Τι να φτιάξω για να κεράσω για τη γιορτή μου στη δουλειά;

Αντί να ξεπαραδιάζεσαι σε βαρετά παστάκια από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς, δεν φτιάχνεις κάτι που και περισσότερο θα εκτιμηθεί και λιγότερο θα σου κοστίσει;
Τι να φτιάξω για να κεράσω για τη γιορτή μου στη δουλειά;
Τα κεράσματα που συμβαίνουν με αφορμή γιορτές, γενέθλια, γεννήσεις και λοιπά χαρμόσυνα ήταν ανάμεσα στα λίγα πράγματα που μας έλειψαν από τη δουλειά τους μήνες της τηλεργασίας. Επειδή, όμως, το πολύ το χτεσινό εκλαιράκι το βαριέται και ο πιο βαριεστημένος υπάλληλος γραφείου, μήπως την επόμενη φορά που θα έρθει η σειρά σου να κεράσεις, να φτιάξεις κάτι με τα χεράκια σου; Πίστεψέ μας, θα το εκτιμήσουν περισσότερο τόσο οι συνάδελφοί σου όσο και το πορτοφόλι σου. Κι αν πιστεύεις ότι δεν το ‘χεις, εμείς είμαστε εδώ, να σου βρούμε συγκλονιστικά εύκολες –και πεντανόστιμες– συνταγές.

Απλά, κλασικά, πανεύκολα τρουφάκια

Υλικά:
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη, 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο (400 γραμ.), 100 γρ. βούτυρο, 4 κ.σ κακάο, 1 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ (225γραμ.), 2-3 κουταλιές κονιάκ (ή ρούμι ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σας), χαρτάκια για τρουφάκια
Για την επικάλυψη: τρούφα σοκολάτας, τριμμένο φιστίκι Αιγίνης, τριμμένο καρύδι, τριμμένη καρύδα (ινδοκάρυδο), λιωμένη κουβερτούρα

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα, το ζαχαρούχο γάλα, τη σοκολάτα, το βούτυρο και το κακάο. Σε πολύ χαμηλή φωτιά, αφήνουμε τα υλικά να λιώσουν, ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις γίνει το μείγμα ομοιογενές, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια με το χέρι μας, τρίβοντάς τα μέσα στο μείγμα. Προσθέτουμε το καρύδι και το κονιάκ και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αφήνουμε το μείγμα για τα τρουφάκια να κρυώσει στο ψυγείο για λίγο. Αφού κρυώσει και μπορούμε να το πλάσουμε, παίρνουμε κουταλιές και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Τα κυλάμε σε όποια επικάλυψη προτιμάμε. Τα βάζουμε σε χαρτάκια, και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Cookies με κομματάκια σοκολάτας

Υλικά:
185 γρ. αλεύρι, 125 γρ. βούτυρο σε μικρά κομμάτια, 1 αυγό, 4 γρ. μπέικιν πάουντερ, 2 γρ. μπέικιν σόδα, 180 γρ. ζάχαρη μαύρη, 5 γρ. αλάτι, 5 γρ. βανίλια εκχύλισμα, 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση:
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Στο μίξερ χτυπάμε με το φτερό, το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τo αυγό και χτυπάμε για να ομογενοποιηθεί.

Προσθέτουμε τη βανίλια και στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι σιγά σιγά, περιμένοντας πάλι να ομογενοποιηθεί κάθε δόση, προτού προσθέσουμε την επόμενη. Όταν ενσωματωθεί όλο το μείγμα του αλευριού, σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.*

Σ’ ένα ταψί, στρώνουμε χαρτί ψησίματος ή σιλικόνη. Κόβουμε με το χέρι μπαλάκια ζύμης των 45 γρ. περίπου και τα τοποθετούμε στο ταψί, φροντίζοντας να έχουν 5 εκ. απόσταση μεταξύ τους από κάθε πλευρά, καθώς θα απλώσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, περίπου 10 λεπτά.

