Πλήρες μενού για το γιορτινό σας τραπέζι

Ετοιμάστε για τους αγαπημένους σας ένα πλούσιο εορταστικό γεύμα, με πέντε πιάτα και πολύ μεράκι, ακολουθώντας «δοκιμασμένες» συνταγές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές των πιο γκουρμέ εστιατορίων.
Πλήρες μενού για το γιορτινό σας τραπέζι
Δεν είναι δύσκολο να ετοιμάσετε ένα γιορτινό γεύμα όμοιο με αυτό που θα απολαμβάνατε αν βρισκόσασταν σε κάποιο γκουρμέ εστιατόριο. Είναι, όμως, απείρως οικονομικότερο, με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και με την διασφάλιση ότι θα καλύψει τα γούστα όλης της παρέας. Βάζουμε τις συνταγές –βάλτε το κρασί και το μεράκι!

Σαλάτα με σπανάκι, σπόρους και ρόδι
Δροσερή, απόλυτα θρεπτική και γεμάτη βιταμίνες, η σαλάτα αυτή αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα για ένα λουκούλλειο γεύμα –όπως οι ημέρες το επιβάλλουν.
Τι θα χρειαστείτε:
400 – 500 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού
1 ματσάκι ρόκα
Τους καρπούς από ένα ρόδι (υπάρχουν καθαρισμένοι στο σούπερ μάρκετ)
2 κουταλιές της σούπας καθαρισμένους ηλιόσπορους
1 κουταλιά σούπας μπαλσάμικο ξύδι
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Τριμμένη παρμεζάνα (όση εσείς θέλετε)
αλάτι, άσπρο πιπέρι

Τι θα κάνετε:
Πλένετε πολύ προσεχτικά τα φύλλα του σπανακιού και της ρόκας ώστε να καθαρίσουν καλά χωρίς να σπάσουν. Τα αφήνετε να στεγνώσουν και τα βάζετε σε σαλατιέρα. Kαθαρίζετε το ρόδι και κρατάτε τα σπόρια (αν δεν τα έχετε αγοράσει καθαρισμένα). Τα προσθέτετε στη σαλάτα μαζί με τους ηλιόσπουρους. Ανακατεύετε σε βαζάκι καλά το ξύδι, το αλάτι, το λάδι και το πιπέρι και περιχύνετε τη σαλάτα. Πασπαλίζετε με την χοντροτριμμένη παρμεζάνα.

Ελιόπιτα
Μία πανεύκολη και ελαφριά πίτα που θα ικανοποιήσει τους ουρανίσκους, χωρίς όμως να σας «βαρύνει» πριν τα επόμενα πιάτα. Μπορεί, μάλιστα, να λειτουργήσει αντί ψωμιού.
Τι θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι λάδι (ηλιέλαιο)
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι πορτοκαλάδα (με ανθρακικό ή χυμό φρέσκο)
ελιές (1 πιάτο βαθύ)
δυόσμο
κρεμμύδι

Τι θα κάνετε:
Βγάζετε το κουκούτσι από τις ελιές, τις κόβετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τον δυόσμο. Ενώνετε το αλεύρι με το λάδι, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε καλά. Λαδώνετε ένα ταψί, απλώνετε εκεί το μίγμα και ψήνετε στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Σούπα βελουτέ με κολοκύθα και καλαμπόκι
Ο καλύτερος τρόπος να προετοιμάσετε το στομάχι πριν το κρέας είναι με μία ελαφριά αλλά πεντανόστιμη σούπα λαχανικών. Έχουμε δοκιμάσει και σας προτείνουμε την παρακάτω συνταγή:
Τι θα χρειαστείτε (6 άτομα):
1 κιλό από το ψαχνό μιας κίτρινης κολοκύθας
5 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
2 τριμμένα κρεμμύδια
2 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
2 κούπες καλαμπόκι κονσέρβας στραγγισμένο
Μισή κούπα λευκό γλυκό κρασί
1 κούπα κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού σαφράν
3 κούπες ζωμό λαχανικών

Τι θα κάνετε:
Καθαρίζετε μία μεγάλη κολοκύθα και παίρνετε 1 κιλό από το «ψαχνό» της, το οποίο κόβετε σε κύβους ίδιου μεγέθους (μην πετάξετε το «δοχείο» της κολοκύθας). Βάζετε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι, την κολοκύθα, το καλαμπόκι, τις πατάτες και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, σαφράν και τον ζωμό λαχανικό και βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθούν όλα καλά.
Στο τέλος αλέθετε την σούπα στο multi και -αν θέλετε την τοποθετείτε στην άδεια κολοκύθα- προσθέτετε κρέμα γάλακτος.

