Φτιάξτε μόνοι σας γιορτινά γλυκά

Παραδοσιακά μελομακάρονα και κουραμπιέδες, η βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς και δύο ακόμα πρωτότυπα γλυκίσματα που θα στολίσουν το γιορτινό τραπέζι και θα κάνουν τους καλεσμένους να ζητούν κι άλλο…
Φτιάξτε μόνοι σας γιορτινά γλυκά
Δεν είναι η οικονομία του πράγματος αυτό που μας οδηγεί στο να φτιάξουμε μόνοι μας τα χριστουγεννιάτικα γλυκά φέτος, ούτε το γεγονός ότι δεν βρίσκουμε το «σωστό» ζαχαροπλαστείο που τα φτιάχνει όπως ακριβώς τα θέλουμε. Είναι οι λίγες αυτές ώρες δημιουργικής απασχόλησης που διώχνουν το στρες και μας βάζουν για τα καλά στο κλίμα των ημερών και το πώς μοσχοβολάει το σπίτι όταν ο φούρνος έχει πια ζεσταθεί. Είναι, δηλαδή, ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις Χριστούγεννα.

Gingerbread Μπισκότα
Τα κατεξοχήν γιορτινά μπισκότα, όπως είναι γνωστά στον δυτικό κόσμο, αλλά με ελληνικές πινελιές. Τα παιδιά θα τα λατρέψουν και θα στολίσουν με τον καλύτερο τρόπο το γιορτινό τραπέζι (συνταγή από: mikrikouzina.blogspot.com).
Τι θα χρειαστείτε:
Κουπ πατ σε σχήμα ανθρωπάκι (μικρές φόρμες που κόβουν τη ζύμη)
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. μαύρη ζάχαρη
¼ κούπας πετιμέζι
1 αυγό
½ κ. γ. τριμμένο γαρίφαλο
½ κ. γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κ. γ. τριμμένη κανέλλα
1 κ. γ. τριμμένο τζίντζερ (σκόνη)
½ κ. γ. σόδα
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
270 γρ. για όλες τις χρήσεις

για το στόλισμα
1 κούπα άχνη ζάχαρη
2 κ. σ. γάλα

Τι θα κάνετε:
Μέσα σε ένα μπωλ χτυπάτε για λίγα λεπτά με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το πετιμέζι. Προσθέτετε το αυγό μαζί με λίγο από το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα.
Συνεχίζετε με τους γάντζους του μίξερ -ή με το χέρι- και προσθέτετε τα μυρωδικά και το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεμένο με τη σόδα και το μπέκιν πάουντερ. Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς -σε πάνω κάτω αντιστάσεις- και ανεβάζετε τη σχάρα του φούρνου ψηλά. Ανοίγετε φύλλο με τα χέρια ή με πλάστη, πάχους μισού εκατοστού και κόβετε με κουπ πατ τα μπισκοτάκια σας. Όσο φύλλο μένει, το ξαναπλάθετε και κόβετε πάλι μπισκοτάκια. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί. Τοποθετείτε τα μπισκότα. Ψήνετε για 10 λεπτά στους 160 βαθμούς.

Παραδοσιακά μελομακάρονα
Μία φορά τον χρόνο τρώμε μελομακάρονα, ας τα απολαύσουμε τουλάχιστον στην παραδοσιακή τους εκδοχή, χωρίς επικάλυψη σοκολάτας ή γέμιση καρυδιών. Δείτε πώς θα φτιάξετε πεντανόστιμα μελομακάρονα (συνταγή από: www.yumyum.gr).
Τι θα χρειαστείτε:
2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. (κοφτή) κανελλογαρίφαλα (σε σκόνη)
1 κ.γ. (κοφτή) σόδα
1 νεροπότηρο αποτελούμενο από το χυμό: 3 μανταρινιών, 1 μέτριου λεμονιού και το υπόλοιπο πορτοκαλιών
το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 μέτριο λεμόνι και 1 μανταρίνι
1 κρασοπότηρο
1 φακελάκι baking powder
Περίπου 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), αν και μπορεί να μην το «πάρει» όλο
τριμμένο καρύδι για το στόλισμα

Για το σιρόπι:
2 νεροπότηρα ζάχαρη
3 νεροπότηρα νερό
1 νεροπότηρο μέλι

Τι θα κάνετε:
Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάτε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά. Εν συνεχεία, προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε για άλλα 5 λεπτά. Έπειτα βάζετε τα κανελλογαρίφαλα. Σε ένα νεροπότηρο (όμοιο μ΄αυτά που θα χρησιμοποιήσουμε παραπάνω) βάζετε τον χυμό από τα: μανταρίνι, λεμόνι, πορτοκάλι, διαλύετε μέσα τη σόδα και ρίχνετε τον χυμό στο μίγμα. Προσθέτετε το ξύσμα και το κονιάκ.