* Για καλύτερα αποτελέσματα στο ψήσιμο των cookies, ξεκουράζουμε την ζύμη μετά την παρασκευή της στο ψυγείο για 24 ώρες.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Εύκολο κέρασμα με διπλή σοκολάτα

Υλικά:
800 γρ. ζαχαρούχο γάλα, 300 γρ. κουβερτούρα, 300 γρ. κουβερτούρα λευκή, 15 μπισκότα γεμιστά με κρέμα, σπασμένα σε κομματάκια, 2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:
Σε ένα μεταλλικό μπολ, το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά (μπεν μαρί), βάζουμε πρώτα την ψιλοκομμένη κουβερτούρα μαζί με το ένα ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε με μία πλαστική σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα 20x20εκ. ή στρογγυλό διαμέτρου 20 εκ. και το ισιώνουμε με μία σπάτουλα. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και στη συνέχεια σε ένα ακόμη μπεν μαρί λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα μαζί με το άλλο ζαχαρούχο γάλα και το βούτυρο. Αφού ομογενοποιηθούν, τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στο μείγμα τα θρυμματισμένα με το χέρι μπισκότα.

Βγάζουμε από το ψυγείο το ταψάκι και ρίχνουμε το νέο μείγμα πάνω από το πρώτο με τη μαύρη σοκολάτα. Αφήνουμε 4 ώρες να κρυώσει (ίσως να χρειαστεί και λίγη ώρα στην κατάψυξη για να κόβεται καλύτερα με ένα πριονωτό μαχαίρι).

Η συνταγή είναι από το site του Άκη Πετρετζίκη 

Σπιτικά marshmallows για τους ιερόσυλους που δεν αγαπούν τη σοκολάτα

Υλικά:
400 γρ ζάχαρη, 400 γρ νερό, 45 γρ ζελατίνη, χυμό από μισό λεμόνι, 2 βανίλιες, χρώμα ζαχαροπλαστικής, σιρόπι φράουλας η ό,τι άλλη γεύση θέλετε, άχνη ζάχαρη και νισεστέ σε ίδιες ποσότητες

Εκτέλεση:
Βάζουμε την ζάχαρη το λεμόνι και το μισό νερό να βράσει μέχρι τους 115 βαθμούς κελσίου. Βάζουμε τις ζελατίνες μαζί με το υπόλοιπο νερό και αφήνουμε μέχρι να φτιαχτεί το σιρόπι στα πέντε λεπτά ρίχνουμε τις βανίλιες και αφήνουμε για άλλα δυο λεπτά σύνολο επτά λεπτά βράσιμο. Μόλις ετοιμαστεί το σιρόπι ρίχνουμε τις ζελατίνες και ανακατεύουμε για άλλο ένα λεπτό. Βάζουμε σε μεγάλο σκεύος και μετά από ένα λεπτό αρχίζουμε το χτύπημα με μίξερ χειρός για 8-10 λεπτά. Σε ταψί 20Χ28 βάζουμε μια λαδόκολλα και λίγο ηλιέλαιο, ρίχνουμε την μισή δόση και στην άλλη μισή ρίχνουμε το σιρόπι φράουλας καυτό και χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ρίχνουμε πάνω στο άλλο μείγμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με νισεστέ και ζάχαρη, ξεκολλάμε και κόβουμε μερίδες. Φυλάσσονται σε βάζο.

Η συνταγή είναι από εδώ

Ροξάκια για τους παραδοσιακούς τύπους

Υλικά:

Για τη ζύμη: 550 γρ. αλεύρι, 7 γρ. μαγιά ξερή, 2 αυγά, 5 γρ. μπέικιν πάουντερ, 190 ml γάλα χλιαρό, 170 ml ηλιέλαιο, 2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο, ½ κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη

Για το σιρόπι: 700 ml νερό, 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, φλούδες από 1 λεμόνι, 1 αστεροειδή γλυκάνισο

Εκτέλεση:
Για το σιρόπι: Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αδειάζουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τον γλυκάνισο, τις φλούδες και σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά.

