5… τραγανές συνταγές με ξηρούς καρπούς

Αφράτη καρυδόπιτα, λαχταριστά γλυκίσματα φουντουκιού, ευφάνταστα κέικ με ξηρούς καρπούς και αλμυρά πιάτα με γεύση από… Αίγινα: Το μενού σήμερα έχει μπουκιές με ξηρούς καρπούς, και έχουμε συγκεντρώσει πέντε συνταγές για να ψηθείτε.
5… τραγανές συνταγές με ξηρούς καρπούς
Είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, θρεπτικά ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Εντάξει, τα παραπάνω είναι αρκετοί λόγοι για να μας πείσουν ότι πρέπει να εντάξουμε τους ξηρούς καρπούς στο διαιτολόγιό μας. Αλλά αν τους συνδυάσουμε με λαχταριστές συνταγές, γλυκές και αλμυρές, δεν θα «πρέπει» απλώς. Θα ανυπομονούμε να τους γευτούμε.

Οι συνταγές που ακολουθούν καλύπτουν τα γούστα κάθε ουρανίσκου και κάθε ώρας της ημέρας. Είτε θέλετε ένα γευστικό κέικ με φουντούκια για να απολαμβάνετε μαζί με τον καφέ σας, είτε έναν γλυκό πειρασμό για επιδόρπιο, που μπορείτε να φτιάξετε μέσα σε λίγα λεπτά με τα πιο οικονομικά υλικά, είτε ακόμη και ευφάνταστα κυρίως πιάτα με κοτόπουλο και φιστίκια Αιγίνης, διαλέξτε μία από τις παρακάτω προτάσεις και καλή σας (ξηρή) όρεξη.

*Καρυδόπιτα

Υλικά (για ένα μεγάλου μεγέθους ταψί):
30 κουτ.σούπας γεμάτες καρύδι, 20 αβγά, 20 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά (ή 10 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά και 10 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό), 20 κ.σ. ζάχαρη, ½ φλυτζ. του καφέ κονιάκ, 1 κ. γ. σόδα, ξύσμα ενός λεμονιού, χυμό μισού λεμονιού, ½ κ. γ. κανέλα, 1/4 κ. γ. γαρύφαλλο
Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό, 4 ποτήρια του νερού ζάχαρη

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών για να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη σε άλλο μπολ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το τριμμένο παξιμάδι (ή το μείγμα παξιμαδιού- σιμιγδαλιού), το ξύσμα, το χυμό του λεμονιού, το κονιάκ μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα (η σόδα δε διαλύεται εντελώς), την κανέλα και το γαρύφαλλο. Στο σημείο αυτό σταματάμε να χρησιμοποιούμε το μίξερ.
Προσθέτουμε στο μείγμα τη μαρέγκα τμηματικά ανακατεύοντας με το χέρι και ανασηκώνοντας το μείγμα από κάτω προς τα πάνω (εδώ είναι και το… δύσκολο κομμάτι της συνταγής). Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο και πασπαλισμένο με τριμμένο παξιμάδι ταψί. Ψήνουμε χαμηλά στο φούρνο (που είναι ήδη προθερμασμένος στους 200 βαθμούς) – όχι στον αέρα-, για 40 - 45 λεπτά. Μετά τα 15 πρώτα λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 8 λεπτά (το χρόνο τον μετράμε από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός). Περιχύνουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι. Το χρησιμοποιούμε όλο. Μπορούμε να το σκεπάσουμε με σαντιγί και να το πασπαλίσουμε με καρύδια.
-Την συνταγή εντοπίσαμε στο GreekCook.gr 

*Κέικ με ρόδι και φιστίκια

Υλικά:
2 φλ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3/4 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική ή 1/2 φλ. καστανή ζάχαρη, 2,5 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1 φλ. πολτοποιημένες μπανάνες (2-3 μπανάνες), 1/3 φλ. φυτικό βούτυρο (λιωμένο) ή λάδι , 1/3 φλ. γάλα, 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο, 1/2 φλ. φιστίκια Αιγίνης άψητα και καθαρισμένα (σπασμένα σε μεγάλα κομμάτια), 1 φλ. σπόρια ροδιού, σπόρια ροδιού για το γαρνίρισμα, φιστίκια Αιγίνης για το γαρνίρισμα.

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Καθαρίζουμε το ρόδι μέσα σε μια λεκάνη με νερό και βγάζουμε τα σπόρια αφαιρώντας από πάνω τους τη λευκή σάρκα του φρούτου. Χρειαζόμαστε 1 φλ. σπόρια. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα μικρότερο μπολ ανακατεύουμε τη μπανάνα, το λάδι, το γάλα και τα αβγά κι έπειτα τα ρίχνουμε όλα μαζί στην μεγάλη λεκάνη. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα ρόδια και τα φιστίκια μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Ρίχνουμε στη φόρμα για κέικ κι αν θέλουμε γαρνίρουμε από πάνω με επιπλέον ρόδια και φιστικάκια. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν κάνουμε τη δοκιμή με το μαχαίρι και βγαίνει καθαρό. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά το αφαιρούμε από τη φόρμα.
-Την συνταγή εντοπίσαμε στο LoveCooking.gr 

*Πάστα φλώρα με ξηρούς καρπούς

Υλικά (για 6 μερίδες):
Για την βάση θα χρειαστείτε 225 γρ. αλεύρι, 150 γρ. κομμένο κύβους βούτυρο, 4κ.σ. κορν φλάουρ, 110γρ. ζάχαρη, ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή μία βανιλίνη).

