3 συνταγές για να δεις τα ψητά λαχανικά με άλλο μάτι

Είσαι κι εσύ απ’ αυτούς που δεν πολυσυμπαθούν τα ψητά λαχανικά; Έχουμε τρεις φανταστικές συνταγές που θα σου αλλάξουν γνώμη.
3 συνταγές για να δεις τα ψητά λαχανικά με άλλο μάτι
Είναι υγιεινά και θρεπτικά, αλλά είναι επίσης και το νούμερο ένα φαγητό που αρνούμασταν να φάμε μικροί –κυρίως επειδή «έδειχνε άσχημο»– κι αυτό σε πολλούς ένα κουσούρι μας το έχει αφήσει. Οι τρεις συνταγές που ακολουθούν υπόσχονται να επανορθώσουν.

Σαλάτα με ψητά λαχανικά

Υλικά:
Για τη σαλάτα: 600 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών, 700 γρ. κολοκύθα χωρίς φλούδα και σπόρους κομμένη σε κύβους 1-2 εκ., 1 φινόκιο καθαρισμένο, 1 γλυκοπατάτα κόκκινη με φλούδα, 1 μπρόκολο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι
Για το ντρέσινγκ: 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 6 κ.σ. μέλι, 1/2 κ.γ. κανέλα
Για το σερβίρισμα: 150 γρ. καρύδια, 2 κ.σ. μέλι, 10 λιαστές ντομάτες στραγγισμένες και κομμένες στα 2

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα. Καθαρίζουμε τα λαχανάκια από τα κίτρινα φύλλα και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα κυβάκια της κολοκύθας. Προσθέτουμε το φινόκιο, κομμένο σε φετάκια. Πλένουμε καλά τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε φέτες. Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια. Προσθέτουμε στο μπολ τη γλυκοπατάτα και το μπρόκολο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε τα λαχανικά σε 2 ταψάκια, στα οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλες, και τα ψήνουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Αν θέλουμε, στα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε και τα καρύδια ώστε να πάρουν κι αυτά λίγο χρώμα και να γίνουν τραγανά.

Ντρέσινγκ: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι.
Σερβίρισμα: Αφαιρούμε τα ταψάκια από τον φούρνο. Ανακατεύουμε τα λαχανικά με το ντρέσινγκ,το μέλι, τα καρύδια (αν δεν τα έχουμε βάλει στον φούρνο) και τις λιαστές ντομάτες. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον μέλι, αλάτι και πιπέρι (αν χρειάζεται) και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Χειμωνιάτικο μπριάμ με φέτα

Υλικά
Για το μπριάμ: ½ κουνουπίδι (τα μπουκετάκια), ½ μπρόκολο (τα μπουκετάκια), 500 γρ. πατάτες baby κομμένες στη μέση, 2 καρότα σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι χονδροκομμένο, 1 μεγάλη γλυκοπατάτα σε κύβους, 2 παντζάρια σε κύβους, ½ κεφάλι σκόρδο (κομμένο στη μέση), 1 λεμόνι κομμένο στη μέση, χυμό από 1 λεμόνι, 2 κ.σ. μουστάρδα, 5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα: 200 γρ. γιαούρτι 2%, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, το αλατίζουμε καλά και το βάζουμε να βράσει. Ρίχνουμε μέσα το κουνουπίδι και το μπρόκολο και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε αμέσως και τα τινάζουμε καλά από τα νερά. Ρίχνουμε σε μεγάλο ταψί φούρνου το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι, τις γλυκοπατάτες και τα παντζάρια. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε μπολάκι ανακατεύουμε περίπου 100 ml ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού και την μουστάρδα και περιχύνουμε με το μείγμα τα λαχανικά. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετούμε το μισό κεφάλι σκόρδου και τις 2 λεμονόκουπες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, αλείφουμε τις επιφάνειές τους με το υγρό μείγμα από το ταψί και πασπαλίζουμε όλο το περιεχόμενο με τα φυλλαράκια από το θυμάρι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα τα λαχανικά. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε 2-3 φορές τα λαχανικά για να μην στεγνώσουν τα πάνω-πάνω. Βγάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με την φέτα και ξαναβάζουμε στον φούρνο, στην ίδια θερμοκρασία και ψήνουμε για 10-12 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό μαζί με 1-2 κουταλιές γιαούρτι 2%.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger

Ψητά λαχανικά με βινεγκρέτ μουστάρδας

Υλικά:
1/4 φλ. κόκκινο ξίδι, 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon, 1 κ.σ. μέλι, 1/2 κ.γ. αλάτι, 1/8 κ.γ. πιπέρι, 1/4 φλ. λάδι κανόλα, 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, 2 μεγάλα κρεμμύδια γλυκά, 2 μέτρια κολοκυθάκια, 2 κίτρινα κολοκυθάκια, 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές ξεσποριασμένες και κομμένες στη μέση, 1 μάτσο φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ξίδι, τη μουστάρδα, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε το λάδι κανόλα και το ελαιόλαδο σταδιακά και ανακατεύουμε. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε στα τέσσερα τα κρεμμύδια. Λαδώνουμε ελαφρά όλα τα λαχανικά από όλες τις πλευρές. Σε ένα σχαροτήγανο ψήνουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά, γυρνώντας τα κατά διαστήματα. Ψήνουμε και τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές για 10 λεπτά, γυρνώντας τα μια φορά. Ψήνουμε και το πράσινο κρεμμυδάκι για 2 λεπτά. Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη μισή βινεγκρέτ και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v