Τα ανακατεύετε όλα για λίγο (3-4 λεπτά) ώστε να ενωθούν τ΄ αρώματα. Τέλος, και αφού προσθέσετε το baking powder στο αλεύρι, το ρίχνετε και αυτό σιγά-σιγά στο μίγμα, έως ότου πετύχετε μια ζύμη μαλακή και απαλή που να στέκεται, αλλά να μην είναι πολύ σφιχτή.
Σ΄ αυτό το σημείο προθερμαίνετε τον φούρνο (ανοίγετε τον αέρα). Σ΄ ένα ταψί μεγάλο, βάζετε λαδόκολλα και πλάθετε τα μελομακάρονα στρόγγυλα ή μακρόστενα. Τα τοποθετείτε σε απόσταση το ένα από το άλλο. Μ΄ ένα μαχαιράκι, κάνετε το κλασικό σχέδιο με τα τετραγωνάκια, τραβώντας λοξές οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Τοποθετείτε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε στον αέρα για 40 με 45 λεπτά, στους 150 βαθμούς. Περιμένετε μέχρι να πάρουν αυτό το ωραίο και σκούρο -μα όχι πολύ- καφέ χρώμα.

Όσο ψήνονται ετοιμάζετε το σιρόπι. Βάζετε όλα τα υλικά (με τη σειρά που βλέπετε παραπάνω) σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και ξαφρίζοντας. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει λίγο, να γίνει δηλαδή χλιαρό. Βγάζετε το πρώτο ταψί από τον φούρνο (βάζετε το δεύτερο που έχετε ετοιμάσει προηγουμένως - ίσως και να χρειαστείτε λιγότερη ώρα τώρα, μιας και ο φούρνος είναι ήδη ζεστός, καλό θα ήταν δε να ψήσετε στους 140 βαθμούς, για 40 λεπτά). Χλιαρά και τα δυο όπως είναι αδειάζετε το σιρόπι σ΄ένα άλλο μεγάλο και βαθύ ταψί, και βάζετε τα μελομακάρονα μέσα να «τραβήξουν». T΄ αφήνετε 1-2 λεπτά από τη μια μεριά, και λίγο απ΄την άλλη. Στο τέλος, ή ανά ταψί, πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι.

Αφράτοι κουραμπιέδες
Αν λατρεύετε τους κουραμπιέδες, αυτή εδώ η ανατολίτικη συνταγή θα σας ενθουσιάσει γιατί οι κουραμπιέδες σας θα είναι πλούσιοι σε γεύση και άρωμα (συνταγή από: www.pastrychef.gr)
Τι θα χρειαστείτε:
180 γρ. ακαθάριστα αμύγδαλα, καβουρδισμένα & χοντροκομμένα
270 γρ. φυτική μαργαρίνη
270 γρ. βούτυρο
180 γρ. άχνη ζάχαρη
1/2 κούπα(ες) κονιάκ
1 πορτοκάλι, ξύσμα
1 στικ βανίλια
900 γρ. μαλακό αλεύρι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

για το πασπάλισμα:
ανθόνερο (προαιρετικά)
άχνη ζάχαρη

Τι θα κάνετε:
Καβουρδίζετε τα αμύγδαλα και κατόπιν τα χοντροκόβετε στο μπλέντερ ή με το γουδοχέρι. Στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπάτε τη μαργαρίνη, το βούτυρο και τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. Ξεκινάτε από την 1η σκάλα για 1 λεπτό κι ανεβάζετε την ταχύτητα μέχρι το 3, έτσι ώστε να ενσωματωθούν καλά και σταδιακά όλα τα υλικά. Προσθέτετε το κονιάκ, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τη βανίλια έτσι ώστε να αναμειχθούν καλά.

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε καλά το αλεύρι και προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε πρόχειρα με ένα πιρούνι. Κατεβάζετε ταχύτητα στο μίξερ και ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι στο μείγμα –όσο πάρει. Ρίχνετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα κι ανακατεύετε να πάνε παντού. Η ζύμη που έχει προκύψει, θα πρέπει να είναι αφράτη και να μην κολλά.

