Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ευρώπης

Αν φέτος θέλεις κάτι πιο πρωτότυπο να βάλεις δίπλα στους κουραμπιέδες και τις δίπλες σου, έχουμε τέσσερις λαχταριστές συνταγές… α λα ευρωπαϊκά.
Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ευρώπης
Προφανώς, δεν είναι ότι θα βαρεθούμε ποτέ τις δίπλες, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Γίνεται, όμως, ποτέ να έχεις αρκετά γλυκά; Ειδικά μια χρονιά σαν κι αυτή, που αφενός τα χρειάζεσαι, αφετέρου έχεις άπλετο ελεύθερο χρόνο στο σπίτι για να τα φτιάξεις;

Βάλε τον φούρνο να προθερμαίνεται, σου βρήκαμε τέσσερις λαχταριστές συνταγές για τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ευρώπης.

Πανετόνε, από την Ιταλία με αγάπη

Υλικά:
250 γρ. βούτυρο, 6 μεγάλα αβγά, 100 γρ. γάλα, 1 κ.γλ. αλάτι, 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, 2 κύβοι νωπή μαγιά (50γρ) ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά, 140 γρ. ζάχαρη, 2 βανίλιες ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή 1 κλωναράκι βανίλιας, 100 γρ. σταφίδες, 100 γρ. κόντιτα (ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ), 50 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ, ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι, λίγο βούτυρο για το μπώλ

Εκτέλεση:
Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Τα ανακατεύουμε. Χωρίζουμε το βούτυρο, λιώνουμε τα 150 γραμ και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Το υπόλοιπο βούτυρο το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε να μαλακώσει. Ζεσταίνουμε τα 50 γραμ. αλκοόλ και προσθέτουμε μέσα τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα. Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε τα φρούτα να ρουφήξουν το αλκοόλ. Τα κρατάμε στην άκρη για αργότερα. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα.

Τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε για 7- 8′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό. Σαν τσίχλα. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κρατήσαμε στην αρχή. Αφήνουμε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1′.

Βάζουμε τη μαλακή ζύμη για πανετόνε σε μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί. Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα. Δουλεύουμε για 2-3′ σε μεσαία ταχύτητα. Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο να ξεφουσκώσει. Με γρήγορες κινήσεις αναδιπλώνουμε τη ζύμη. Ισομοιράζουμε σε δυο μικρές καλά βουτυρωμένες χάρτινες φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε 15Χ13εκ. ή σε μια μεγάλη φόρμα για πανετόνε. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει στο 1/3 του σκεύους.

Αφήνουμε να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 ώρα σε σβηστό φούρνο. Αλείφουμε με ασπράδι αυγού την επιφάνεια απαλά. Μετά γυρίζουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και τον ζεσταίνουμε πολύ καλά. Μόλις πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, φουρνίζουμε τα 2 πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και ψήνουμε τα πανετόνε για 40′ περίπου, μέχρι να ξεχειλίσουν από τη φόρμα και να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο αλείφουμε τα πανετόνε με φρέσκο βούτυρο για να διατηρηθούν μαλακά. Ιδανικά, για να στεγνώσουν και να κρυώσουν σωστά, πρέπει να τα κρεμάσουμε ανάποδα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Χριστουγεννιάτικο κέικ α λα βρετανικά

Υλικά:
4 αυγά, 250 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική, 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 200 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, 800 γρ. φρουί γλασέ ψιλοκομμένα, 1 τεμ. λεμόνι, το ξύσμα, 30 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ, άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν πολύ καλά. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και το μπέικιν πάουντερ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μία ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ). Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και στο τέλος τα φρουί γλασέ, το ξύσμα και το ρούμι (ή το κονιάκ).

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 30 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170◦C και ψήνουμε για 30 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160◦C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ, τρυπώντας το κέντρο του με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, αλλιώς ψήνουμε λίγο παραπάνω. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου

Bûche De Noël, ή χριστουγεννιάτικος κορμός α λα γαλλικά

Υλικά:
Για το παντεσπάνι: 3 ασπράδια, 3 κρόκους, 1 πρέζα αλάτι, 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 140 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη
Για την γκανάζ: 600 γρ. κουβερτούρα, 400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τον κορμό: 30 γρ. κονιάκ, ζάχαρη άχνη, κεράσια kirsch

Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλάτι και τα 30 γρ. ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα. Χτυπάμε τους κρόκους με τα 50 γρ. ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν (8-10 λεπτά). Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπε μαρί και αφού κρυώσει λίγο και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου την ενσωματώνουμε στο μείγμα των κρόκων με τη βοήθεια μιας μαρίζ. Ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.

