Σούπερ συνταγές για σαλάτες με μήλα

Ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του φθινοπώρου πρωταγωνιστεί και στις καλύτερες, τις πιο χορταστικές σαλάτες μας. Έλα να μιλήσουμε για μήλα.
Σούπερ συνταγές για σαλάτες με μήλα
Αν ένα την ημέρα κάνει το γιατρό πέρα από μόνο του, φαντάσου τι μπορεί να κάνει αν συνδυαστεί με λαχανικά, ξηροκάρπια και άλλα νόστιμα και θρεπτικά. Ψάξαμε και βρήκαμε ιδέες για φοβερές σαλάτες με μήλα που θα σε χορτάσουν χωρίς να σε κουράσουν.

Λάχανο καρότο με πράσινο μήλο και βινεγκρέτ με μέλι και μουστάρδα

Υλικά:
Για τη σαλάτα: 300 γρ. λάχανο λευκό λεπτοκομμένο, 200 γρ λάχανο κόκκινο λεπτοκομμένο, 60 γρ. πιπεριές κόκκινες ζουλιέν, 60 γρ. πιπεριές κίτρινες ζουλιέν, 80 γρ. πράσινο μήλο ζουλιέν, 100 γρ. καρότο ζουλιέν, 200 γρ. βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα, φύλλα μαϊντανού
Για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα: 100 γρ. ηλιέλαιο, 180 γρ. ελαιόλαδο, 60 γρ. ξίδι λευκό μπαλσάμικο, 20 γρ. μουστάρδα ντιζόν, 30 γρ. μουστάρδα με κόκκους, 50 γρ. μέλι, 50 γρ. νερό, αλάτι

Εκτέλεση:
Για τη σαλάτα: Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά.

Για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα: Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το νερό στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ αραιώνουμε με νερό.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου

Σαλάτα μήλο με ρόκα και ρόδι

Υλικά:
1/2 φλ. ψύχα καρυδιών, 2 τραγανά μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια λεπτοκομμένα, 1/4 φλ φύλλα ρόκας, 1/4 φλ φρέσκο χυμό λάιμ, 1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι, χοντρό αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σπόροι από 1 ρόδι, 1/2 φλ τυρί προβολόνε τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C. Απλώνουμε τα καρύδια σε ένα ταψί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν για 8-10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα ψημένα καρύδια, τα μήλα, τα κρεμμυδάκια, τη ρόκα, το χυμό λάιμ, το κόκκινο πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε. Γαρνίρουμε με τους σπόρους ροδιού, το τυρί προβολόνε (προαιρετικά) ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Πράσινη σαλάτα με μήλο και ξηρούς καρπούς

Υλικά:
1 κόκκινο μαρούλι χοντροκομμένο, 1 πράσινο μαρούλι χοντροκομμένο, 2 στικ σέλερι ψιλοκομμένα, 1 κόκκινο μήλο χοντροκομμένο, 1 αχλάδι χοντροκομμένο, 170 γρ. καλαμπόκι σε κονσέρβα, 60 γρ. σταφίδες σουλτανίνα, 50 γρ. καρύδια θρυμματισμένα

Για το dressing: 120 γρ. μαγιονέζα, 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2 κ.σ. μέλι, ξύσμα και χυμό από 1 lime, ½ κ.γ. κάρυ σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το ξύσμα και το χυμό lime, το μέλι, το κάρυ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το dressing. Έπειτα, αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το κόκκινο και το πράσινο μαρούλι, το σέλερι, το μήλο, το αχλάδι, τις σταφίδες, το καλαμπόκι, τα καρύδια, το dressing, ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Σαλάτα με μήλο, μπέικον και μανούρι

Υλικά:
2 συσκευασίες σαλάτα 150 γραµ. (μαρούλι-λόλα κόκκινη-πράσινη-ραντίτσιο), 1 πράσινο μήλο με τη φλούδα του (κομμένο σε λεπτές φέτες), 1 κόκκινο μήλο με τη φλούδα του (κομμένο σε λεπτές φέτες), 2 φέτες μπέικον, 1 φλ. μανούρι σε τρίμματα (ή φέτα), 1/2 φλ. Κράνμπερι

Για το ντρέσινγκ: 1/3 φλ. Ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. μέλι, 2 κ.σ μηλόξιδο, λίγο αλάτι

Για τα καραμελωμένα καρύδια: 1 φλ. καρύδια (πεταλούδα -μισά καρύδια), 3 κ.σ ζάχαρη, λίγο πιπέρι καγιέν, λίγη πάπρικα καπνιστή

Εκτέλεση:
Πρώτα φτιάχνουμε τα καραμελωμένα καρύδια για να κρυώσουν. Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα καρύδια, την ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει για λίγα λεπτά. Μόλις αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά με λαδωμένο κουτάλι να ντυθούν τα καρύδια με καραμέλα. Βγάζουμε αμέσως σε αντικολλητικό χαρτί ή επιφάνεια σιλικόνης. Αφήνουμε να κρυώσουν

Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το ψιλοκομμένο μπέικον για 2-3′. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει και να γίνει τραγανό.

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα σε ανοιχτή πιατέλα. Απλώνουμε πρώτα τα φύλλα σαλάτας, στρώνουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, πασπαλίζουμε με τα κράνμπερι, τα καραμελωμένα καρύδια και τα τρίμματα μανούρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v