Αλμυρό με γλυκό: λαχταριστοί συνδυασμοί

Δεν είναι καινούρια μόδα οι συνδυασμοί αλμυρών και γλυκών γεύσεων. Ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και εμείς την τιμούμε ακόμη.
Αλμυρό με γλυκό: λαχταριστοί συνδυασμοί

Το γλυκό με το αλμυρό είναι συνδυασμός γεύσεων δημοφιλής ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα. Χοιρινό με φρούτα για παράδειγμα. Ένα γουρουνάκι με πορτοκάλι στο στόμα. Οι σαλάτες πλέον έχουν διανθιστεί με γλυκά συστατικά και μάθαμε να συνδυάζουμε το πλατώ τυριών μας με μέλι ή τσάτνεϊ. Εμείς αγκαλιάζουμε την τάση αυτή και σας δίνουμε κάποιες συνταγές.

Ψητό χοιρινό με μαρμελάδα πορτοκάλι

Υλικά: 1 κιλό μπούτι χοιρινό (ολόκληρο, χωρίς κόκκαλο), αλάτι χονδρό, πιπέρι μαύρο τριμμένο, 100g βούτυρο, χειροποίητη μαρμελάδα πορτοκάλι, 2κ.σ μουστάρδα με κόκκους, 300g οίνος λευκός, 80g βούτυρο, 1κ.γ. πολτός σκόρδου, 1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), 1 πιπερίτσα τσίλι, 600g νεαρές πατάτες, 1 κ.σ δενδρολίβανο

Εκτέλεση: Ετοιμάστε το χοιρινό. Χαράξτε το λίπος από το μπούτι με γραμμές διαγώνιες, δημιουργώντας μικρούς ρόμβους. Πασπαλίστε με χονδρό αλάτι και πιπέρι και βάλτε το μέσα σε ένα ταψί, περιχυμένο με το κρασί.

Ετοιμάστε το γλάσο. Βάλτε σε μια μικρή κατσαρόλα τα 100γρ. βούτυρο, τη μαρμελάδα, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε να ζεσταθούν μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Αλείψτε με το γλάσο το χοιρινό και όσο μείνει κρατήστε το στην άκρη. Βάλτε το μπούτι να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 230C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το λίπος και να ξεροψηθεί. Στη συνέχεια χαμηλώστε το φούρνο στους 180C και συνεχίστε το ψήσιμο για μια ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά το εσωτερικό του. Όταν δείτε ότι το μπούτι παίρνει αρκετό χρώμα εξωτερικά, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βγάζουμε 5-10 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο. Ανά διαστήματα αλείφουμε το μπούτι με το γλάσο.

Όσο γλάσο μείνει μετά το ψήσιμο βάλτε το σε μια κατσαρόλα και προσθέστε τα ζουμιά από το ταψί που ψήθηκε το χοιρινό. Αφήνετε να ζεσταθεί για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει και να γίνει σάλτσα.

Ετοιμάστε τις νεαρές πατάτες. Βάλτε σε μια κατσαρόλα με νερό και χοντρό αλάτι, τις πατάτες και αφήστε τις να βράσουν για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώστε και αφήστε τις 10 λεπτά, να πέσει λίγο η θερμοκρασία για να μπορέσετε να τις κόψετε. Μόλις κρυώσουν τις κόβετε στη μέση και τις κρατάτε στην άκρη.

Βάλτε μέσα σε ένα μεγάλο τηγάνι το υπόλοιπο βούτυρο και αφήστε το να ζεσταθεί. Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπερίτσα και σοτάρετε για 5-6 λεπτά , μέχρι να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέστε τις κομμμένες πατάτες, αλάτι, πιπέρι, το δενδρολίβανο και σοτάρετε για 7-8 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Σερβίρετε το μπούτι κομμένο σε φέτες συνοδευόμενο με νεαρές πατάτες και σάλτσα πορτοκαλιού.

Η συνταγή είναι από εδώ

Μοσχάρι με κυδώνια, δαμάσκηνα και πράσα

Υλικά: 1½ κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση από νουά σπάλας, (σπαλομίτα), χωρίς κόκαλο και κομμένο σε 10 κομμάτια, 3 κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες, (κυδωνάτα), 30 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι,  το λευκό και τρυφερό μέρος από 1 κιλό πράσα, καλά πλυμένα και χοντροκομμένα, 500 ml ξηρό κρασί, κατά προτίμηση μοσχάτο, 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο μας αρέσει), 2 φύλλα δάφνης, 20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Για το μοσχάρι με κυδώνια, δαμάσκηνα και πράσα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα, και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Αλατίζουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Βγάζουμε το μοσχάρι με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα πιάτο.