Θυσιάζουμε το 1/4 από αυτή για να αφρατέψει το μείγμα ανακατεύοντας τη γρήγορα με μια μαρίζ και μετά σιγά σιγά προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Απλώνουμε το μείγμα σε ταψάκι φούρνου 30 x 40 εκ., που έχουμε στρώσει μία λαδόκολλα. Είναι σημαντικό να βουτυρώσουμε και να πασπαλίσουμε με κακάο τη λαδόκολλα, γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω της. Ψήνουμε στον φούρνο για 15-17 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς το με μία πετσέτα για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσει.

Για την γκανάζ: Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα και αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση. Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Με το που πάρει βράση η κρέμα μας αφαιρούμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Αφήνουμε για ένα λεπτό μέχρι να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία γκανάζ. Απλώνουμε σε ένα ταψί 30 x 40 εκ. και με την βοήθεια μίας μαρίζ ανακατεύουμε την γκανάζ ώστε να μπορέσει να κρυώσει (15-20 λεπτά).

Για τον κορμό: Στήνουμε μια καθαρή λαδόκολλα πάνω στον πάγκο εργασίας μας. Αφαιρούμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην καινούρια λαδόκολλα. Με τη βοήθεια ενός πινέλου ραντίζουμε με το κονιάκ το παντεσπάνι μας. Απλώνουμε από πάνω με μια μαρίζ τα 2/3 από τη γκανάζ μας. Κρατάμε λίγη γκανάζ στο μπολ για να διακοσμήσουμε το ρολό μας στο τέλος. Τυλίγουμε το παντεσπάνι από την μεγάλη πλευρά που είναι κοντά μας στον πάγκο μέχρι το τελείωμά του στην απέναντι πλευρά και το τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα. Απλώνουμε την υπόλοιπη γκανάζ πάνω στο ρολό(κορμό) που έχει σχηματιστεί. Διακοσμούμε με τα κερασάκια, τις φυσαλίδες και αφήνουμε να σφίξει στο ψυγείο για 2 ώρες. Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 περίπου ώρες. Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Πολωνικό Τσουρέκι Makowiec, με πορτοκάλι και παπαρουνόσπορο

Υλικά:
2 κιλά αλεύρι σκληρό, 1 φακελάκι μαγιά, 200 ml χλιαρό νερό, 1 κ.γλ. ζάχαρη, 1 κ.γλ. αλάτι, 1 κ.σ. βανίλια, 1/2 πορτοκάλι (το ξύσμα του), 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
Για την γέμιση: 500 γρ παπαρουνόσπορο σπασμένο, 1 κούπα γλυκό πορτοκάλι ψιλοκομμένο, 1 κούπα σταφύλια, 1 κούπα τριμμένο αμύγδαλο, 1 λεμόνι (το ξύσμα του), 1/2 πορτοκάλι (το ξύσμα του)

Εκτέλεση:
Για την γέμιση, βάζουμε τους σπασμένους σπόρους παπαρούνας σε δύο κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό και αφήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένο. αυτό θα βοηθήσει στα έλαια να ενεργοποιηθούν. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. το μίγμα μας θα είναι σαν μια πάστα σε υφή. αφήνουμε στην άκρη ενώ κάνουμε την ζύμη.
Για την ζύμη, στο χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι. Αφού έχουν διαλυθεί όλα τα υλικά μαζί βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι ώσπου να σχηματίσει μια ελαστική ζύμη.

Το πιο σημαντικό σε αυτή την ζύμη είναι το ζύμωμα. Βάζουμε την ζύμη στον πάγκο της κουζίνας ή σε ξύλινο τραπέζι με μπόλικο αλεύρι και ζυμώνουμε διπλώνοντας την ζύμη. αυτό πρέπει να το κάνουμε 200 ακριβώς φορές δηλαδή να διπλώσουμε την ζύμη 200 φορές. μόλις τελειώσουμε θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο με το ακόλουθο τρόπος. πατάμε την ζύμη ελαφρά με το δάχτυλο αν το βαθούλωμα αρχίσει να εξαφανίζεται είναι έτοιμη.

Ανοίγουμε την ζύμη κατευθείαν σε ένα ή δύο τετράγωνα φύλα βάζουμε την γέμιση να καλύψει όλο το φύλο και τυλίγουμε σαν ρόλο. τις άκρες της κλείνουμε από κάτω από το τσουρέκι μας. Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά στην μέση του φούρνου σε μέτρια φωτιά
Αν θέλουμε να είναι γυαλιστερό αλείφουμε με γάλα πριν το ψήσιμο και καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο για μισή ώρα.

Η συνταγή είναι από εδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v