Μυρωδάτες πατάτες φουρνιστές “with a twist”, ρεβιθοκεφτέδες με πράσο, vegetarian μουσακάς και απολαυστική σαλάτα κινόα. Ποιος είπε ότι η χορτοφαγική κουζίνα δεν είναι ενδιαφέρουσα;
Παλαιότερο των 360 ημερών
Δεν είναι ανάγκη να είσαι χορτοφάγος για να εκτιμήσεις ένα καλό vegetarian πιάτο. Η αποτοξίνωση από το κρέας που καταναλώνουμε κάθε μέρα, η υψηλή διατροφική αξία των λαχανικών και των οσπρίων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη χορτοφαγική κουζίνα, αλλά και οι μοναδικές γεύσεις που προκύπτουν από τους σωστούς συνδυασμούς είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι συνταγές που ακολουθούν θα συγκαταλέγονται πολύ σύντομα στις αγαπημένες σας. Βάζετε στοίχημα;
Εκτέλεση: Πλένουμε τις πατάτες καλά όπως είναι με την φλούδα και τις κόβουμε. Κάνουμε το ίδιο και για το μήλο. Καθαρίζουμε και το καρότο και το κόβουμε σε λωρίδες. Καθαρίζουμε και κόβουμε και το κρεμμύδι σε κομμάτια όπως στην ντοματοσαλάτα και το σκόρδο σε λωρίδες.
Τα βάζουμε όλα σε ένα ταψάκι και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε και λίγο νερό. Ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε να ψηθούν στους 220 βαθμούς πάνω κάτω για καμιά ωρίτσα ώσπου να γίνουν. Κατά καιρούς τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε αν χρειαστεί κι άλλο νερό. Σερβίρουμε με λίγες σταγόνες λεμόνι, και ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
Εκτέλεση: Χτυπάμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν πολτός. Σε μία κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με τον άνηθο και το πράσο. Μόλις μαλακώσουν τα ρίχνουμε στο πολτό των ρεβυθιών μας και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να έχουμε ένα καλοδεμένο μείγμα. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα σε τηγάνι με ζεστό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν.
Για το ντρέσινγκ: 1/4 φλ. ελαιόλαδο 1/4 κ.γ. αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Ελάχιστο λιωμένο σκορδάκι
Εκτέλεση: Βάζουμε το κινόα για 5 λεπτά σε κρύο νερό. Ξεπλένουμε καλά δύο φορές και σουρώνουμε. Το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα με νερό κι αλάτι. Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μεταξύ ατμοβράζουμε τα καρότα και τα πράσινα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν (όχι πολύ -περίπου 5 λεπτά) και ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Κόβουμε τη ντομάτα σε κυβάκια και την ανακατεύουμε με τα μυρωδικά και τα κυβάκια του αγγουριού και τα υπόλοιπα υλικά.
Σε ένα γυάλινο βαζάκι χτυπάμε τα συστατικά για το ντρέσινγκ μέχρι να ανακατευτούν καλά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Καλύπτουμε και βάζουμε τη σαλάτα για λίγη ώρα στο ψυγείο πριν το σερβίρουμε.
Υλικά: Ζύμη για τάρτες 2 κ.σ. ελαιόλαδο 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες 500 γρ. διαφόρων ειδών μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες 1/2 φλ. γάλα 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος 3 μεγάλα αβγά Λίγο μοσχοκάρυδο Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1,5 φλ. τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο. Αλείφουμε σε ένα στρογγυλό πυρέξ λίγο βούτυρο κι από πάνω στρώνουμε καλά τη ζύμη, φροντίζοντας να σκεπάζει και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας για λίγο μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τα υγρά τους. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά και τα μανιτάρια αποκτήσουν ένα σκούρο χρυσοκαφέ χρώμα, περίπου δηλαδή σε ένα 10λεπτο, είναι έτοιμα και τα αφαιρούμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το μισό από το μείγμα πάνω στη ζύμη και απλώνουμε ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με το μισό τυρί και στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα από πάνω. Πασπαλίζουμε και με το υπόλοιπο τυρί.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αβγά, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε πάνω από την τελευταία στρώση τυριού και μεταφέρουμε στο φούρνο, ψήνοντας μέχρι να πήξει στο κέντρο, 30-35 λεπτά.
Χορτοφαγικός (AKA νηστίσιμος) μουσακάς (από τον Συνταγούλη)
Εκτέλεση: Τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες, αφού τις έχουμε κόψει σε ροδέλες και τις στρώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Έπειτα, τεμαχίζουμε σε μικρά κομματάκια τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο όπου τσιγαρίζουμε ήδη το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε 1-2 λεπτά, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ. Τέλος, ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ διαλυμένο σε 1/2 κούπα νερό, τον μαϊντανό, τα αρωματικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.
Φτιάχνουμε τον πουρέ πατάτας βράζοντας 1200ml νερό περίπου και όταν πάρει γερή βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες πατάτες ανακατεύοντας διαρκώς. Παράλληλα, ζεσταίνουμε ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον πουρέ και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβωλιάσει. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και σιγοβράζουμε έως ότου να πήξει η κρέμα. Λαδώνουμε την επιφάνεια ενός πυρέξ και στρώνουμε τις πατάτες, ρίχνοντας λίγο αλάτι. Κάνουμε μια στρώση από τη γέμιση με τα μανιτάρια, μία στρώση με πατάτες και τελειώνουμε απλώνοντας με σπάτουλα την κρέμα από το μείγμα πουρέ. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά, έως ότου πάρει χρώμα ο μουσακάς.