Συνταγές για να απογειώσετε το ρύζι

ο ρύζι από μόνο του –όπως και τα ζυμαρικά- δεν έχει ενδιαφέρον. Οι παρακάτω όμως συνταγές μπορούν να το απογειώσουν.
Συνταγές για να απογειώσετε το ρύζι

Ίσως έχετε συνδυάσει το ρύζι με εκείνες τις ημέρες που είστε αδιάθετοι. Κρίμα, γιατί αυτό είναι πολύ άδικο για το ρύζι. Ενώ πάνω κάτι έχει τις προοπτικές να γίνει τόσο νόστιμο όσο ένα ζυμαρικό, το έχουμε για κάποιο λόγο πιο χαμηλά στις προτιμήσεις μας. Αδίκως, γιατί υπερτερεί στα σημεία: είναι αρκετά πλουσιότερο διατροφικά. Να, αν δεν μας πιστεύετε δείτε αυτό κι αυτό. 

Γι’ αυτό εμείς λέμε να αρχίσετε να εντάσσετε σιγά-σιγά το ρύζι στη ζωή σας, ξεκινώντας από αυτές εδώ τις συνταγές. 

Ρύζι με κιμά κοκκινιστό και γιαούρτι

Υλικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 360 γρ. ρύζι μακρύκοκκο (Καρολίνα ή Bonnet/parboiled), 600 ml νερό, αλάτι, 1 κ.σ. βούτυρο, 1 δόση κιμά κοκκινιστό, 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες, πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε το ρύζι. Σε κατσαρόλα, σε μέτρια-υψηλή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε το ρύζι για 2-3 λεπτά, μέχρι να καλυφθεί από το ελαιόλαδο και να ξανθύνει πολύ λίγο (να μην πάρει πολύ χρώμα).

Προσθέτουμε το νερό και αλατίζουμε, ανακατεύοντας.

Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί το ρύζι. Εάν χρειάζεται, κάθε τόσο ανοίγουμε το καπάκι για να φύγουν οι ατμοί και να μη βγάλει αφρούς η κατσαρόλα.

Προς το τέλος και όταν το ρύζι θα έχει απορροφήσει τα περισσότερα υγρά, κλείνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε και αφήνουμε με το καπάκι κλειστό για 5-7 λεπτά.

Ανοίγουμε, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Σερβίρουμε το ρύζι σε πιάτα, μαζί με ζεσταμένο κιμά κοκκινιστό και μια μεγάλη κουταλιά γιαούρτι πασπαλισμένο με πάπρικα.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger. 


Αρνάκι κατσαρόλας με δαμάσκηνα, βερίκοκα και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά: 1.000-1.200 γρ. αρνάκι (2 μπουτάκια), σε μέτρια κομμάτια, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2-3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 60 ml ελαιόλαδο, 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, 2 τριμμένες σκελίδες σκόρδο, 1 ξύλο κανέλας, 5-6 κόκκους μπαχάρι, 200 ml λευκό κρασί, 1 λίτρο νερό ή σπιτικό ζωμό, 150 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα, 150 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, 80 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα), 

Υλικά για το ρύζι: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 250 γρ. ρύζι μπασμάτι, 500 ml νερό ή σπιτικός ζωμός, αλάτι,

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε το αρνάκι. Φροντίζουμε να είναι εντελώς στεγνό. Το πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι έπειτα το αλευρώνουμε ελαφρά, τινάζοντας το.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά το αρνάκι, απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

Το μεταφέρουμε σε πιάτο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αλατίζουμε και τα πιπερώνουμε.

Προσθέτουμε το σκόρδο, την κανέλα και τα μπαχάρια και σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.

Ξαναρίχνουμε το αρνάκι στην κατσαρόλα, το ανακατεύουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί.

Περιχύνουμε με το νερό ή τον ζωμό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και το αρνάκι να είναι μαλακό.

Κλείνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα στην κατσαρόλα τα φιστίκια Αιγίνης.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το ρύζι. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το  ρύζι μπασμάτι, για 1-2 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει.

Προσθέτουμε όλο το νερό ή το ζωμό και αλάτι.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά. Καλύπτουμε με το καπάκι.

Αν χρειαστεί ανοίγουμε λίγο το καπάκι για να φύγουν οι πολλοί υδρατμοί.

Όταν θα έχει απορροφήσει το ρύζι τα περισσότερα υγρά, κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε με το καπάκι κλειστό για 5 λεπτά. Το ανοίγουμε και το αφρατεύουμε με ένα κουτάλι ή πιρούνι.

Σερβίρουμε το αρνάκι πάνω σε αχνιστό ρύζι μπασμάτι.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger.


Πικάντικο ρύζι παντζαριού

Υλικά: 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 25 γρ. τζίντζερ, τριμμένο, 1 κ.γ. κύμινο, σε κόκκους, 2 λοβούς κάρδαμο (κακουλέ) χτυπημένους, 300 γρ. ρύζι μπασμάτι, 2 παντζάρια, μεγάλα με κοτσάνια και φύλλα, 1/2-1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένο, χυμό λεμονιού από 1/2 λεμόνι,

Εκτέλεση: Σιγοβράζουμε 1 λίτρο ζωμό από λαχανικά σε ένα κατσαρολάκι κρατώντας το ζεστό.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο μας κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε 25 γρ. τριμμένο τζίντζερ και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.

Ανακατεύουμε 1 κ.γ. κόκκους κύμινου και χτυπημένους κόκκους από 2 σπόρους κάρδαμο.

Ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και ανακατεύουμε με 300 γρ. ρύζι μπασμάτι. Ρίχνουμε το μισό ζωμό λαχανικών και καλύπτουμε με ένα καπάκι για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια, ξεφλουδίζουμε 2 μεγάλα παντζάρια και κρατάμε τα κοτσάνια και τα φύλλα τους. Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια και χοντροκόβουμε τα φύλλα. Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε από χώματα που πιθανόν θα έχουν.

