Συνταγές με μανιτάρια να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Τηγανιές, μακαρονάδες, ακόμα και muffins φτιάχνουμε με τα αγαπημένα και… ταπεινά μανιτάρια. Για περάστε!
Συνταγές με μανιτάρια να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Είναι μύκητες αλλά και τι μ’ αυτό; Είναι νόστιμα και πάμφθηνα. Τα μανιτάρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κουζίνας που σέβεται τον εαυτό της.

Να, όπως αυτής εδώ:

 

Και επειδή ποιοι είμαστε εμείς για να αμφισβητήσουμε την κάθε κουζίνα, ιδού μερικές νοστιμότατες συνταγές με πρωταγωνιστές διάφορες ποικιλίες νοστιμότατων μανιταριών.

Τηγανιά μανιταριών με θυμάρι και σκόρδο

Υλικά: 250 γρ. μανιτάρια λευκά, 150 γρ μανιτάρια porto bello, 100 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κοτσάνια φρέσκο θυμάρι, ελαιόλαδο, 1 κ.τ.σ βούτυρο, λίγες σταγόνες κρέμα βαλσάμικο, 20 γρ. κρασί, νερό, αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση: Ξεκινάμε ξεφλουδίζοντας τα μανιτάρια μας προσεχτικά, εκτός από τα πλευρώτους. Τα κόβουμε στα τέσσερα και τα αφήνουμε στην άκρη. Στην συνέχεια καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο όπως επίσης και το θυμάρι. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Τα αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα. Στην συνέχεια σβήνουμε με το κρασί. Τέλος προσθέτουμε λίγα υγρά, το θυμάρι, την κρέμα βαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι και το βούτυρο.

Συνταγή από εδώ.  

Μακαρονάδα με σάλτσα μανιταριών

Υλικά: 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 2 πράσα, 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 φύλλο δάφνης, 1 σκ. Σκόρδο, 1 κ.σ. θυμάρι,1 κ.γ. μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι, 800 γρ. μανιτάρια champignon, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 80 γρ. κρασί λευκό, 150 γρ. νερό, ζεστό, 2 ντομάτες, 1 κύβο λαχανικών, 500 γρ. σπαγγέτι, Νο 6

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το καρότο σε μισοφέγγαρα, τα πράσα σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη δάφνη, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το θυμάρι, το μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε δύο ή τέσσερα κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε 5-8 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος των μανιταριών. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το νερό. Τρίβουμε τις ντομάτες στον χοντρό τρίφτη, πετάμε τη φλούδα και τις βάζουμε στο τηγάνι μαζί με τον κύβο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και βάζουμε τα σπαγγέτι. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε τα σπαγγέτι και τα βάζουμε κατευθείαν στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και αφαιρούμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Συνταγή από εδώ.

Κριθαρότο με μανιτάρια

Υλικά: 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 50 γρ. μανιτάρια πορτσίνι (αποξηραμένα), 400 γρ. πορτομπέλο (κομμένα σε χοντρά κομμάτια), 150 γρ. ασπρομανίταρα,2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες, 400 γρ. κριθαράκι χοντρό, 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), 1/4 φλ. Κονιάκ, 1 λίτρο ζωμός κότας ή λαχανικων (ζεστός), 150 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη), 50 γρ. κρύο βούτυρο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε πρώτα και κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Μουλιάζουμε σε λίγο καυτό ζωμό τα αποξηραμένα μανιτάρια. Διατηρούμε το ζωμό καυτό, σε κατσαρόλα που σιγοβράζει.

Σε ένα μεγάλο βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά.

Βγάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε  για 3 λεπτά, μέχρι γίνει διάφανο και προσθέτουμε το σκόρδο και το κριθαράκι.

Σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να λαδωθεί καλά για 2′.  Σβήνουμε με το κονιάκ  και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι καυτό ζωμό. Αφήνουμε το κριθαράκι να βράσει, μέχρι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Κάθε φορά που το κριθαράκι ρουφάει το ζωμό, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ακόμα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα άγρια μανιτάρια, καθώς και το ζωμό τους. Όταν το κριθαράκι ρουφήξει σχεδόν όλα τα υγρά, προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μείνουν λίγα υγρά στο τηγάνι.

Αλατοπιπερώνουμε κι αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και τρίμματα από φρέσκο κατσικίσιο τυρί.

Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα αμέσως, όσο ακόμα το κριθαράκι έχει υγρή σάλτσα.

Συνταγή από εδώ.

Μάφινς με χαμ και μανιτάρια

Υλικά: 50 γρ. βούτυρο, 1/2 μικρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 80 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα, 360 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις, 2-1/2 κουταλάκια μπεικιν πάουντερ, 250 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο, 220 ml γάλα, 1 αυγό , 80 γρ. καπνιστό χαμ ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι, 1 φόρμα για μαφινς με 12 θήκες

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 c. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια μέχρι να ψηθούν. Πασπαλίζουμε με αλάτι και μαύρο πιπέρι.
 
Βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το τυρί σε ένα μεγάλο μπολ. σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το γάλα και το αυγό μαζί, τότε σιγά-σιγά ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού και χτυπάμε με ένα ηλεκτρικό σύρμα μέχρι όλα τα συστατικά να αναμειχθούν καλά.
 
Με ένα κουτάλι περνούμε από το μείγμα και το βάζουμε μέσα στις θήκες χαρτιού μέχρι τα δύο τρίτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 30-35 λεπτά, ή μέχρι να πάρει βαθύ χρυσό χρώμα, ή με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε στο κέντρο αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμα. Αφήνουμε τα muffins να κρυώσουν ελαφρώς στο δίσκο πριν τα ξεφορμάρουμε.

Συνταγή από εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v