Αλευρώνετε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας και μεταφέρετε τη ζύμη εδώ. Τη δουλεύετε λιγάκι για να ζεσταθεί και να γίνει πιο εύπλαστη. Με τον πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα κόβετε δίσκους. Μπορείτε ακόμη να πλάσετε με τα χέρια μπαλάκια και να τα πατήσετε (σαν μπιφτεκάκια), ώστε να θυμίζουν cookies.
Τοποθετείτε τους άψητους κουραμπιέδες σε ταψί, το οποίο έχετε καλύψει με λαδόχαρτο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25'-30', ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος που έχετε δώσει στις μπουκιές σας. Οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι όταν πάρουν ένα ανοιχτό ξανθό χρώμα. Δεν το παρακάνετε, όμως, με το ψήσιμο, γιατί θα σκληρύνουν πολύ.

Αφού ψήσετε την πρώτη φουρνιά προχωράτε με το δεύτερο ταψί, φροντίζοντας να το αφήσετε 3'-4' λιγότερο χρόνο, διότι ο φούρνος είναι ήδη πολύ ζεστός και στην κατάλληλη θερμοκρασία. Αν λοιπόν ψήσατε την πρώτη δόση των κουραμπιέδων για 25', έχετε το νου σας να αφήσετε την δεύτερη δόση γύρω στα 20'-22'.
για το πασπάλισμα:
Αφήνετε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν λιγάκι και τους ραντίζετε με ανθόνερο. Κατόπιν τους «ρολάρετε» μέσα σε ένα μπολάκι που έχετε μπόλικη άχνη.

Βασιλόπιτα σε μορφή κέικ
Στους περισσότερους δεν αρέσει πολύ η βασιλόπιτα γιατί τους φαίνεται σαν βαρετό τσουρέκι. Η συγκεκριμένη συνταγή όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως παραδοσιακή βασιλόπιτα, γιατί περιέχει μαστίχα και ανθόνερο που δίνουν υπέροχο άρωμα και γεύση (συνταγή από: argiro.gr).

Τι θα χρειαστείτε:
1 φλ. αγελαδινό βούτυρο
1½ φλ. ζάχαρη
6 αυγά
1 φλ. χλιαρό φρέσκο γάλα
1 φλ. ελληνικού καφέ ανθόνερο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα
1/2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 λεμόνι (ξύσμα)
4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. αμύγδαλα αλεσμένα, με τη φλούδα τους

Τι θα κάνετε:
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, ώσπου να «κρεμώσει» και να ασπρίσει. Ρίχνετε έναν-έναν τους κρόκους, και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, τη μαστίχα, το ανθόνερο, το χυμό, το γάλα και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ. Τέλος ρίχνετε τα αμύγδαλα και τα ασπράδια, αφού τα χτυπήσετε σε μαρέγκα. Τα διπλώνετε απαλά στη ζύμη και ανακατεύετε με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βουτυρώνετε και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί 30 εκ και αδειάζετε μέσα το μείγμα.
Ψήνετε για 50΄ στους 170°C, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει η βασιλόπιτα από τα τοιχώματα του ταψιού.

Χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο κέικ
Από το γιορτινό τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα σοκολατένιο γλυκό, το οποίο θα ενθουσιάσει όσους δεν προτιμούν τα υπόλοιπα. Το συγκεκριμένα περιλαμβάνει δύο ειδών σοκολάτες και ξερά φρούτα (συνταγή από: www.driskas.com).
Τι θα χρειαστείτε:
250 γραμ. κουβερτούρα
250 γραμ. λευκή σοκολάτα
12 ξερά βερίκοκα
10 χουρμάδες
2 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
½ φλιτζάνι ζάχαρη
6 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
Βούτυρο και αλεύρι για το ταψί

Τι θα κάνετε:
Ψιλοκόβετε ή τρίβετε την κουβερτούρα και τη λευκή σοκολάτα.
Βγάζετε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και από τα βερίκοκα (αν έχουν) και τα ψιλοκόβετε. Τρίβετε την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα στο πολυμίξερ.
Χτυπάτε τα ασπράδια για 4-5 λεπτά και όταν αφρατέψουν ρίχνετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα άλλα 5 λεπτά μέχρι να γίνουν αρκετά σφιχτή μαρέγκα.

Ρίχνετε στη μαρέγκα σταδιακά την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα, ανακατεύετε με απαλές κινήσεις και ρίχνετε στη συνέχεια τις δύο σοκολάτες. Τέλος, προσθέτετε τα ξερά φρούτα και συνεχίζετε να ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ταψί 20 εκατοστών, αδειάζετε το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 40 λεπτά περίπου. Όταν ψηθεί, το αφήνετε να κρυώσει για να μπορέσετε να το κόψετε σε μερίδες. Πριν το σερβίρετε, το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v