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το ηλιέλαιο και τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθούν τελείως τα αυγά. Κατόπιν, σε ένα μικρό μπολ αδειάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά, ώστε να φουσκώσει η μαγιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μπολ με τα αυγά το αλεύρι, το baking powder και ανακατεύουμε με τα χέρια μας κάνοντας μία μικρή γούβα στο κέντρο. Έπειτα, αδειάζουμε στην παραπάνω γούβα το μείγμα με το γάλα και ξεκινάμε να ζυμώνουμε, μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι.

Ύστερα, παίρνουμε το 1/3 της ζύμης, το μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε την κανέλα, το κακάο και ζυμώνουμε ξανά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι. Αμέσως μετά, μεταφέρουμε τα 2 ζυμάρια σε 2 πιάτα, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 90 λεπτά. Κατόπιν, πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας, ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια μας το λευκό ζυμάρι και το χωρίζουμε στα 3. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το σοκολατένιο ζυμάρι.

Στη συνέχεια, τοποθετούμε πάνω στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας ένα κομμάτι λευκής ζύμης και με ένα πλάστη το ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα διαμέτρων 35Χ30εκ. πασπαλίζοντας όποτε χρειάζεται με αλεύρι. Έπειτα, πλάθουμε ένα κομμάτι σοκολατένιας ζύμης σε μπαστούνι μήκους 20εκ., το τοποθετούμε στο κάτω μέρος του λευκού ζυμαριού και τυλίγουμε σε ρολό αλείφοντας το πάνω μέρος του με νερό, ώστε να κολλήσει. Ύστερα, αφαιρούμε τις άκρες, κόβουμε σε φέτες πάχους 3εκ., τοποθετούμε τα ροξάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

Αμέσως μετά, σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη ή με βρεγμένη πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Κατόπιν, ψήνουμε τα ροξάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 15 λεπτά. Μόλις βγουν τα ροξάκια από το φούρνο τα βουτάμε κατευθείαν στο κρύο σιρόπι, τα αφήνουμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Πρωτότυπες μπάρες λεμονιού

Υλικά:
Για τη βάση: 200 γρ. τρίμματα πτι μπερ, 100 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο, 30 γρ. ζάχαρη, ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
Για την κρέμα λεμονιού: 2 κρόκους από μεγάλα αυγά, 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα, 120 γρ. χυμό φρέσκου λεμονιού, ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο μικρό ταψάκι η τσέρκι 24χ24 και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για τις μπάρες λεμονιού.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της βάσης και ανακατεύουμε να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Τα στρώνουμε στο ταψάκι και πιέζουμε με την ανάποδη του κουταλιού να ισιώσει η επιφάνεια όπως κάνουμε για το cheesecake. Ψήνουμε για 12-14΄ και αφήνουμε να κρυώσει τελείως η βάση μπισκότου πριν βάλουμε μέσα την κρέμα λεμόνι.

Για την κρέμα λεμονιού: Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους και το ζαχαρούχο και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά, να ομογενοποιηθεί η κρέμα λεμόνι για τις μπάρες λεμονιού. Περιχύνουμε την ψημένη βάση μπισκότου και ψήνουμε για 15΄ περίπου ή ώσπου να σταθεροποιηθεί η κρέμα λεμόνι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό.

Παγώνουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον. Κόβουμε σε σχήμα μπάρας ή σε τετράγωνα κομμάτια. Αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Αν θέλετε έντονο κίτρινο χρώμα, μπορείτε να προσθέσετε 1 κοφτό κ.γλ κουρκουμά ή λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής, στο ανακάτεμα των υλικών πριν βάλετε την κρέμα στο ταψί.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v