Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια μπιφτέκια λαχανικών

Είναι πεντανόστιμα, φτιάχνονται πανεύκολα, και μας βοηθούν να κάνουμε και λίγη αποτοξίνωση από το κρέας. Όλοι την χρειαζόμαστε.
Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια μπιφτέκια λαχανικών
Δεν χρειάζεται να είσαι vegan για να τρως πού και πού κάτι νόστιμο χωρίς κρέας –που δεν είναι σαλάτα. Αν δεν μας πιστεύεις, αυτές οι συνταγές για λαχταριστά μπιφτέκια λαχανικών θα σε πείσουν με το που τις δοκιμάσεις.

Μπιφτέκια λαχανικών του Άκη

Υλικά:
1 μελιτζάνα, 2 κρεμμύδια, 1 σκ. σκόρδο, 2 κολοκυθάκια, 1 πιπεριά κόκκινη, 2 καρότα, 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο, 250 γρ. μανιτάρια champignon, 1 κ.σ. νοστιμιά, 2 κ.σ. κέτσαπ, 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 1 κ.σ. δυόσμο
Για το σερβίρισμα: 50 γρ. ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. δυόσμο, 1 κ.σ. ρίγανη, ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι, 1 κ.γ. νοστιμιά, 300 γρ. άγριο ρύζι βρασμένο, χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τη μελιτζάνα σε κομμάτια, τη χτυπάμε να γίνει πολύ μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Πολτοποιούμε με τον ίδιο τρόπο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα κολοκυθάκια, την κόκκινη πιπεριά και τα καρότα.

Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τα μανιτάρια, τα βάζουμε στο τηγάνι και προσθέτουμε τη νοστιμιά. Σοτάρουμε για να χάσουν την υγρασία τους για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Προσθέτουμε στα λαχανικά την κέτσαπ, το σιμιγδάλι, το ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατεύουμε. Πλάθουμε σε 8 μπιφτέκια, τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Τοποθετούμε πάλι το τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Σε ένα μιξεράκι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού, τη νοστιμιά και τα χτυπάμε καλά. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με το βρασμένο ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε με δυόσμο και ρίγανη.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών της Αργυρώς

Υλικά:
250 γραμ. φακές ή μαυρομάτικα φασόλια, 1 καρότο κομμένο σε φέτες, 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα 4, 4 πατάτες κομμένες στα 4, 4 φέτες ψωμί τριμμένο σε ψίχουλα, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1/4 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο, 1 καρότο τριμμένο, 1/2 κ.γλ. κάρυ, 1/2 κ.γλ. κύμινο, 2 κ.σ. κόρν φλάουρ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Βάζουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα τις φακές, το καρότο, το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα καλύπτουμε με νερό. Τα βράζουμε για 25′ να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ψωμί, το κόρν φλάουρ, τον μαϊντανό, τον άνιθο, το τριμμένο καρότο, το κάρυ, το κύμινο και αλατοπίπερο. Τα ζυμώνουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Πλάθουμε 4 μπιφτέκια. Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ψήνουμε τα μπιφτέκια μέχρι να ροδίσουν από την μια πλευρά και τα αναποδογυρίζουμε να ροδίσουν κι από την άλλη.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Burger με ζουμερό μπιφτέκι από κόκκινα φασόλια

Υλικά:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη, 240 γρ. κόκκινα φασόλια, 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο, 1 ½ κ.σ. νερό, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, 60 γρ. νιφάδες βρώμης, ελαιόλαδο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επιπλέον υλικά για το στήσιμο του burger: 2 ψωμάκια για burger κομμένα στη μέση, 1 ντομάτα σε χοντρές φέτες, 1 κρεμμύδι σε χοντρές ροδέλες, σάλτσα barbeque, ¼ ματσάκι ρόκα, 10-12 φύλλα σπανάκι baby

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τα μπιφτέκια. Ζεσταίνουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τα κόκκινα φασόλια σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι), προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι-σκόρδο και πολτοποιούμε για 3-4 στροφές, μέχρι να έχουμε πηχτό μείγμα με μικρά κομματάκια φασολιών. Μεταφέρουμε σε μπολ. Ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό και τον προσθέτουμε στο μπολ, μαζί με το μαϊντανό, την καπνιστή πάπρικα, τη βρώμη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί πηχτή “ζύμη” για μπιφτέκια που να μπορούμε να πλάσουμε χωρίς να διαλύεται (εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη βρώμη ακόμα). Πλάθουμε 2 μεγάλα μπιφτέκια ή 4 μικρά.

Βάζουμε σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή φωτιά, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 5-6 περίπου λεπτά την κάθε πλευρά. Κατά τη διάρκεια ψησίματος χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα μπιφτέκια να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Παράλληλα στο άλλο τηγάνι που ετοιμάσαμε το κρεμμύδι, ψήνουμε τις φέτες ντομάτας και του κρεμμυδιού με λίγο αλατοπίπερο (και έξτρα ελαιόλαδο αν χρειάζεται) κι από τις δυο πλευρές, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Ψήνουμε και τα ψωμάκια με την κομμένη πλευρά προς το τηγάνι, να πάρουν κι αυτά λίγο χρώμα. Στήνουμε τα burger αλείφοντάς τα με σάλτσα barbeque και βάζουμε εναλλάξ λίγα φύλλα ρόκας, σπανάκι, τις ψημένες φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού και τα μπιφτέκια φασολιών και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών

Υλικά:
1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1 κ.γ. κύμινο σκόνη, 1 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη, ½ κ.γ. κουρκουμά σκόνη, 1 ½ φλ. μανιτάρια ψιλοκομμένα, 400 γρ. κόκκινα φασόλια βρασμένα, 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, λίγο αλεύρι, λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το κύμινο, τον κόλιανδρο, τον κουρκουμά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας διαρκώς. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να μαλακώσουν και να πιούν τα υγρά τους. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα πολτοποιούμε με πιρούνι ή στο μπλέντερ.

Ρίχνουμε τον πολτό των φασολιών στο τηγάνι, εκτός φωτιάς, και προσθέτουμε το φρέσκο κόλιανδρο, ανακατεύοντας καλά. Αλατοπιπερώνουμε. Με ελαφρά αλευρωμένες παλάμες, πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια και με ένα πινέλο τα αλείφουμε ελαιόλαδο. Ψήνουμε τα μπιφτέκια σε γκριλιέρα για 8-10 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας τα μία φορά, μέχρι να ροδίσουν.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v