Πώς θα φτιάξω σπιτικό ζωμό;

Τέσσερις απλούστατες συνταγές για σπιτικό ζωμό λαχανικών, κοτόπουλου και βοδινού που θα απογειώσει τα μαγειρέματά σου.
Πώς θα φτιάξω σπιτικό ζωμό;
Όπως κάθε τι σπιτικό, έτσι και ο ζωμός που θα φτιάξεις με τα χεράκια σου έχει άλλη χάρη, και θα απογειώσει τις μαγειρικές σου πολύ καλύτερα απ’ ό,τι θα το έκανε ο κλασικός κύβος. Πώς, όμως, φτιάχνουμε σπιτικό ζωμό; Με τις συνταγές που σου βρήκαμε, η παρασκευή του θα γίνει παιχνιδάκι.

Εύκολος σπιτικός ζωμός λαχανικών

Υλικά:
250 γρ. κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, 250 γρ. πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες, 200 γρ. καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες, 150 γρ. μανιτάρια στρογγυλά κομμένα σε λεπτές φέτες, 150 γρ. φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες, 100 γρ. σέλερι κομμένο σε λεπτές φέτες, 3 κιλά κρύο νερό, θυμάρι, φύλλα δάφνης

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, ξαφρίζοντας την επιφάνεια αν χρειάζεται. Μαγειρεύουμε μέχρι να ελευθερωθούν οι γεύσεις των λαχανικών, για 45 λεπτά με 1 ώρα. Σουρώνουμε σε λεπτή σήτα και κρυώνουμε τον ζωμό σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Σπιτικός ζωμός κοτόπουλου

Υλικά:
2 μπούτια κοτόπουλου, 1 μεσαίο κρεμμύδι κομμένο στα 4, 1 μεσαίο καρότο κομμένο στα 4, 1 φύλλο δάφνης, 1 κ.γ. κόκκους μαύρο πιπέρι, 1.200 ml νερό, 1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση τα υλικά, ή μέχρι να βράσει το κοτόπουλο. Πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον 1 λίτρο ζωμό. Αφαιρούμε από την φωτιά, περιμένουμε να κρυώσει, σουρώνουμε τον ζωμό σε μπολ και τον χρησιμοποιούμε αμέσως στη συνταγή. Εναλλακτικά, τον διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Εναλλακτική συνταγή για ζωμό κοτόπουλου

Υλικά:
Φτερούγες και λαιμό από κοτόπουλο, 1 μεγάλο καρότο, 1 κρεμμύδι ή πράσο ή και τα δύο, 1 κομμάτι σέλερι, 1 δαφνόφυλλο, 1 κλωνάρι μαϊντανό, 1 κλαδάκι θυμάρι

Εκτέλεση:
Αφαιρούμε τις άκρες από τις φτερούγες, και το λαιμό αν ξεκοκαλίσουμε ένα κοτόπουλο, ή τα ζητάμε από τον κρεοπώλη. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε το ζωμό να πάρει βράση. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει ο ζωμός για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο. Σουρώνουμε το ζωμό αφού βράσει. Όταν κρυώσει, αφαιρούμε το λίπος μ’ ένα κουτάλι.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Σπιτικός ζωμός βοδινού

Υλικά:
κόκκαλα μοσχαρίσια, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 κ.γ. αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε τα κόκκαλα, αφού πρώτα τα ξεπλύνουμε. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να σκεπάσουμε τα κόκκαλα, προσθέτουμε ένα κρεμμύδι, 2 κ.γ. αλάτι και το φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Στην αρχή με ένα μικρό στραγγιστήρι αφαιρούμε τον αφρό που θα εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Αφού πάρει μια βράση, και έχουμε αφαιρέσει τον αφρό, το χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 4-5 ώρες. Έτσι θα καταλήξουμε με λιγότερη ποσότητα νερού, στην οποία όμως θα είναι συγκεντρωμένη τόση γεύση. Έπειτα, σε ένα μεγάλο ταψί αδειάζουμε το ζωμό στραγγίζοντας το. Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες. Αυτό γίνεται ώστε να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε όλο το λίπος που κρύβεται μέσα στον ζωμό. Όταν θα παγώσει, το λίπος θα συγκεντρωθεί στην επιφάνεια και θα μπορεί να αφαιρεθεί πολύ εύκολα.

Ο ζωμός πλέον θα έχει τη μορφή ζελέ. Με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε στην κατάψυξη, προσέχοντας να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια.

Η συνταγή είναι από εδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v