10 συμβουλές για τέλειο κοτόπουλο φούρνου

Θες να ψήσεις ασυναγώνιστο κοτόπουλο φούρνου; Ο σεφ Fahd Kassem μοιράζεται μαζί σου τα πιο νόστιμα μυστικά.
10 συμβουλές για τέλειο κοτόπουλο φούρνου

Τραγανό, μυρωδάτο, εύκολο στην παρασκευή, το κοτόπουλο φούρνου είναι από τα πλέον αγαπημένα πιάτα για όλη την οικογένεια – αλλά και για εργένηδες.

Συνταγές θα βρεις μπόλικες για να το ετοιμάσεις σπίτι σου, όμως μαζί με αυτές σου δίνουμε και 10 νοστιμότατες συμβουλές για να το κάνεις ακόμα πιο λαχταριστό.

1. Πριν βάλεις το κοτόπουλο στον φούρνο μπορείς να το βουτήξεις σε βραστό νερό ώστε να ζεματιστεί και να σφίξει το δέρμα του. Έτσι θα έχεις πολύ πιο τραγανή πέτσα.

2. Όταν το πασαλείβεις με μυρωδικά, λάδι και μπαχαρικά προσπάθησε με το χέρι σου να βρεις τις σχισμές στο δέρμα του για να προσθέσεις και εκεί γεύση.

3. Ένας ξεχωριστός τρόπος για να δώσεις γεύση και υγρασία στο κοτόπουλο είναι να το μαρινάρεις μέσα σε άλμη. Δηλαδή να βρεις τις αναλογίες νερού και αλατιού με βάση το βάρος του και να το αφήσεις να μαριναριστεί πλήρως, βυθισμένο στην άλμη για όση ώρα χρειαστεί. 

4. Για πιο ομοιόμορφο και γρήγορο ψήσιμο, δοκίμασε το κόψιμο “πεταλούδα”. Κάνε μια τομή στην πλάτη του και άνοιξέ το “φλάτ”. Έτσι θα έχει περισσότερη επιφάνεια και θα ψηθεί καλύτερα.



5. Άσε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλεις στον φούρνο. Η ίδια συμβουλή ισχύει για πάσης φύσεως κρέας.

6. Αν θες να το κάνεις με πατάτες στον φούρνο, μην το βάλεις από την αρχή. Βάλε πρώτα τις πατάτες και στη συνέχεια το κοτόπουλο μιας και χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο για να ψηθεί. Επίσης με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις το “στέγνωμα” του.

7. Ψήνε το πάντα σε προθερμασμένο φούρνο. Η απότομη υψηλή θερμοκρασία το βοηθά να θωρακιστεί και να μη χάνει τα υγρά του.

8. Ένας διαφορετικός τρόπος να το αρωματίσεις αλλά και να το ψήσεις στο φούρνο είναι ο εξής: Πάρε ένα μεγάλο κουτάκι της αγαπημένης σου μπίρας, άνοιξέ το και βάλτο στον πισινό του, κρατώντας το κουτάκι όρθιο για να μη χυθεί η μπύρα. Το κοτόπουλο σου θα ψήνεται και συγχρόνως και από μέσα από τις αναθυμιάσεις της μπύρας, κάτι που θα το κάνει εξαιρετικά ζουμερό και αρωματικό.

9. Δοκίμασε να βάλεις κομματάκια βούτυρο κάτω από το δέρμα του, βάζοντας το χέρι σου μέσα από τις σχισμές. Αν το μοιράσεις ομοιόμορφα, το δέρμα του θα είναι εξαιρετικά τραγανό.

10. Μπορείς να ξεκινήσεις το μαγείρεμα του καλύπτοντας το ερμητικά με αλουμινόχαρτο. Έτσι θα ψηθεί αργά και θα κρατήσει τα ζουμιά του. Το ξεσκεπάζεις πότε; και το ψήνεις για μερικά λεπτά ακόμα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Έτσι θα πετύχεις ένα από τα καλύτερα ροδίσματα.

Καλή όρεξη!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v