Κατσικάκι με αρωματική σάλτσα μουστάρδας
Η στιγμή που όλοι οι συνδαιτυμόνες περιμένουν είναι αυτή του κυρίως πιάτου. Φέτος προτείνουμε να πρωτοτυπήσετε και αντί της παραδοσιακής γαλοπούλας (η οποία, κακά τα ψέματα, σε λίγους αρέσει πραγματικά) να ετοιμάσετε πεντανόστιμο κατσικάκι στον φούρνο, το οποίο μπορείτε να σερβίρετε με πουρέ πατάτας. Αν πάλι επιμένετε στην γαλοπούλα, ωραιότατη συνταγή θα βρείτε στα Σχετικά Άρθρα –στα δεξιά της σελίδας.
(συνταγή από icookgreek.com)
Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 6 μερίδες):
2 μπούτια από κατσίκι -γύρω στα 1 κιλό το καθένα
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
φρεσκοτριμμένο αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα μουστάρδας
2 κουταλιές ψιλοκομμένη κάππαρη
1 μεγάλη κουταλιά μουστάρδα
2 κουταλάκια ξίδι από λευκό κρασί
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
6 κουταλιές από διάφορα ψιλοκομμένα αρωματικά: μαϊντανός, θυμάρι και δεντρολίβανο
160 ml ελαιόλαδο

Για τον πουρέ
6 μικρές πατάτες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
150ml φρέσκου γάλακτος (μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο, ανάλογα με το πόσο θα «πιούν» οι πατάτες)
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Λίγο άνηθο

Τι θα κάνετε:
Ξεκινώντας από την σάλτσα, αναμειγνύετε την κάππαρη, τη μουστάρδα, το ξίδι, το σκόρδο και τα αρωματικά χόρτα και προσθέτετε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο ενώ χτυπάτε με πιρούνι. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 °C.

Βάζετε τα δύο μπούτια σε ταψί και τα σκίζετε με τη λεπίδα ενός μαχαιριού σε διάφορα σημεία. Βάζετε στις σχισμές το δεντρολίβανο και το σκόρδο. Αλείφετε τα μπούτια με τη σάλτσα μουστάρδας και το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε για τουλάχιστον 1 ώρα και 30΄, αλείφοντας συχνά το κρέας με το ζουμί που βγαίνει στο ταψί. Το σερβίρετε αφού περιχύσετε το κρέας με τη σάλτσα μουστάρδας.

Ετοιμάζοντας τον πουρέ
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις χοντροκόβετε, τις βράζετε καλά και τις στραγγίζετε. Σβήνετε το μάτι και αρχίζετε να τις λιώνετε με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο του πουρέ και προσθέτετε το βούτυρο ανακατεύοντας καλά. Εν τω μεταξύ έχετε βράσει το γάλα και, μετά το βούτυρο, το προσθέτετε και αυτό λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς (θα καταλάβετε με το μάτι πόσο γάλα θα χρειαστεί). Όταν ο πουρές είναι ουσιαστικά έτοιμος προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και λίγο άνηθο για δροσερή γεύση.

Χριστουγεννιάτικο γλυκό με σοκολάτα και ξερά φρούτα
Η δεύτερη μεγάλη στιγμή που όλοι περιμένουν στο εορταστικό τραπέζι είναι αυτή τη γλυκού. Εκπλήξτε τους με μία λαχταριστή, σοκολατένια ιδέα που ανακαλύψαμε στο tastefull.gr. Η συνταγή είναι ιταλικής προέλευσης και το γλυκό εμφανισιακά θα μοιάζει με μικρούς κορμούς.
Τι θα χρειαστείτε:
200γρ καρύδια σπασμένα
100γρ καρύδια ολόκληρα (σε πεταλούδες)
200 γρ σύκα ξερά σε μικρά κομμάτια
200γρ χουρμάδες σε μικρά κομμάτια
150γρ γλυκό πορτοκάλι σουρωμένο από το σιρόπι και κομμένο σε κυβάκια ή γλασέ από το ζαχαροπλαστείο
150γρ γλυκό λεμόνι (ή νεράντζι ή κουμ κουατ ή περγαμόντο) σουρωμένο από το σιρόπι και κομμένο σε κυβάκια
1 κουταλιά γλυκού κανέλα
1/2 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο
1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
200γρ σοκολάτα κουβερτούρα
Για την καραμέλα: 200γρ ζάχαρη με 2 κουταλιές σούπας νερό να γίνει χρυσό σιρόπι

Τι θα κάνετε
Ανακατεύετε όλα τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα, την οποία έχετε βάλει σε πολύ χαμηλή φωτιά να διατηρείται ζεστή και να ζεστάνει το μίγμα. Σε τηγάνι, σε πολύ δυνατή φωτιά, βάζετε να λειώσει η ζάχαρη με το νερό, μέχρι να γίνει χρυσό σιρόπι. Ρίξτε το στο ζεστό μίγμα και ανακατέψτε αμέσως να σκορπιστεί καλά.

Έπειτα, λειώνετε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και την προσθέτετε στο ζεστό μίγμα.

Ανακατεύετε πολύ καλά. Σβήνετε τη φωτιά. Βγάζετε την κατσαρόλα από το μάτι.
Παίρνετε το 1/4 της ποσότητας και το βάζετε σε ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης για να το κάνετε ρολό (δεν είναι τόσο ζεστό για να λειώσει η μεμβράνη, μην φοβάστε). Πιέστε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά όσο η σοκολάτα είναι μαλακή. Έτσι όταν θα κόψετε σε φέτες, θα βγαίνουν συμπαγείς και δεν θα διαλύονται. Τυλίξτε καλά με τη μεμβράνη και αφήστε στην άκρη. Επαναλάβετε το ίδιο για τα άλλα 3 κομμάτια.

Βάλτε στο ψυγείο τους μικρούς κορμούς να παγώσουν. Μετά μπορείτε να τους τυλίξετε σε ζελατίνα, σαν καραμελίτσες και να τους διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τους καταβροχθίσετε.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v