Ιδέες για εύκολα φαγητά – χωρίς κρέας ή ζυμαρικά

Θες κάτι γρήγορο, εύκολο, νόστιμο να φας; Δεν θες πάλι μακαρόνια ή κρέας; Έχουμε μερικές ωραιότατες προτάσεις.
Ιδέες για εύκολα φαγητά – χωρίς κρέας ή ζυμαρικά
Ο χρόνος λίγος, η πείνα μεγάλη, τα υλικά περιορισμένα. Δεν θες πάλι μακαρονάδα, και μπούχτισες με το κρέας. Τι κάνεις λοιπόν;

Ο αληθινός καγιανάς σε 20 λεπτά

Υλικά: 1 κρεμμύδι, ξερό, 1 σκ. σκόρδο, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, 500 γρ. ντομάτες, 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, 2 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο, 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, 1 κ.γ. ρίγανη, φρέσκια, 1 κ.γ. βασιλικό, φρέσκο, 1 κ.γ. πάπρικα, 1/2 κ.γ. κύμινο, 4 αυγά, μεσαία, 50 γρ. φέτα, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 100 γρ. ρόκα, 6 ντοματίνια, 4 φέτες ψωμί, ψημένες, 20 γρ. φέτα, ελαιόλαδο, λίγο, πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ώστε να κάψει καλά. Κόβουμε το κρεμμύδι σε κομμάτια 0,5 εκ. Προσθέτουμε στο τηγάνι 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε στο τηγάνι.

Τρίβουμε τις ντομάτες στον χοντρό τρίφτη και πετάμε τις φλούδες. Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη και μόλις λιώσει σβήνουμε με το βαλσάμικο. Μόλις εξατμιστεί η υγρασία προσθέτουμε την ντομάτα, το θυμάρι, τη ρίγανη, τον βασιλικό, το κύμινο, την πάπρικα και αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία από τις ντομάτες.

Σπάμε τα αβγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε πιπέρι, λίγο θυμάρι και ρίγανη. Ανακατεύουμε τα αβγά με ένα πιρούνι ίσα ίσα για να σπάσουν οι κρόκοι και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα για 1 λεπτό μέχρι να αρχίσουν να ψήνονται τα αβγά και μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται στο τηγάνι, αφαιρούμε από τη φωτιά. Τρίβουμε τη φέτα με τον τρίφτη και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Απλώνουμε σε ένα ξύλο κοπής τη ρόκα και τα τοματίνιακομμένα στη μέση. Βάζουμε από πάνω 4 φέτες ψωμί ψημένο και απλώνουμε πάνω σε κάθε ψωμί το μείγμα από το τηγάνι. Τρίβουμε από πάνω τη φέτα, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Σαλάτα με τόνο σε 15 λεπτά

Υλικά: 1/2 αβοκάντο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 στικ σέλερι, 1/2 iceberg, 80 γρ. τόνο, σε νερό, για το ντρέσινγκ: 50 γρ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. μουστάρδα, με κόκκους, 1 πιπεριά τσίλι, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες, το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες, το σέλερι σε μικρά κομμάτια και το iceberg σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε στο μπολ σερβιρίσματος και απλώνουμε τον τόνο σε κομμάτια. Σερβίρουμε με δυόσμο.

Συνταγή από εδώ

Μανιτάρια πίτσα σε 10 λεπτά

Υλικά: 4 μανιτάρια πορτομπέλο, 2 κ.γ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι, 250 γρ. σάλτσα ντομάτας, 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κονσέρβα, 200 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη, 50 γρ. ελιές, κομμένες σε ροδέλες, 1 κ.γ. ρίγανη, 1/4 κ.γ. δυόσμο, 1/4 κ.γ. βασιλικό, 1/4 κ.γ. θυμάρι, 1/2 κ.γ. μπούκοβο, προαιρετικά, 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στον αέρα.  Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια. Τα λαδώνουμε, τα αλατοπιπερώνουμε, και τα βάζουμε σε ένα ταψί, με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.  Ψήνουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αφαιρούμε τα μανιτάρια από τον φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C στον αέρα. Μοιράζουμε τη σάλτσα ντομάτας πάνω στα μανιτάρια.  Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την πιπεριά Φλωρίνης. Βάζουμε πάνω από τα μανιτάρια τη μοτσαρέλα, την πιπεριά και τις ελιές. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά, το μπούκοβο (προαιρετικά) και τη γραβιέρα. Βάζουμε τα μανιτάρια στον φούρνο και τα ψήνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν ελαφρώς χρώμα.  Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v