4 συνταγές για λαχταριστά cookies

Ξέρετε ότι για το τέλειο μπισκότο δεν χρειάζεται απαραίτητα μίξερ; Ότι μπορεί να είναι έτοιμο σε μόλις 15 λεπτά; Ότι υπάρχουν και αλμυρά cookies για περισσότερη… πρωτοτυπία; Αυτά και ακόμα περισσότερα στις συνταγές που ακολουθούν.
4 συνταγές για λαχταριστά cookies
Ποιος δεν λατρεύει τα μπισκότα, τα αφράτα, τραγανά, γεμιστά ή μη, με σοκολάτα ή με ξηρούς καρπούς, βουτηγμένα στο γάλα ή στο τσάι, για πρωινό ή για σνακ όταν θέλουμε κάτι γλυκό;

Και τι καλύτερο από το να φτιάχνουμε μόνοι μας τα δικά μας, ολόφρεσκα μπισκότα με τα πιο υγιεινά υλικά; Οι παρακάτω συνταγές αποτελούν μία καλή βάση για να πάρετε μία πρώτη ιδέα και να δημιουργήσετε έπειτα μόνοι σας τις δικές σας λαχταριστές παραλλαγές.

Chocolate chip cookie
(συνταγή από: foodjunkie.eu)
Τι θα χρειαστούμε:
2 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι (περίπου 240 γρ.)
2 φλιτζάνια σκληρό αλεύρι (περίπου 240 γρ.)
1 και 1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 και 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι ιωδιούχο
300γρ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
280 γρ. καστανή ζάχαρ
230γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 μεγάλα αβγά
2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
453γρ. σοκολάτα ή κομματάκια σοκολάτας τουλάχιστο 60% κακάο

Τι θα κάνουμε:
Κοσκινίζουμε τα αλεύρια με τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν σε ένα μπολ. Με μίξερ χειρός (ή μεγάλο) χτυπάμε το βούτυρο με τις ζάχαρες μέχρι να γίνουν πολύ άσπρα και αφράτα, περίπου 5 λεπτά. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθούν πρώτα στο μίγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Ρίχνουμε και τη βανίλια.

Μειώνουμε την ταχύτητα στο χαμηλό και προσθέτουμε το μίγμα αλευριού μέχρι να ανακατευτεί με τα άλλα υλικά, 5-10 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε και τα κομματάκια σοκολάτας φροντίζοντας με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν, χωρίς να σπάσουν. Καλύπτουμε τη ζύμη πολύ καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 24 ώρες.

Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Καλύπτουμε μια λαμαρίνα ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή ματ σιλικόνης.
Παίρνουμε με το κουτάλι λίγη-λίγη ζύμη και ζυγίζουμε μπάλες 100γρ, που δίνουν cookies 12 εκ σε διάμετρο. Τοποθετούμε έξι από αυτές τις μπάλες πολύ αραιά πάνω στη λαμαρίνα, γιατί θα απλώσουν με το ψήσιμο.

Αν κάποια κομμάτια σοκολάτας περισσεύουν πολύ από τη ζύμη τα σπρώχνουμε μέσα, για να πάρουν καλύτερο σχήμα με το ψήσιμο τα cookies.
Ψήνουμε μέχρι να γίνουν χρυσαφιά γύρω-γύρω, αλλά να είναι ακόμη μαλακά, για 18-20 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να κρυώσουν πριν τα απολαύσουμε.

Cookies τριπλής σοκολάτας
(συνταγή από inews.gr)
Τι θα χρειαστούμε:
90γρ. σοκολάτα γάλακτος
90γρ. λευκή σοκολάτα
300γρ. σοκολάτα υγείας (το λιγότερο 70% περιεκτικότητα σε κακάο)
90γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, σε κύβους
1κ.γ. άρωμα βανίλιας
150γρ. καστανή ζάχαρη
150γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1φλ. φιστίκια μακαντέμια κομμένα στη μέση

Τι θα κάνουμε:
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε 200γρ. από τη σοκολάτα υγείας σε κομματάκια και την προσθέτουμε στο μπολ. Ψιλοκόβουμε την υπόλοιπη σοκολάτα υγείας και την λιώνουμε σε μπεν μαρί.

Βγάζουμε τη σοκολάτα από τη φωτιά και την προσθέτουμε στο βούτυρο, το άρωμα βανίλιας και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε μέσα τα μισά από τα κομμάτια σοκολάτας υγείας, τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή και τα φιστίκια και ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε δύο ταψιά με χαρτί ψησίματος και με ένα κουτάλι αδειάζουμε 12 κομμάτια από το μείγμα πάνω τους. Ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά μέχρι να «σφίξουν» ελαφρά, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε.

Cookies με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς
(συνταγή από sintagoulis.gr)
Τι θα χρειαστούμε:
2 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/3 κ.γ. αλάτι
1/2 φλ. μαργαρίνη
3/4 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
2 αυγά
1 κ.γ. βανίλια
300 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
1 φλ. ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί (φουντούκια, αμύγδαλα και κάσιους, όλα ανάλατα)

Τι θα κάνουμε:
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλέυρι, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνουμε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και τη μαύρη ή καστανή ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο (αν δεν έχουμε μίξερ τα χτυπάμε με το χέρι). Προσθέτουμε και τα αυγά ένα-ένα ανακατεύοντας, και στη συνέχεια τη βανίλια, και ανακατεύουμε πάλι.
Ρίχνουμε αργά στο μείγμα το αλεύρι και "δουλεύουμε" τη ζύμη. Προσθέτουμε τα κομμάτια της κουβερτούρας και τους ξηρούς καρπούς.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού φτιάχνουμε μπισκότα και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180 για 10'-20' ανάλογα με το φούρνο.

Αλμυρά cookies με μυρωδικά και τυρί τσένταρ
(συνταγή από: sintagespareas.gr)
Τι θα χρειαστούμε:
170 γρ. βούτυρο
170 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
1 αυγό χτυπημένο
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
½ κουτ. σούπας μουστάρδα σε σκόνη
1 πρέζα πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή)
1 πρέζα τριμμένο θυμάρι
1 κουτ. γλυκού ξερό σχοινόπρασσο ή εστραγκόν

Τι θα κάνουμε:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο τσένταρ και τα χτυπημένα αυγά έως ότου ομογενοποιηθούν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τη μουστάρδα, την πάπρικα, το αλάτι και τα μυρωδικά και το συμπληρώνουμε στο μίγμα του βούτυρου και τσένταρ.

Ζυμώνουμε, πλάθουμε ένα μπαστούνι σε μέγεθος πούρου και το κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. Τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί τις φέτες πατώντας τις ελαφρά για να σχηματιστούν τα cookies και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, έως ότου κρυώσουν και σταθεροποιηθούν.

Τα ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v