Τα μανιτάρια δεν είναι μόνο για την πίτσα

Σε στιφάδο, σε σούπες ή και σκέτα με σκορδάκι, τα μανιτάρια πρωταγωνιστούν στις πιο νόστιμες συνταγές.
Τα μανιτάρια δεν είναι μόνο για την πίτσα
Είναι μυρωδάτα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμαιλέοντες στην κουζίνα μιας και ταιριάζουν σε κάθε συνταγή.

Δείτε πώς θα φτιάξετε τα μανιτάρια με 4 λαχταριστές συνταγές.

Μανιτάρια στιφάδο µε πουρέ καλαµποκιού

Υλικά: 1 κιλό φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια (καθαρισμένα), 1/2 φλ. αποξηραμένα porcini, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 6 μέτρια κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες, 3 σκελίδες σκόρδο, 400 γρ. ντοματάκια πομοντόρια (συσκευασμένα, αποφλοιωμένα και χωρίς σπόρους), 1 κλαδάκι (ή 1/2 κ.γλ. αποξηραμένο) φρέσκο θυμάρι, 1/3 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα: 1½ φλ. καλαμποκάλευρο, 3 φλ. ζωμό κότας ή ζεστό νερό, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι

Εκτέλεση: Μουσκεύουμε πρώτα τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μπολ με ζεστό νερό για 20΄, μέχρι να ανακτήσουν τη χαμένη υγρασία και τον όγκο τους. Κόβουμε τα φρέσκα μανιτάρια στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα (μέγεθος μπουκιάς). Σε φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 7΄-8΄, μέχρι να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντάς τα συχνά.

Προσθέτουμε το θυμάρι, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί, τα πομοντόρια και αλατοπίπερο. Βράζουμε για 5΄ δυνατά και έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά, συνεχίζοντας το βράσιμο για 15΄ ακόμη, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ: Ζεσταίνουμε το ζωμό ή το νερό και προσθέτουμε 1/2 φλ. από τη σάλτσα των μανιταριών. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε βροχηδόν, ανακατεύοντας με σύρμα, το καλαμποκάλευρο.\

Συνταγή από εδώ

Ριζότο με μανιτάρια, θυμάρι και χαλούμι

Υλικά: 60 ml ελαιόλαδο, 225 γρ. χαλούμι, σε κυβάκια, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 600 γρ. διάφορα μανιτάρια, σε φέτες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες, 300 γρ. ρύζι Arborio ή Carnaroli, 150 ml λευκό κρασί, 1.200 ml νερό ή σπιτικό ζωμό κοτόπουλου, καυτό, φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση: Σε βαθύ τηγάνι (ή ρηχή και πλατιά κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το χαλούμι απ’ όλες τις πλευρές, για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Μεταφέρουμε το χαλούμι σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το σκόρδο και σοτάρουμε 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την πρώτη δόση υγρών (περίπου 2-3 κουτάλες) του νερού ή του ζωμού, ανακατεύοντας συνεχόμενα. Όταν το απορροφήσει, συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες δόσεις νερού ή ζωμού σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να απορροφήσει το ρύζι το μεγαλύτερο μέρος των υγρών. Όταν το ρύζι θα είναι ακόμα σχετικά υγρό, προσθέτουμε φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι και τα μισά κυβάκια χαλούμι και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν.

Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα, γαρνίροντας με χαλούμι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θυμάρι.

Συνταγή από εδώ

Σούπα μανιταριών με μπρουσκέτα γκοργκοντζόλα

Υλικά:

Για τη σούπα: 30 γρ. βούτυρο, 30 γρ. ελαιόλαδο, 350 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, 6 γρ. θυμάρι σε κλωνάρια, 750 γρ. μανιτάρια στρογγυλά ή ποικιλία μανιταριών, κομμένα σε τέταρτα, 50 γρ. σκόρδο, 100 γρ. κρασί λευκό, 2 κιλά ζωμό κοτόπουλου, 150 γρ. κρέμα γάλακτος, αλάτι

Για τις μπρουσκέτες: 6 χοντρές φέτες ψωμί χωριάτικο, 30 γρ. ελαιόλαδο, 150 γρ. γκοργκοντζόλα ή άλλο μπλε τυρί, 6 φέτες προσούτο, 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση, αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη σούπα: Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και τα «ιδρώνουμε» μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό περίπου. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα «ιδρώνουμε» μέχρι να αρχίσουν να αποβάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αλατίζουμε τη σούπα και τη σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά. Δοκιμάζουμε τη γεύση, προσθέτοντας αλάτι, αν χρειαστεί, προσθέτουμε την κρέμα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ακόμη.

Αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι και αλέθουμε πολύ καλά τη σούπα στο μπλέντερ. Περνάμε από πολύ ψιλή σήτα. Αλατίζουμε κι άλλο, αν χρειάζεται. Αν δεν τη σερβίρουμε αμέσως, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

Για τις μπρουσκέτες: Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού. Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμα του διακριτικά.

Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Στρώνουμε την κάθε φέτα ψημένου ψωμιού με μια φέτα προσούτο και από πάνω μοιράζουμε την γκοργκοντζόλα. Ψήνουμε για 2 λεπτά ακόμη μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί.

Συνταγή από εδώ

Μανιτάρια σοτέ με σκόρδο και θυμάρι

Υλικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 340 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας μας, χοντρό αλάτι , πιπέρι, φρεσκοτριμμένο , 4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο σε κομμάτια, 2 κλωνάρια θυμάρι, 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βγάζει καπνό. Απλώνουμε τα μανιτάρια στο τηγάνι (μία στρώση) και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, γυρίζουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε ανακατεύοντας συχνά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να μην κολλήσουν. Συνεχίζουμε μέχρι να ροδίσουν, για 5 περίπου λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το βούτυρο, το θυμάρι και το σκόρδο. Γέρνουμε το τηγάνι προς το μέρος μας και με ένα κουτάλι ρίχνουμε το βούτυρο και το ζουμί που μαζεύεται πάνω στα μανιτάρια, για 4 λεπτά. Αφαιρούμε με μια κουτάλα και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v