Στην ίδια κατσαρόλα με το λάδι, ρίχνουμε τα πράσα και το σκόρδο και σοτάρουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Ρίχνουμε το κρασί, το μοσχάρι και τη δάφνη και μετριάζουμε τη φωτιά.

Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 1 1/2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το μοσχάρι.

Ρίχνουμε τα κυδώνια, μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα.

Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τα υγρά εξατμισθούν, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τις δάφνες.

Περιχύνουμε με το ξίδι και πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μοιράζουμε στα πιάτα το μοσχάρι με κυδώνια, δαμάσκηνα και πράσα και σερβίρουμε.

Σούπα με ψητά, καραμελωμένα καρότα, δεντρολίβανο και γιαούρτι

Υλικά: 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε τέταρτα, 2 σκελίδες σκόρδο, 8 μεγάλα καρότα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια, 2 κλωναράκια φρέσκο ή 1 κ.γλ. ξερό δεντρολίβανο, ½ κ.γλ. κύμινο, ½ κ.γλ. κόλιανδρος τριμμένος, 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό, καυτό, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, ελαιόλαδο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το σερβίρισμα: 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση: Αραδιάζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα καρότα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το δεντρολίβανο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά. Θα πρέπει τα καρότα να καραμελώσουν στις άκρες και να μαλακώσουν ελαφρώς στο κέντρο, αλλά όχι να λιώσουν.

Βγάζουμε τα λαχανικά από τον φούρνο και τα μεταφέρουμε σε βαθιά κατσαρόλα μαζί με το λάδι τους, εκτός από το δεντρολίβανο. Ανάβουμε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το κύμινο και τον κόλιανδρο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοκλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για 15 λεπτά.

Αποσύρουμε τη σούπα από τη φωτιά, προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ και πολτοποιούμε καλά με το ραβδομπλέντερ.

Σερβίρουμε την καροτόσουπα με 1 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι ανά μερίδα.

Η συνταγή είναι από εδώ

Σολωμός με χαρουπόμελο

Υλικά: 600 γρ. σολομός φρέσκος σε φιλέτο, 3 κ.γ. μουστάρδα, σουσάμι λευκό και μαυροσούσαμο, 3 κ.σ. χαρουπόμελο, 3/4 του ποτηριού λευκό κρασί, 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, χυμό από 1 λεμόνι, 1 κ.γ. εστραγκόν ξερό

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας: 4 γλυκοπατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, 1 φλ. γάλα ή ζωμό λαχανικών, ζεστό, 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος, αλάτι-πιπέρι

Για το καραμελλωμένο κυδώνι: 1 κυδώνι πολύ ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. βούτυρο, 1/2 κ.γ. μουστάρδα, 3 κ.σ. χαρουπόμελο, αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε το σολομό και τον αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και αφήνουμε το σολομό, καλά καλυμμένο με τα υγρά, στο ψυγείο, να μαριναριστεί για 3 ώρες περίπου.

Βάζουμε το σολομό μαζί με τη μαρινάδα του σε πιρέξ, και τον ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 15 λεπτά. Μην τον παραψήσετε γιατί θα χάσει την τρυφερή υφή και τη νοστιμιά του.

Λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι αφού τις ξεφλουδίσουμε, όσο είναι ακόμη ζεστές.

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε όλα τα υλικά του πουρέ, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Σε ένα άλλο τηγανάκι, λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με τη μουστάρδα και προσθέτουμε το κυδώνι. Αλατοπιπερώνουμε και το ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι. Στο τέλος, ανακατεύουμε καλά το χαρουπόμελο.

Σερβίρουμε το σολομό με τον πουρέ και το κυδώνι και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με επιπλέον σουσάμι και μαυροσούσαμο.

*Αν δεν βρούμε κυδώνια στην αγορά, γίνεται το ίδιο νόστιμο και με ένα απλό πράσινο μήλο!

Η συνταγή είναι από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v