Σούπερ καλοκαιρινές συνταγές με πιπεριές

Είναι θρεπτικές και πεντανόστιμες, είναι υποτιμημένες, και γίνονται καταπληκτικό, καλοκαιρινό φαγάκι. Και έχουμε και τις συνταγές για να το αποδείξουμε.
Σούπερ καλοκαιρινές συνταγές με πιπεριές
Θα το έχεις μάλλον παρατηρήσει σε κάποιο ταβερνάκι χωριού, την ώρα που προσγειώνεται η χωριάτικη στο τραπέζι, και μοσχοβολά ο τόπος: Την ντομάτα-που-μυρίζει-ντομάτα σχολιάζουμε οι περισσότεροι Αθηναίοι, αλλά στην πραγματικότητα η μυρωδιά της πιπεριάς είναι που ξυπνάει τις περισσότερες παιδικές μνήμες. Με την ευχή να βρεις πιπεριές να πλημμυρίσουν με τη μυρωδιά τους την κουζίνα σου, αφήνουμε εδώ τέσσερις φανταστικές συνταγές που θα τις αναδείξουν στο μέγιστο βαθμό.

Πιπεριές με φέτα

Υλικά:
700 γρ. πιπεριές ανάμεικτες, 1 κρεμμύδι μεγάλο, 1 σκ. Σκόρδο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 200 γρ. φέτα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πιπεριές σε τετράγωνα κομμάτια, το κρεμμύδι σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε αρκετό λάδι στην κατσαρόλα και μόλις αρχίζει να ζεσταίνεται ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι τις πιπεριές και αλάτι πιπέρι μαζί. Ανακατεύουμε τακτικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να ψήσουμε με το ζουμί που θα βγάλουν οι πιπεριές. Μόλις αρχίζει το φαγητό να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά στο 5 και ρίχνουμε ελάχιστο νερό, ίσα να κρατάει ζουμί για το μαγείρεμα. Προσοχή δεν το θέλουμε ζουμερό. Στο ενδιάμεσο ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και κάνουμε κομμάτια την φέτα με τα χέρια μας. Σε περίπου 20 λεπτά και αν είναι οι πιπεριές έτοιμες (όχι λιωμένες) ρίχνουμε τον μαϊντανό και την φέτα και σβήνουμε το μάτι. Σερβίρουμε χλιαρές τις πιπεριές.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Πιπεριές γεμιστές με κοτόπουλο

Υλικά:
4 πιπεριές χρωματιστές
Για τη γέμιση: 1 ξερό κρεμμύδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, 2 ψιλοκομμένες ντομάτες, λίγο φρέσκο θυμάρι, λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, 1/2 φλ. Πλιγούρι, 150 γραμ. μοτσαρέλα τριμμένη, 2 κ.σ. μαϊντανό

Εκτέλεση:
Διαλέγουμε 4 πολύχρωμες πιπεριές ολόκληρες με το κοτσάνι τους. Τις σχίζουμε οριζόντια και το κοτσάνι τους μένει επάνω χωρισμένο και αυτό στη μέση. Έτσι σχηματίζουμε θήκες πιπεριάς. Βγάζουμε τους σπόρους και τις μεμβράνες και τις αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση:
Ψιλοκόβουμε το φιλέτο κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κοτόπουλο για 5 με 6 λεπτά να ψηθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για ακόμη 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες τα βότανα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε το πλιγούρι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε στη γέμιση τη μισή τριμμένη μοτσαρέλα και το μαϊντανό. Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και γεμίζουμε τις πιπεριές.

Σε ένα ταψί 32 εκατοστών, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ή εναλλακτικά προσθέτουμε λίγο νερό για το ψήσιμο. Τοποθετούμε τις γεμισμένες πιπεριές στο ταψί, τη μια κοντά στην άλλη έτσι ώστε να μην μετακινούνται και να μην αναποδογυρίζουν. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, στους 180ºC για 30 λεπτά. Στα τελευταία λεπτά ψησίματος, πασπαλίζουμε την υπόλοιπη μοτσαρέλα να λιώσει.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Πιπερόπιτα Φλωρίνης

Υλικά για το φύλλο: 350 γρ. αλεύρι ζυμωτό, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ξύδι λευκό, 1 κ.γ. αλάτι, 150 γρ νερό
Υλικά για την γέμιση: 6 πιπεριές Φλωρίνης, 1 μεγάλο κρεμμύδι, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 πράσο, 1 κ.γ μπούκοβο γλυκό, 1/2 κ.γ. μπούκοβο καυτερό, 200 γρ. φέτα, 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη, 2 αυγά, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με την ζύμη μας. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί καλά. Αφού τη φτιάξουμε τη τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30′.

Παράλληλα φτιάχουμε την γέμιση. Κόβουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια και το πράσο σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο με το γλυκό και το καυτερό μπούκοβο, μέχρι να μαραθούν αλλά να κρατάνε (περίπου 10-12 λεπτά σε μέτρια φωτιά). Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε την φέτα θρυμματισμένη, την γραβιέρα τριμμένη και τα αυγά.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη. Τοποθετούμε σε λαδώμενο στρογγυλό ταψί 28 εκατοστά και προσθέτουμε τη γέμιση. Επαναλάμβανουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο κομμάτι ζύμης, σκεπάζουμε την επιφάνεια της πίτας και κολλάμε καλά τις άκρες.

Τρυπάμε την επιφάνεια της πιπερόπιτας και την λαδώνουμε καλά. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 1 ώρα.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Γεμιστές πιπεριές με κιμά, λουκάνικο και ρύζι

Υλικά:
1 φλ. λευκό ρύζι μακρύκοκκο, 2 φλ. νερό

Για τη σάλτσα: 1 κρεμμύδι σε κύβους, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φλ. σάλτσα μαρινάρα, 1 φλ. ζωμός μοσχάρι, 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου με ντομάτα και μυρωδικά, 1/4 κ.γ. νιφάδες κόκκινο πιπέρι λιωμένες

Για τις πιπεριές: 450 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ψιλοκομμένος, 120 γρ. πικάντικο χοιρινό λουκάνικο χωρίς φλούδα, 280 γρ. ντομάτα κονκασέ, 1/4 φλ. φρέσκος μαϊντανός κομμένος, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 2 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 1 πρέζα πιπέρι καγιέν τριμμένο, 4 μεγάλες πράσινες πιπεριές κομμένες στη μέση κατά μήκος χωρίς σπόρια, 1 φλ παρμεζάνα ψιλοτριμμένη + επιπλέον για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το ρύζι σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να εξατμιστεί το υγρό. Αφήνουμε το μαγειρεμένο ρύζι στην άκρη. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε το μισό κρεμμύδι από το τηγάνι, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

Στο τηγάνι προσθέτουμε τη σάλτσα μαρινάρα, το ζωμό, την κρέμα βαλσάμικου με ντομάτα και μυρωδικά, το κόκκινο πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Μεταφέρουμε το μείγμα σάλτσας σε ένα πυρέξ 22Χ33εκ και αφήνουμε στην άκρη. Στο μπολ με τα κρεμμύδια προσθέτουμε τον κιμά, το λουκάνικο, την ντομάτα κονκασέ, το μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι, μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε και το ρύζι και την παρμεζάνα. Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα του κιμά. Βάζουμε τις γεμισμένες πιπεριές μέσα στο πυρέξ, πάνω από τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 45 λεπτά.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 20-25 λεπτά, μέχρι το κρέας να μην είναι ροζ, να μαλακώσουν οι πιπεριές και το τυρί να ροδίσει. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v