Τρίβουμε τη σάρκα των πατζαριών που έχουμε ξεφλουδίσει σε έναν τρίφτη και ανακατεύουμε με το ρύζι ρίχνοντας και τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών. Καλύπτουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε ½-1 τσίλι ψιλοκομμένο για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα κοτσάνια από το παντζάρι και τα φύλλα καθώς και χυμό από ½ λεμόνι.

Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε το ρύζι.

Η συνταγή είναι του Άκη. 


Πράσινο ριζότο

Υλικά: 1 κρεμμύδι μέτριο, 1 λίτρο ζωμό, κότας, 225 γρ. ρύζι για ριζότο, 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι, 

Υλικά για το λάδι μυρωδικών: 50 ml ελαιόλαδο, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό αρκετό για το χρώμα

Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο για τουλάχιστον 8 λεπτά. Παράλληλα, ζεσταίνουμε τον ζωμό. Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία ρίχνουμε αρκετό ζωμό, ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι που το ρύζι να είναι έτοιμο (περίπου 18 λεπτά).

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το λάδι μυρωδικών. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε αρκετό αλατισμένο νερό και ρίχνουμε μέσα όλα τα μυρωδικά χωρίς τα κοτσάνια τους, αλλά μόνο τα φύλλα και βράζουμε για 1 λεπτό. Σουρώνουμε αμέσως και χτυπάμε σε ένα μίξερ μαζί με το ελαιόλαδο μέχρι να διαλυθούν τα μυρωδικά. Σουρώνουμε το μείγμα και κρατάμε μόνο το καταπράσινο αρωματισμένο λάδι που έμεινε.

Μόλις το ρύζι είναι έτοιμο, βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λάδι μυρωδικών, το ξύσμα, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε το ριζότο για 1 λεπτό να “ξεκουραστεί”, ελέγχουμε αν χρειάζεται κάτι (πιπέρι, ζωμό κ.λ.π.- πρέπει το ριζότο να είναι κρεμώδες), σερβίρουμε αμέσως και τρίβουμε ακόμα λίγη παρμεζάνα από πάνω.

Η συνταγή είναι του Άκη.


Ρύζι στο τηγάνι

Υλικά: 2 φλ. καστανό ρύζι βρασμένο, 3 κ.σ. σουσαμέλαιο (ή ελαιόλαδο), 2 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 φλ. χοιρινό μαγειρεμένο (κομμένο σε λεπτές φέτες ή ψιλοκομμένες φέτες καπνιστό χοιρινό (εμπορίου), 2 αυγά, 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κ.σ σουσάμι, 1 κρεμμύδι φρέσκο (ψιλοκομμένο), λίγες φύτρες

Εκτέλεση: Για το κινέζικο ρύζι στο τηγάνι με αυγό και λαχανικά, ζεσταίνουμε πρώτα σε βαθύ τηγάνι ή γουόκ το σουσαμέλαιο.

Σοτάρουμε την πιπεριά με το ψιλοκομμένο πράσο για 3-4΄, μέχρι να γίνει διάφανο το πράσο.

Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι και το χοιρινό και ανακατεύουμε πολύ καλά κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο του τηγανιού. Σπάμε εκεί μέσα τα αυγά.

Με μία ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε πρώτα στο κέντρο και σιγά σιγά προς τα έξω, ώστε να ψηθούν τα αυγά και να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόγια, το πιπέρι το φρέσκο κρεμμύδι, το σουσάμι και τις φύτρες. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε

Κανονικά μπορείτε να βάλετε ότι λαχανικό ή ρύζι θέλετε. Μπασμάτι κλπ. Ιδανικότερα προτιμήσετε καστανό ρύζι για πιο υγιεινή επιλογή.

Αυτή η εύκολη συνταγή είναι η τέλεια λύση για να αξιοποιήσετε ό,τι λαχανικά έχετε στο ψυγείο σας, αλλά και το κρέας που σας περίσσεψε από το μεσημεριανό ή το χθεσινό τραπέζι. 

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.


Αδειαστά: Vegan Ριζότο “γεμιστά” σε ένα μόνο τηγάνι σε 15 λεπτά

Υλικά: 1 φλ. ρύζι αρμπόριο (περίπου 140 γρ.), 80 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 4 ώριμες ντομάτες χτυπημένες στο blender, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 καρότα ψιλοκομμένα σε μικρά κυβάκια, 2 μικρά κολοκύθια ψιλοκομμένα σε μικρά κυβάκια, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες, 1 σκελίδα σκόρδο, 40 γρ. κορινθιακή σταφίδα, 10 γρ. κουκουνάρι, 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, 1 κύβο λαχανικών, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μπορούμε να τα σοτάρουμε σε 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά αλλά προτιμώ να σοτάρω σε μέτρια ένταση σε 7-8 λεπτά για να καραμελώσουν σωστά

Προσθέτουμε το ρύζι αρμπόριο και το σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο

Έπειτα προσθέτουμε το καρότο, το κολοκύθι και τις ντομάτες χτυπημένες στο blender και ανακατεύουμε

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε 500 ml καυτό νερό σε δόσεις και αφήνουμε κάθε φορά να βράσει και να εξατμιστεί.

Δοκιμάζουμε το ρύζι και όταν έχει βράσει καλά αποσύρουμε από τη φωτιά. Θέλουμε να είναι χυλωμένο και ρευστό.

Σερβίρουμε με λίγο έξτρα φρέσκο ελαιόλαδο και τριμμένη vegan παρμεζάνα

Η συνταγή είναι από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v