε με το αυγό και ψήνουμε στο φούρνο για 35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Για το σερβίρισμα, γαρνίρουμε ένα πιάτο με τον άνηθο και βάζουμε το στο κέντρο το πουγκί.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις NostimesSyntages.gr 

*Αλμυρά τυρένια τρουφάκια
Υλικά
(για 20 μερίδες): 350 γραμμ. κατσικίσιο μαλακό τυρί (ή μίξη μαλακών λευκών τυριών), 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
Για τη γαρνιτούρα: 2 κ.σ. χοντροκοπανισμένα πολύχρωμα πιπέρια, 2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2΄-3΄ μέχρι να γίνουν διάφανα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε σε μπολ το κατσικίσιο τυρί και το λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Καλύτερα είναι να τα ζυμώσουμε με το χέρι. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια τυριού και τα κυλάμε λίγα στα πιπέρια, λίγα στο φιστίκι και λίγα στο καρύδι. Τα σερβίρουμε με κράκερ, κριτσίνια ή φρυγανισμένη μπαγκέτα. Μπορούμε επίσης να τα καλύψουμε, με σουσάμι, με πάπρικα, με μπούκοβο ή με ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα κ.λπ.
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr 

*Κοτοπιτάκια-αστέρια
Υλικά
:
Για την ζύμη: 250 γρ. φαρινα, 250 γρ. φαρίνα ολικής, 2/3 κούπας σπορέλαιο, 1 κούπα χυμό πορτοκάλι, 2 κουταλιές γάλα εβαπορέ
Για την γέμιση: 1 στήθος κοτόπουλο, 1 κρεμμύδι, 1 πιπεριά κόκκινη,1κίτρινη,1πράσινη, 4 καρότα, 1 κονσέρβα μανιτάρια, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, 1 κουταλιά μουστάρδα, 1 κουταλάκι μέλι, 1 κουταλάκι κάρυ, 1 δόση μπεσαμέλ, 1 κούπα κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση: Χτυπάμε τα υλικά της ζύμης και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Για την γέμιση έχουμε βράσει το κοτόπουλο σε νερό με 1 κρεμμύδι. Το ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τις πιπεριές με τα καρότα και τα μανιτάρια στο multi. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά. Σοτάρουμε και το κοτόπουλο μαζί τους. Ρίχνουμε αλατοπίπερο, κάρυ, μουστάρδα και το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ (αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμη, δείτε εδώ μια συνταγή για σπιτική μπεσαμέλ). 
Προσθέτουμε την κρύα μπεσαμέλ στο μείγμα κοτόπουλου. Ξεκινάμε και πλάθουμε πιτάκια από τη ζύμη. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι γέμιση. Κλείνουμε τις άκρες από τη ζύμη σαν πουγκί και πλάθουμε τις άκρες ώστε το πιτάκι να πάρει το σχήμα αστεριού, μένοντας στο κέντρο ανοιχτό για να φαίνεται η γέμιση. Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ρίχνουμε στο κάθε πιτάκι τυρί τριμμένο στο κέντρο και ψήνουμε για 20 λεπτά σε αέρα.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο blog Οι συνταγές της Δέσποινας 

Οι γιορτινές μας σαλάτες

*Χριστουγεννιάτικη σαλάτα
Υλικά
: 1 σκελίδα σκόρδο, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές της σούπας μέλι (αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό), αλάτι, 2 μέτρια ώριμα αχλάδια σε λεπτές φέτες, 8 φλιτζάνια ψιλοκομμένη ανάμικτη σαλάτα από χόρτα που έχουμε πλύνει προσεκτικά (μαρούλι, λάχανο, λάχανο κόκκινο, ρόκα, σπανάκι baby),1/2 φλιτζάνι ψημένα καρύδια, 1/3 φλιτζάνι θρυμματισμένο τυρί Gorgonzola.
Εκτέλεση: Τρίβουμε τη σκελίδα σκόρδου σε όλη την εσωτερική επιφάνεια ενός μεγάλου μπολ ή μιας σαλατιέρας. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά το χυμό λεμονιού με το μέλι και το αλάτι. Στο μεγάλο μπολ που έχουμε τρίψει το σκόρδο, προσθέτουμε τα χόρτα, τα καρύδια, τα αχλάδια και το τυρί, στο τέλος περιλούζουμε με το μίγμα από το μέλι και το λεμόνι και η σαλάτα είναι έτοιμη.
Την συνταγή εντοπίσαμε στo Infokids 

