Σούπερ συνταγές για να κάνεις το κοτόπουλο πικάντικο

Αν βαρέθηκες το λεμονάτο με πατάτες, ή αν θέλεις απλώς μια αλλαγή, έχουμε τέσσερις σούπερ συνταγές για πικάντικο κοτόπουλο.
Σούπερ συνταγές για να κάνεις το κοτόπουλο πικάντικο
Μπαχαράτο, καυτερό, πικάντικο, όπως προτιμάς να το λες, το κοτοπουλάκι αποκτά έξτρα νοστιμιά με τις παρακάτω πρωτότυπες συνταγές που εμπνεύστηκαν γνωστοί σεφ.

Κοτόπουλο στον φούρνο με κύμινο και τσίλι

Υλικά:
3 κ.σ. ζάχαρη καστανή, 2 κ.σ. πάπρικα καπνιστή, 1 κ.σ. τσίλι σε σκόνη, 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη, 1 κ.γ. κύμινο, 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, 1 κ.σ. αλάτι, χοντρό 1200 γρ. κοτόπουλο
Για το σερβίρισμα: 250 γρ. φακές βρασμένες, 250 γρ. κινόα βρασμένη, 100 γρ. φύλλα παντζαριού, χυμό από 1 λεμόνι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, την πάπρικα, το τσίλι, το σκόρδο, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και ανακατεύουμε. Κόβουμε το κοτόπουλο σε έξι μερίδες, το βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε, αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200ο C και ψήνουμε επιπλέον 5-10 λεπτά για να πάρει χρώμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε χωρίς αλουμινόχαρτο στους 180ο C στον αέρα για 30-40 λεπτά.

Σε ένα μπολ βάζουμε τις φακές, την κινόα, τα παντζαρόφυλλα, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και σερβίρουμε με τη σαλάτα.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Πικάντικο κοτόπουλο με λευκή σάλτσα και σπανάκι

Υλικά:
2 στήθη κοτόπουλου, χωρίς κόκκαλο και πέτσα, σε κύβους, 1 κρεμμύδι κομμένο, 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ λιωμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο (1κ.σ. + 1 κ.σ.), 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών cajun, 1 1/4 φλ ζωμός κοτόπουλο, 1 φλ κρέμα γάλακτος, 2 φλ σπανάκι κομμένο

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, για 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το μείγμα μπαχαρικών cajun. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό κοτόπουλο και στη συνέχεια την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα, για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί εντελώς το σπανάκι. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με επιπλέον μείγμα μπαχαρικών cajun, αν θέλουμε. Σερβίρουμε αμέσως με συνοδεία ρυζιού ή ζυμαρικών.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Πικάντικο κοτόπουλο με αποξηραμένα φρούτα

Υλικά:
1 (1.700 γραμ. περίπου) κοτόπουλο κομμένο σε 6 μερίδες, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 500 γρ. κρεμμυδάκια μικρά (κοκκάρια), 5 σκελίδες ολόκληρες σκόρδο, 2 κ.σ. πάπρικα καυτερή, 4 κόκκους μπαχάρι, 2 γαρίφαλα, 1/2 ξυλάκι κανέλα, 6 σύκα αποξηραμένα, 2 κ.σ. σταφίδα ξανθή, 12 κάστανα προβρασμένα, 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο, 1 φλ. νερό ή ζωμό, 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξίδι από κρασί, 1 φλ. κόκκινο κρασί, 2 δαφνόφυλλα

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Τοποθετούμε τις μερίδες του κοτόπουλου σε γυάλινο ή πυρίμαχο σκεύος. Τις περιχύνουμε με μαρινάδα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί το κοτόπουλο 5-6 ώρες, ή ακόμα καλύτερα το αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει. Φυλάμε τη μαρινάδα.

Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές για 6΄-7΄. Το βγάζουμε σε πιατέλα. Προσθέτουμε στο ίδιο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την πάπρικα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σοταριστούν για 10΄. Τότε προσθέτουμε τα σύκα, τις σταφίδες και περιχύνουμε με το μέλι.

Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, μπήγουμε τα κάστανα εδώ και εκεί και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Προσθέτουμε και το νερό μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε.

Όταν μαλακώσει το κοτόπουλο το βγάζουμε σε ανοιχτή πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Αφήνουμε τη σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ρεντουίρει (να πυκνώσει) μέχρι να γίνει σαν σιρόπι. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αραδιάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τα κρεμμυδάκια, τα κάστανα και τα σύκα, περιχύνουμε με τη γλασαρισμένη σάλτσα. Πασπαλίζουμε την πιατέλα με πουδραρισμένο μαϊντανό.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Κοτόπουλο με μπαχαρικά και σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά:
Για τη σάλτσα γιαούρτι-δυόσμος: 20 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί, 25 γρ. ελαιόλαδο, 65 γρ. γιαούρτι, 20 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο, αλάτι
Για το κοτόπουλο και το τελείωμα του πιάτου: 500 γρ. κοτόπουλο μπούτι (ξεκοκαλισμένο, χωρίς δέρμα και κομμένο σε χοντρά κομμάτια), 30 γρ. ηλιέλαιο, 50 γρ. κρεμμύδι σε χοντρά καρέ, 10 γρ. σκόρδο, 10 γρ. τζίντζερ, 10 γρ. αλάτι, 70 γρ. γιαούρτι, 5 γρ. χυμός λεμονιού, 8 γρ. πάπρικα καπνιστή, 4 γρ. κύμινο σκόνη, 4 γρ. κόλιανδρος σκόνη, ελαιόλαδο, 60 γρ. σάλτσα γιαούρτι-δυόσμος, ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια

Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα γιαούρτι-δυόσμος: Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε με αργές κινήσεις όλα τα υλικά μαζί.

Για το κοτόπουλο και το τελείωμα του πιάτου: Στο κάδο του μπλέντερ, τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το κοτόπουλο, και αλέθουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρευστη κρέμα. Τοποθετούμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με τη κρέμα των μπαχαρικών. Ανακατεύουμε πολύ καλά και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο για να μαριναριστεί το κοτόπουλο, τουλάχιστον για 8 ώρες. Σουβλίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε καλαμάκια.

Ζεσταίνουμε ένα ραβδωτό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λαδώνουμε τα καλαμάκια και τα μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Αποσύρουμε τα καλαμάκια του κοτόπουλου από το τηγάνι, τα τοποθετούμε σ' ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία τους να είναι 75 βαθμούς κελσίου. Σερβίρουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v