Πώς θα απολαύσεις καλύτερα τις φράουλες

Το απόλυτο ανοιξιάτικο φρούτο πρωταγωνιστεί σε γλυκά, σε σαλάτες, αλλά και σε ένα ταπεινό μπολάκι με κονιάκ.
Πώς θα απολαύσεις καλύτερα τις φράουλες
Ένας από τους άπειρους λόγους που αγαπάμε την άνοιξη, οι φράουλες απολαμβάνονται εξίσου τέλεια μόνες τους, αλλά και σε γλυκά ή σε σαλάτες. Πέντε λαχταριστές συνταγές και ιδέες σού βρήκαμε, για φράουλες με κάθε τρόπο.

Η κλασική συνταγή: Φράουλες με κονιάκ

Υλικά:
1 κιλό φράουλες, 1-2 σφηνάκια κονιάκ, 3-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις κόβουμε στην μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα με το μέγεθος της φράουλας. Τις τοποθετούμε σε ένα γυάλινο μπωλ, σκορπίζουμε την ζάχαρη και ραντίζουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες στο ψυγείο να λιώσει η ζάχαρη και τις απολαμβάνουμε παγωμένες.

Η συνταγή είναι από εδώ

Φράουλες με επικάλυψη σοκολάτας

Υλικά:
110 γρ. σκούρα σοκολάτα (60% έως 70%) ψιλοκομμένη, ½ φλ. αλατισμένα καβουρδισμένα φιστίκια ψιλοκομμένα, 12 μεγάλες φράουλες με το κοτσάνι

Εκτέλεση:
Στρώνουμε σε ένα ταψί αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφαιρούμε προσεκτικά το μπολ και αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά.

Τοποθετούμε τα φιστίκια σε ένα μικρό μπολ. Στη συνέχεια, παίρνουμε μία- μία τις φράουλες και κρατώντας τες από το κοτσάνι, τις βουτάμε στην σοκολάτα, καλύπτοντας περίπου τα δύο τρίτα. Αμέσως μετά τις βουτάμε στο μπολ με τα φιστίκια. Βάζουμε τις φράουλες στο ταψί με το αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι η σοκολάτα να σταθεροποιηθεί, για περίπου 10 λεπτά.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Μους σοκολάτας με φράουλες

Υλικά:
225 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 150 γρ. φράουλες παγωμένες, 2 κρόκους, 1 αυγό, 75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 100 γρ. κουβερτούρα 65%, 85 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
Για τη σάλτσα φράουλας: 150 γρ. φράουλες παγωμένες, 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει σαντιγί. Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ, μεταφέρουμε σε ένα μπολ, και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια, χτυπάμε τις φράουλες, παγωμένες από το ψυγείο, μέχρι να γίνουν πουρές. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ενσωματώνουμε στο μπολ με τον πουρέ φράουλας τη σαντιγί ανακατεύοντας με μια πλαστική σπάτουλα. Ρίχνουμε πρώτα το ¼ από τη σαντιγί στον πουρέ ανακατεύοντας γρήγορα, και τα υπόλοιπα ¾ τα ρίχνουμε σε δόσεις, απαλά, έτσι ώστε να μη χάσει τον όγκο του το μείγμα. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και κρατάμε στο ψυγείο.

Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ καλά. Τον ξεπλένουμε και τον σκουπίζουμε από τα νερά. Τον ξαναβάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους, το αυγό και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά για περίπου 5-6 λεπτά. Σε ένα κατσαρόλακι με νερό που σιγοβράζει, βάζουμε από πάνω ένα μεταλλικό μπολ και προσθέτουμε τις σοκολάτες σε κομμάτια. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας στον κάδο του μίξερ ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί καλά με τους κρόκους έτσι ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε σε 2 δόσεις τη σαντιγί ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια λεία μους.