*Σαλάτα με κοτόπουλο, τυρί, καρύδια
Υλικά
: Βραστό στήθος κοτόπουλου - 1 τεμάχιο, 1 βραστό αυγό, 100γρ. τυρί κίτρινο, μισό φλιτζάνι καρύδια, 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα, άνηθο και σπόρους ροδιού, αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση: Κόβουμε το βραστό στήθος κοτόπουλου, το βραστό αυγό και το τυρί σε κυβάκια. Τηγανίζουμε ελαφρά τα καρύδια και τα ψιλοκόβουμε. Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μαγιονέζα. Βάζουμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα, την διαμορφώνουμε σε σχήμα κώνου (χωνάκι παγωτού) και την διακοσμούμε με άνηθο και σπόρους ροδιού – σαν χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Την συνταγή εντοπίσαμε στo blog Meletw-Syntages 

*Γιορτινή πατατοσαλάτα «της παρέας»
Υλικά
(για μια μεγάλη φόρμα): 5-6 μέτριες πατάτες, αλάτι – πιπέρι, 10 φέτες καπνιστό ζαμπόν σε κομματάκια, 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο, 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε κομματάκια, 1/3 της κούπας αγγουράκι πίκλες ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές κάπαρη πλυμένη και ψιλοκομμένη.
Για την σάλτσα: 150 γρ τυρί κρέμα, 6 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι, μια τσιμπιά ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, αλάτι – πιπέρι.

Εκτέλεση: Πλένουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την ένταση και σιγοβράζουμε τις πατάτες περίπου 15-20 λεπτά έως ότου τρυπιούνται με το πιρούνι. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στις πατάτες το ζαμπόν, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, την πιπεριά, τις πίκλες και την ψιλοκομμένη κάπαρη. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε.
Χτυπάμε με σύρμα (ή στο μίξερ) το γιαούρτι με το λάδι και το λεμόνι, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την μουστάρδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή σάλτσα. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και περιχύνουμε την πατατοσαλάτα. Ανακατεύουμε καλά.
Ντύνουμε το εσωτερικό της φόρμας μας με μεμβράνη και στην συνέχεια προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά και γύρω-γύρω την σαλάτα. Σκεπάζουμε και από πάνω με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα. Όταν φτάσει η ώρα να σερβίρουμε, βγάζουμε την από πάνω μεμβράνη, αναποδογυρίζουμε με προσοχή την σαλάτα σε πιατέλα και αφαιρούμε την μεμβράνη.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο CaptainCook 

Κυρίως (γιορτινά, πεντανόστιμα, λαχταριστά) πιάτα

*Χοιρινό με αποξηραμένα φρούτα
Υλικά
: 2 κομμάτια ψαρονέφρι, 3-4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 5-6 βερίκοκα αποξηραμένα, 5-6 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι, 1 φλιτζάνι κονιάκ, 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 1 κουταλιά σούπας μέλι, 1 κουταλιά γλυκού φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι.
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το βούτυρο σ’ ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι. Σοτάρουμε το ψαρονέφρι στο βούτυρο από όλες τις πλευρές. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε στο τηγάνι μας το βερίκοκα και τα δαμάσκηνα. Σβήνουμε με το κονιάκ. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το φασκόμηλο. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτουμε μια κουταλιά σούπας μέλι.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

*Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα της μαμάς
Υλικά
για 8-10 άτομα: 1 γαλοπούλα γύρω στα 4 ½ - 5 κιλά, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ή μαργαρίνη, 500 γρ. κιμά, τα συκωτάκια της γαλοπούλας, 100 ml κονιάκ ή μπράντι,300 γρ. κάστανα βρασμένα, 200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κότας, 2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Εκτέλεση: Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, την αφήνουμε να ξεπαγώσει καλά. Πλένουμε τη γαλοπούλα, αφαιρούμε τα συκωτάκια της και τη στεγνώνουμε. Την καψαλίζουμε, την πλένουμε και τη στεγνώνουμε πάλι. Την πασπαλίζουμε εξωτερικά και εσωτερικά με αλατοπίπερο. Ζεματίζουμε τα συκωτάκια, τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε.
Ζεσταίνουμε ½ φλιτζάνι λάδι ή μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτουμε και τα μανιτάρια και σοτάρουμε 6’-7 ακόμη. Σβήνουμε με το κονιάκ και το ζωμό κότας και βράζουμε 25’-30’ μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Προσθέτουμε στη γέμιση τα κάστανα και το μαϊντανό και τη βάζουμε με ένα κουτάλι στην κοιλιά του πουλερικού.
Γεμίζουμε με το μείγμα αυτό την κοιλιά της γαλοπούλας. Τη ράβουμε καλά και την τοποθετούμε σε γάστρα. Αν θέλουμε βάζουμε γύρω από το πουλερικό πατατούλες μικρές στρογγυλές. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι ή μαργαρίνη τη γαλοπούλα και την ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 3 ώρες (στο τέλος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να πάρει χρώμα η γαλοπούλα). Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση της χωριστά.
Μάθετε όλα τα μυστικά για επιτυχημένη γεμιστή γαλοπούλα και επιπλέον συνταγές σε παλαιότερο δημοσίευμα του In2life

*Μοσχάρι νουά με δαμάσκηνα, βερύκοκα και κάστανα
Υλικά
: 2 κιλά ρολό νουά, 1 κρεμμύδι ολόκληρο, 1 ματσάκι σέλερι η σέλινο, 2 φύλλα δάφνης, 10 δαμάσκηνα ξερά, 10 βερύκοκα ξερά, 10 κάστανα βρασμένα (καθαρισμένα), 1 καρότο, 1 φλ. φυτίνη, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. κόρν φλάουρ.
Εκτέλεση: Σε φαρδιά κατσαρόλα σωτάρουμε καλά το νουά με το βούτυρο. Μεταφέρουμε το κρέας σε γάστρα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης, το καρότο, το σέλερι ή σέλινο κατά προτίμηση, αλάτι, πιπέρι και νερό να σκεπαστεί το κρέας. Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε μέχρι να γίνει το κρέας, στους 200 βαθμούς. Βγάζουμε το κρέας από την γάστρα. Παίρνουμε τα λαχανικά και με λίγο ζουμί τα λιώνουμε στο multi. Διαλύουμε σε λίγο ζουμί και το κόρν φλάουρ. Βγάζουμε τον σπάγκο από το νουά και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Μεταφέρουμε το νουά, τα λαχανικά και το κορν φλάουρ σε φαρδιά κατσαρόλα και λίγο πριν το σερβίρουμε προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα και τα κάστανα να βράσουν για 15-20 λεπτά και σερβίρουμε.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο GreekCook.gr 

*Χριστουγεννιάτικο ρολό κοτόπουλο
Υλικά
: 1 κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο, 1 φύλλο σφολιάτας.
Γέμιση: 1/2 κούπα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, 1/2 κούπα βερύκοκα ψιλοκομμένα, 1/2 κούπα κάστανα παραβρασμένα, 3 κ.σ. κουκουνάρι, 1 ασπράδι, 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σωταρισμένο, αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο.
Μαρινάτα: 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι, 1/2 κούπα χυμό λεμονιού, 1 κ.γ. κανέλλα, 3-4 κ.σ. μέλι, 3-4 κ.σ. κονιάκ.

Εκτέλεση: Από το ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο, αφαιρούμε ό,τι περισσεύει για να έχουμε ένα επίπεδο κρέας (από το στήθος, από τα μπούτια) και τα αλέθουμε στο μπλέντερ. Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και με το αλεσμένο κρέας. Στρώνουμε τη γέμιση στο κοτόπουλο και κάνουμε ένα σφιχτό ρολό. Το δένουμε καλά γύρω-γύρω με σπάγκο για να μην μας διαλύσει το ρολό και φύγει η γέμιση. Το βάζουμε σε βαθύ ταψί. Ανακατεύουμε τα υλικά για τη μαρινάτα και αλείφουμε το ρολό. Ό,τι περισσέψει τη ρίχνουμε στο ταψί.
Προσθέτουμε μία κούπα ζεστό νερό και ψήνουμε στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα .Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε νεράκι (αν πάρει χρώμα νωρίς το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο). Αφού ψηθεί το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς το ζουμί που έχει μείνει. Αφαιρούμε το σπάγκο. Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας σε λαδόκολλα και κόβουμε δύο λωρίδες απ το μήκος, πάχους 2 εκ. για το φιόγκο. Βάζουμε το ρολό στο κέντρο της σφολιάτας και τυλίγουμε. Το βάζουμε σε ταψάκι με την ένωση από κάτω. Με λίγο νερό κολλάμε το φιόγκο. Αλείφουμε με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 200ο σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Για να δούμε αν είναι ψημένο το κοτόπουλο μέχρι μέσα, το τρυπάμε με ένα καλαμάκι από σουβλάκι και αν βγει αμέσως χωρίς δυσκολία, είναι έτοιμο.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

