Σούπερ συνταγές για γλυκά χωρίς ζάχαρη

Σε έχει πιάσει μια λιγούρα, αλλά θες να αποφύγεις τις περιττές θερμίδες της ζάχαρης και τις τύψεις που τις συνοδεύουν; Εμείς είμαστε εδώ.
Σούπερ συνταγές για γλυκά χωρίς ζάχαρη
Τη ζάχαρη πολλοί εμίσησαν, τα γλυκά σχεδόν κανείς. Φαντασία να υπάρχει, ή μερικές καλές συνταγές, και όλα γίνονται.

Σοκολατένια μους αβοκάντο με πορτοκάλι

Υλικά:
2 μπανάνες ώριμες, 2 αβοκάντο ώριμα, 60 γρ. χουρμάδες απυρήνωτοι, 4 κ.σ. κακάο σε σκόνη, 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σερβίρισμα: 8 φέτες πορτοκάλι, δυόσμο (φουντίτσες)

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια και τις βάζουμε στην κατάψυξη για 4 ώρες ή από το βράδυ. Βάζουμε τις μπανάνες, τα αβοκάντο, και τους χουρμάδες στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και διαλυθούν οι χουρμάδες. Προσθέτουμε το κακάο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν με τα υπόλοιπα υλικά. Μοιράζουμε σε μπολάκια και σερβίρουμε με τις φέτες πορτοκαλιού και τις φουντίτσες δυόσμου.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Υγιεινό κέικ χωρίς ζάχαρη, αυγά και βούτυρο

Υλικά:
2 φλ. αλεύρι χ.γλ. που φουσκώνει μόνο του, 1 κ.γλ baking χ.γλ., 1/2 φλ. κρυσταλλική στέβια, 1 κ.γλ. υγρή βανίλια, 1/2 φλ. λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο), 1 ½ φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (χωρίς ζάχαρη)
Για την αντικατάσταση αυγού: 1 κ.σ αλεσμένο λιναρόσπορο, 3 κ.σ νερό
Για το μείγμα σοκολάτας: 3 κ.σ κακάο άγλυκο (βιολογικό και χωρίς λιπαρά), 2 κ.σ κοφτές στέβια κρυσταλλική, 1/4 φλ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

Εκτέλεση:
βάζουμε πρώτα σε μπολ τον αλεσμένο λιναρόσπορο και το νερό, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 15′ μέχρι να γίνει η υφή του σαν το ασπράδι του αυγού. Δείτε με ποια άλλα υλικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αυγά στις συνταγές σας. Σε μικρο μπολ, βάζουμε το κακάο, τη στέβια και το γάλα, για το μείγμα σοκολάτας. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. (Η χαμηλή θερμοκρασία είναι απαραίτητη γι’ αυτό το κέικ). Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ 22×10 εκ. Το κέικ πρέπει να καλύπτει τη φόρμα κατά τα 3/4 του ύψους της για να πάρει σωστό όγκο και να γίνει φουσκωτό κι αφράτο.

Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Προσθέτουμε την κρυσταλλική στέβια. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε τη βανίλια ή εσάνς αμυγδάλου, το λάδι καρύδας (ή σπορέλαιο), το γάλα καρύδας (ή αμυγδάλου) και το μουλιασμένο λιναρόσπορο. Με κουτάλι ανακατεύουμε λίγο τα υλικά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Χωρίζουμε το μείγμα του κέικ σε δυο μπολ. Το ένα μένει όπως είναι λευκό, με γεύση βανίλιας. Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο κακάο κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Στην έτοιμη φόρμα ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές από το μείγμα με γεύση βανίλια και το μείγμα με γεύση κακάο. Με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια ενώνοντας τα δυο μείγματα απαλά. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 20′ λεπτά. Μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας. Πάντα ελέγχουμε με λάμα μαχαιριού αν ψήθηκε το κέικ. Αλλιώς αν δεν έχει ψηθεί σωστά, θα κάνει βαθούλωμα στη μέση και η υφή του θα είναι μαστιχωτή αφού δεν θα έχει ψηθεί όπως πρέπει. Αφήνουμε για 10′ να σταθεί στον πάγκο. Ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Στρούντελ χωρίς ζάχαρη

Υλικά:
8 φύλλα κρούστας για γλυκά, 250 γρ. βούτυρο, 4 μήλα με τη φλούδα κομμένα σε λεπτές φέτες, 6 χουρμάδες ψιλοκομμένους, 5-6 ξερά σύκα, 80 γρ. σταφίδες ξανθές, 1 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα μήλα, τους χουρμάδες και τα ξερά σύκα (ψιλοκομμένα), τις σταφίδες και την κανέλα. Λιώνουμε το βούτυρο, χωρίς να το κάψουμε. Κόβουμε τα φύλλα στη μέση. Με ένα πινέλο αλείφουμε το κομμένο φύλλο με το βούτυρο. Στο κέντρο και οριζοντίως του φύλλου βάζουμε τη γέμιση, πιέζοντάς τη με τα χέρια ώστε να σχηματίσουμε ένα χοντρό μπαστούνι. Διπλώνουμε τις 2 πλευρές δεξιά και αριστερά προς το κέντρο. Τυλίγουμε το στρούντελ σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Ακουμπάμε τα στρούντελ στη λαμαρίνα του φούρνου. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια τους. Ψήνουμε στους 170οC για 1 ώρα περίπου. Πασπαλίζουμε με κανέλα. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου 

Μπισκότα με μέλι

Υλικά:
250γρ. μέλι, 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 αυγά, 120 γρ. φρέσκο βούτυρο, ½ κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το ανακατεύουμε με το μέλι και την κανέλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μίξερ, αλλά γίνεται και με το σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε αρχικά με το σύρμα και έπειτα με σπάτουλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί. Χρησιμοποιούμε κορνέ ή κουτάλι και στρώνουμε μπισκότα στην λαδόκολλα. Τα κάνουμε σχετικά μικρά γιατί θα απλώσουν. Ψήνουμε για 12 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Είναι μαλακά μπισκοτάκια, κατάλληλα για παιδάκια που έχουν ξεκινήσει να τρώνε μέλι.

Η συνταγή είναι από εδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v