Για τη σάλτσα φράουλας: Βράζουμε σε μια κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις μαλακώσουν εντελώς οι φράουλες και αρχίσει να δένει το μείγμα, τις περνάμε από το μπλέντερ. Αν θέλουμε να έχει πιο λεία υφή, μπορούμε να περάσουμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι ώστε να μην έχει κομματάκια η σάλτσα. Αδειάζουμε τη μους στα ποτήρια σερβιρίσματος, ρίχνουμε λίγη σάλτσα φράουλας από πάνω, και κρατάμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σαλάτα με φράουλες

Υλικά:
1 αβοκάντο ώριμο κομμένο σε φέτες, 150 γραµ. baby ρόκα, 150 γραµ. φύλλα baby σπανάκι, 1/2 φλ. φύλλα δυόσμου ολόκληρα, 200 γραμ. φράουλες κατακόκκινες (ώριμες και γερές), 1 φλ. βρασμένο σιτάρι, 2 κ.σ κολοκυθόσπορο, λίγες φύτρες λαχανικών

Για τη βινεγκρέτ φράουλας: 1/3 φλ. Ελαιόλαδο, 1/4 φλ. Ξίδι, 1/2 κ.γλ μέλι, 6 φράουλες κατακόκκινες ώριμες, αλάτι κατά βούληση

Εκτέλεση:
Στεγνώνουμε πολύ καλά τα λαχανικά και τις φράουλες αφού τα πλύνουμε σχολαστικά. Κόβουμε τις φράουλες σε φέτες. Σε ένα μπολ βάζουμε τα φύλλα σπανάκι, ρόκα και δυόσμο. Προσθέτουμε τις φράουλες, το βρασμένο σιτάρι, το αβοκάντο και τον κολοκυθόσπορο. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ φράουλας. Ανακατεύουμε τη σαλάτα γαρνίρουμε τις φύτρες και σερβίρουμε αμέσως.

Για τη σως φράουλας: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε να πολτοποιηθούν σε μια κόκκινη βελούδινη βινεγκρέτ φράουλας. Περιχύνουμε τη σαλάτα τελευταία στιγμή.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Φράουλες με κρέμα βανίλιας

Υλικά:
Για τις μαριναρισμένες φράουλες: 600 γρ. φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στα 4, 60 γρ. ζάχαρη, 20 γρ. χυμός λεμόνι, φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα, 40 γρ. σιρόπι από ξίδι μπαλσάμικο
Για την κρέμα βανίλιας: 480 γρ. γάλα, 2 βανίλιες φυσικές, 120 γρ. ζάχαρη, 5 κρόκοι αβγών, 55 γρ. βούτυρο, 45 γρ. κορν φλάουρ, 200 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Για το καραμελωμένο φύλλο κρούστας: 100 γρ. φύλλο κρούστας, 40 γρ. βούτυρο (λιωμένο), 40 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Για τις μαριναρισμένες φράουλες: Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το σιρόπι μπαλσάμικο, και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε στο ψυγείο και μαρινάρουμε για 2-3 ώρες, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σουρώνουμε τις φράουλες και τοποθετούμε το χυμό τους σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Σιγοβράζουμε το χυμό της φράουλας μέχρι να συμπυκνωθεί και να έχει την πυκνότητα ενός σιροπιού. Κρυώνουμε το σιρόπι, προσθέτουμε το σιρόπι του ξιδιού και τις φράουλες και ανακατεύουμε.

Για την κρέμα βανίλιας: Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε τα αυγά, τη μισή ζάχαρη και το κορνφλάουρ. Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα με την άλλη μισή ζάχαρη και τη βανίλια και φέρνουμε σε βρασμό. Με προσοχή ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα μέσα στο μείγμα του αυγού, ανακατεύοντας συνεχώς για να αποφύγουμε το ψήσιμο του αυγού. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει εμφανώς και να κοχλάσει 2 – 3 φορές. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ομογενοποιούμε. Περνάμε την κρέμα από σήτα και την τοποθετούμε σ’ ένα σκεύος για να κρυώσει, σκεπάζοντας την επιφάνειά της με μεμβράνη για να αποφύγουμε τη δημιουργία πέτσας. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και παγώνουμε στο ψυγείο. Βγάζουμε και αναμειγνύουμε μαζί με τη σαντιγί.

Για το καραμελωμένο φύλλο κρούστας: Σ’ ένα ταψί, στρώνουμε χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε το ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με το βούτυρο. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Σκεπάζουμε τα φύλλα με χαρτί ψησίματος και με ένα ταψί των ίδιων διαστάσεων, έτσι ώστε να αποφύγουμε το φούσκωμα τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να ψηθεί και να καραμελώσουν τα φύλλα, για 30 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν, τα σπάμε σε ανομοιόμορφα κομμάτια και σερβίρουμε μαζί με τις φράουλες και τη κρέμα.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v