Τι να μαγειρέψω για τα παιδιά;

Πονοκεφαλιάζεις τι να μαγειρέψεις που να αρέσει και σε εσένα και στα πιτσιρίκια, και να μην είναι πάλι μακαρόνια; Σου έχουμε 5 τέλειες συνταγές.
Τι να μαγειρέψω για τα παιδιά;
Όλη η παραξενιά με την οποία ταλαιπωρούσες τους γονείς σου όταν ήσουν εσύ μικρό πληρώνεται σε τούτη τη ζωή, κάθε φορά που σπαζοκεφαλιάζεις τι να μαγειρέψεις για να φάνε και τα πιτσιρίκια και να μην σου φανεί κι εσένα βαρετό μέχρι θανάτου. Καλά που έχεις κι εμάς εδώ να σου βρίσκουμε συνταγές.

Pancakes με γλυκοπατάτες

Υλικά:
100 γρ. ψητή γλυκοπατάτα, σε θερμοκρασία δωματίου, 140 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, 240ml γάλα, 1 αυγό, ¼ κ.γ. κανέλα, βανίλια (εκχύλισμα ή φυσική ή βανιλίνη), ¾ κ.γ. baking powder, ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα, 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας, ¼ κ.γ. λευκό ξύδι, αλάτι, βούτυρο ή λάδι καρύδας για το ψήσιμο των pancakes

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τη μαγειρική σόδα. Στο μπλέντερ πολτοποιούμε την ψητή γλυκοπατάτα με το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη βανίλια. Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφού προσθέσουμε το ξύδι, ανακατεύουμε και πάλι, σκεπάζουμε το μείγμα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφουμε με το βούτυρο ή το λάδι καρύδας. Ρίχνουμε το μείγμα δημιουργώντας τηγανίτες και τις ψήνουμε μέχρι να αρχίζουν να βγάζουν φουσκάλες στην επιφάνεια. Γυρίζουμε τις τηγανίτες από την άλλη πλευρά και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρουμε τα pancakes με τα αγαπημένα μας γλυκά ή αλμυρά toppings, όπως σφένδαμο, αυγά, κτλ.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Σπιτική πίτσα

Υλικά:
Για την ζύμη: 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 1 κ.γ. αλάτι (κοφτό), 200 γρ. χλιαρό γάλα, 1 κ.γ. ξίδι, 2 πρέζες ζάχαρη
Για την πίτσα: 2 ντομάτες αποφλοιωμένες χωρίς σπόρους ψιλοκομμένες (ή 3 κ.σ σάλτσα ντομάτας), 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κ.γ. ρίγανη, αλάτι, 2 φλ. διάφορα κίτρινα τυριά (τριμμένα), 6 φέτες βραστή γαλοπούλα

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, εκτός από το αλεύρι. Δηλαδή το βούτυρο, το αλάτι, το γάλα, το ξύδι και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Λίγο λίγο προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή με το χέρι μέχρι να έχουμε μία ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.

Σε ρηχό, ελαφρώς λαδωμένο, ταψί 34 ή 36 εκ. απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μέχρι να καλύψει όλο το ταψί.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες με το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ρίγανη. Με ένα κουτάλι απλώνουμε την κρύα σάλτσα στη ζύμη. Στρώνουμε τη γαλοπούλα και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, στην τελευταία σχάρα φούρνου.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Μπιφτέκια λαχανικών

Υλικά:
2 πατάτες βραστές, 1 καρότο, 2 πιπεριές, 15 τεμάχια μανιτάρια, 1 κρεμμύδι, 1 κολοκύθι, 100γρ τυρί κρέμα, 90 γρ κουάκερ, 1 αυγό, 1 κ.σ πάπρικα καπνιστή, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε ψιλοκόβοντας σε μικρά τετραγωνάκια (καρέ) το καρότο, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το κολοκύθι. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σωτάρουμε όλα μας τα λαχανικά, αυτό θα πάρει περίπου 5 λεπτά, προσοχή μην αλατίσετε γιατί θα βγάλουν όλα τα υγρά τα λαχανικά μας. Όταν σωταριστούν καλά, μεταφέρουμε σε ένα μπόλ.

Λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι όσο είναι ακόμα ζεστές και τις προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το κουάκερ, αλάτι, πιπέρι και καπνιστή πάπρικα. Ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το αυγό. Βάζουμε το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο, έπειτα πλάθουμε σε μπιφτέκια και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά.

Η συνταγή είναι του Πέτρου Συρίγου 

Αλμυρό κέικ γιαουρτιού με κολοκύθα & τυριά

Υλικά:
400 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κύβους, 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 120 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, ½ κ.γ. αλάτι, ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο, ¼ κ.γ. καπνιστή πάπρικα, ½ κ.γ. ξερό θυμάρι, 2 αυγά, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 120 ml ελαιόλαδο & 2 κ.σ. ελαιόλαδο για την κολοκύθα, 150 γρ. τριμμένο τυρί, 70 γρ. κολοκυθόσπορους

Εκτέλεση:
Σε μπολ ραντίζουμε την κολοκύθα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε σε μία στρώση σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να ψηθεί η κολοκύθα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και πολτοποιούμε καλά σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι). Σε μπολ ανακατεύουμε τα 2 άλευρα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα και το θυμάρι.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα αυγά με την πολτοποιημένη κολοκύθα, το γιαούρτι και 120 ml ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα. Ρίχνουμε στο υγρό μείγμα το μείγμα με τα άλευρα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και το ενσωματώνουμε ομοιόμορφα.

Απλώνουμε το τελικό μείγμα σε φόρμα περασμένη με λαδόκολλα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με τους κολοκυθόσπορους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 45-50 λεπτά. Αφού κρυώσει για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον 1 ½ ώρα) πριν το κόψουμε για να το σερβίρουμε. Φυλάμε το κέικ καλυμμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 3 μέρες.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Κοτομπουκιές με γλυκοπατάτα

Υλικά:
Για τη σος γιαουρτιού: 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. μέλι, αλάτι, πιπέρι
Για τις κοτομπουκιές: 350 γρ. γλυκοπατάτες, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 500 γρ. κιμά κοτόπουλο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. αλεύρι καρύδας, 1 κ.γ. σκόρδο, 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Για τη σος γιαουρτιού
Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το γιαούρτι, το κύμινο, το ελαιόλαδο, το μέλι, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε τη σος γιαουρτιού στο ψυγείο και την αφήνουμε μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τις κοτομπουκιές
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες, αφαιρούμε τη φλούδα τους, και τις τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε στο μπολ. Βάζουμε στο μπολ τον κιμά κοτόπουλου, το ελαιόλαδο, το αλεύρι καρύδας, το σκόρδο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να σφίξει το μείγμα.

Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε στην άκρη. Πλάθουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια το μείγμα σε μικρές κοτομπουκιές και τις τοποθετούμε στο ταψί με τη λαδόκολλα. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα οι κοτομπουκιές και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρουμε τις κοτομπουκιές σε μια πιατέλα.
Συνοδεύουμε με τη σος γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v