Για την γέμιση θα χρειαστείτε 120 γρ. χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς (ωμά αμύγδαλα ή φουντούκια ή βραζιλιάνικα καρύδια κλπ), 50γρ. βούτυρο, 20γρ. ζάχαρη, 1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες), 2κ.σ. γάλα, 1 ½ κούπα μαρμελάδα της επιλογής σας.

Εκτέλεση:
Βουτυρώνετε ένα ταψάκι 15x25 ή μια μικρή ταρτιέρα. Βάζετε σε μπολ όλα τα υλικά για την βάση της πάστα φλώρα και τα τρίβετε με τα χέρια σας, να γίνουν ψίχουλα. Απλώνετε τη ζύμη στη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Τη σκεπάζετε και την βάζετε στο ψυγείο για 20 περίπου λεπτά να σφίξει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζετε σε κατσαρολάκι τα υλικά για την γέμιση, εκτός της μαρμελάδας. Τα βάζετε στη φωτιά, ανακατεύοντας, να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη. Κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Βγάζετε τη βάση από το ψυγείο και απλώνετε την μαρμελάδα. Από πάνω απλώνετε τους ξηρούς καρπούς και ψήνετε την πάστα φλώρα στο φούρνο για 30 λεπτά.
-Την συνταγή εντοπίσαμε στο Radicio.com 

*Κοτόπουλο γεμιστό με φιστίκια Αιγίνης

Υλικά (για 4 μερίδες):
1/2 φλιτζανιού τυρί φέτα (λιωμένη πουρέ), 1/2 φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης (χοντροκομμένα), 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 στήθη κοτόπουλου (ανοιγμένα απλωτά και χτυπημένα να είναι λεπτά), 2 κ.γ. πάπρικα, 4 κόκκινες πιπεριές. αλάτι και πιπέρι, 1/4 φλιτζανιού λευκό κρασί, 1/4 φλιτζανιού ζωμός κότας, 2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένο), 1/4 φλιτζανιού στραγγιστό γιαούρτι, 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, 1 κ.γ. θυμάρι (ψιλοκομμένο), 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας (ή τριμμένη μαστίχα)

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τη μισή φέτα, τα φιστίκια και 2 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν μια παχιά πάστα. Απλώνουμε τα στήθη κοτόπουλου, πασπαλίζουμε με την πάπρικα, τοποθετούμε τις ψητές κόκκινες πιπεριές και από πάνω απλώνουμε το μίγμα που φτιάξαμε. Τυλίγουμε το κοτόπουλο γύρω από τη γέμιση και το δένουμε ή τοτοποθετούμε οδοντογλυφίδες. Αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε λίγο λάδι (1 κουταλιά) σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ψήνουμε από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει (περίπου 2-4 λεπτά ανά πλευρά). Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κρασί στο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε, βγάζουμε το κοτόπουλο και το σβήνουμε με αυτό. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και το σκόρδο και το αφήνουμε να πάρει βράση. Σιγοβράζουμε χαμηλώνοντας το μάτι στο μισό. Προσθέτουμε το γιαούρτι, την υπόλοιπη φέτα, το ξύσμα λεμονιού, το θυμάρι, το λικέρ μαστίχας και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για λίγα ακόμη λεπτά και βγάζουμε από τη φωτιά. Συνοδεύεται ιδανικά με ριζότο με σαφράν.
-Την συνταγή εντοπίσαμε στο e-Syntages.gr 

*Σοκολατένιος πειρασμός με φουντούκια

Υλικά
Για τη βάση θα χρειαστούμε: 1 πακέτο πτι μπερ, 1/2 κούπα φουντούκια αλεσμένα, 1 κούπα μαργαρίνη λιωμένη, 1 βανίλια
Για την επικάλυψη θα χρειαστούμε: 60 γρ. μαργαρίνη, 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 1/2 κούπα κρέμα φουντουκιού (μερέντα, νουτέλα κ.τ.λ.), 1 ½ κούπα χοντροκομμένα φουντούκια

Εκτέλεση:
Στρώνουμε με λαδόκολλα ταψάκι 30x35, έτσι ώστε να εξέχει 2 εκ. από κάθε άκρη. Σε μπολ ανακατεύουμε τα πτι μπερ αλεσμένα στο multi, τη μισή κούπα αλεσμένα φουντούκια, τη μαργαρίνη λιωμένη και τη βανίλια. Τα στρώνουμε στο ταψάκι και πατάμε καλά να στρωθούν ομοιόμορφα.
Σε κατσαρολάκι ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά τη μαργαρίνη με τη σοκολάτα, το ζαχαρούχο γάλα και την κρέμα φουντουκιού μέχρι να λιώσουν και να πήξουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στο μίγμα σοκολάτας τα χοντροκομμένα φουντούκια. Στρώνουμε το μίγμα σοκολάτας πάνω στο μίγμα μπισκότων και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και στερεοποιηθεί. Κόβουμε το γλύκισμα σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
-Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v