Τα Επιδόρπια των γιορτών

*Χριστουγεννιάτικο γερμανικό Stollen
Υλικά
: 500γρ. Αλεύρι, 42γρ νωπη μαγιά, 80γρ. ζάχαρη, 1 αυγό, 150γρ. γάλα (χλιαρό), 150γρ. βούτυρο, 1 πρέζα αλάτι, 150γρ. σταφίδες, 150γρ. κορινθιακή σταφίδα, 100γρ. αμύγδαλα ελαφρώς αλεσμένα, 50γρ. κομματάκια κάντιτα πορτοκάλι, 50γρ. ξύσμα λεμονιού, λίγο κάρδαμο, μισό κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο (άνθος), μισό κουταλάκι γλυκού κανέλλα, 80γρ. βούτυρο (για να το αλείψουμε), ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα, λίγο ρούμι.

Εκτέλεση: Παίρνουμε ένα μπολάκι, ρίχνουμε όλες τις σταφίδες, ποτίζουμε με λίγο ρούμι κι αφήνουμε να τραβήξουν για λίγο (σκεπάζουμε το μπολάκι). Ανακατεύουμε την ζάχαρη με την μαγιά και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα. Παίρνουμε μία λεκανίτσα και βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και το αυγό. Προσθέτουμε την μαγιά που έχουμε ανακατέψει με το γάλα και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε - η ζύμη δεν πρέπει να γίνει πολύ μαλακή. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Έπειτα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και μπαχαρικά και ζυμώνουμε με το χέρι.
Αφήνουμε την ζύμη πάλι να ξεκουραστεί για 45 λεπτά κι έπειτα διαμορφώνουμε το στόλεν. Βάζουμε λαδόκολλα στην φόρμα μας, βάζουμε μέσα την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει λιγάκι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και το ψήνουμε για 45 λεπτά. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο αλείφουμε αμέσως με το καυτό βούτυρο και ρίχνουμε και την άχνη κατευθείαν. Όπως είναι ακόμη ζεστό, το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Το αφήνουμε 2-3 μέρες, το βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο και ξαναρίχνουμε άχνη.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο GreekMasa.gr 

*Σοκολατάκια με δαμάσκηνο και ξηρούς καρπούς
Υλικά
: 200 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι, 200 γρ. αμύγδαλο ή φουντούκι, 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 50 ml ρούμι, κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας σας, αμύγδαλο ή φουντούκι σκόνη ή σουσάμι ή ό,τι άλλο θέλετε για το γαρνίρισμα.

Εκτέλεση
: Μουλιάζουμε τα δαμάσκηνα στο ρούμι για μία ώρα (μέχρι μία μέρα).Ο χρόνος εξαρτάται και από τα ίδια τα δαμάσκηνα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Απλώνουμε τα αμύγδαλα ή φουντούκια σε ένα ταψί και καβουρδίζουμε για περίπου 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα πού και πού για να μην καούν. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πούδρα. Βάζουμε τα δαμάσκηνα στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (ή στο φούρνο μικροκυμάτων) και ρίχνουμε μέσα τα δαμάσκηνα και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Παίρνουμε με ένα κουταλάκι λίγο από το μείγμα στο χέρι μας και φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες, σε μέγεθος ενός μεγάλου φουντουκιού. Απλώνουμε σκόνη αμυγδάλου, σκόνη φουντουκιού ή σουσάμι σε ένα πιάτο και κυλάμε πάνω κάθε τρουφάκι για να καλυφτεί παντού εξωτερικά. Βάζουμε τα τρουφάκια στο ψυγείο να σφίξουν.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v